ALES başvuru ücreti ne kadar?

Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM), Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı için geçtiğimiz günlerde yeni başvuru tarihlerini açıklamıştı ve son gün geldi çattı. ALES başvuruları bugün sona erecek. Bugün içerisinde başvurusunu tamamlayamayan adaylara geç başvuru imkanı sağlanacak.

ÖSYM tarafından düzenlenen ALES için başvurular yeniden alınmaya başlanmıştı ve son gün geldi. Bilindiği gibi, başvurularını zamanından tamamlayamayan adaylar için ÖSYM'den geç başvuru hakkı tanınıyor. Bu doğrultuda, 2020 ALES geç başvuru tarihleri de duyuruldu. ALES 2020 hakkında merak edilenlerin tümünü sizler için derledik.  

ALES 2020 BAŞVURU ÜCRETİ NE KADAR?

ÖSYM, ALES geç başvuru ücretlerini 130,00 TL olarak açıkladı.

ALES NEDİR?

ALES (Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı), lisansüstü (yüksek lisans) eğitime başvuracak kişilerin ve akademik personel kadrolarına (araştırma görevlisi, öğretim görevlisi, okutman, uzman çevirici gibi) atanmak isteyen adayların girmesi gereken bir sınavdır. Doktora başvuruları için de ALES'e girilmesi gerekir.

Mecburi hizmet yükümlülüğü için yurtdışındaki üniversitelere lisansüstü eğitime gönderilecek adayları seçerken de ALES puanı şartı aranır. Yükseköğretim kurumlarında öğretim görevlisi, okutman, araştırma görevlisi, uzman, çevirici ve eğitim öğretim planlamacısı kadrolarına atanabilmek için, alanındaki puan türünde yüz üzerinden yetmiş puan alan adaylar başarılı sayılırlar.