15 Temmuz darbe girişiminin ardından kamudaki en büyük personel operasyonu Milli Eğitim Bakanlığı'nda yaşanıyor. Kamu ve özel eğitim kurumlarında çalışan 50 bine yakın öğretmen açığa alındı. Bin 700'e yakın özel öğretim kurumu kapatıldı. Peki açığa alınan öğretmenlerin yeri nasıl dolacak? Kapatılan okullardaki öğretmenler ve öğrenciler ne olacak? Ağustos'ta 50 bin atama başlığıyla çağrıda bulunan öğretmen adayları sosyal medyada kampanya başlatmıştı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Alman ARD kanalına verdiği mülakatta, 25 bin ila 30 bin arasında öğretmen alımının yapılacağını belirtti. Erdoğan, şöyle konuştu:
"Bizim için 20 bin, 30 bin öğretmen açığı diye bir şey söz konusu olmaz. Biz şu anda bunlarla ilgili hemen Milli Eğitim Bakanlığımız zaten şu anda bir imtihan yapıyor ve bu imtihanla birlikte de yaklaşık bu 25 bin, 30 bin öğretmen alımını yapacak ve bu öğretmenlerle birlikte bu zaten tamamen kapatılacaktır"
BAKAN YILDIZ ÖĞRETMEN ATAMALARI İÇİN BUNLARI SÖYLEMİŞTİ
"Açıklar var, bu açıkları kapatmak için sözleşmeli öğretmen sistemini yeniden getireceğiz. Diyeceğiz ki 'Sözleşmeli öğretmende aile ataması, öğretmenin olduğu yere yapılır'. Aile birleştirmesini sözleşmeli öğretmenin olduğu yerde yapacağız. Sözleşmeli öğretmeni 5 yıl süresince getireceğiz. 5 yılın sonunda performansına bakılarak bu öğretmenleri kadroya alacağız, 3 yıl da kadrolu olarak çalışacak, 8 yıl. 8 yıldan sonra artık Türkiye'nin dört bir tarafı kendi tercihine göre serbesttir diyeceğiz."
Yılmaz, Milli Eğitim Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname ile Bazı Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı'na, sözleşmeli öğretmen alımına ilişkin madde koyacaklarını bildirdi.
"Uygulamaya ne zaman başlanacağı" sorusu üzerine Yılmaz, "İlk sözleşmeli öğretmen alımını şubatta yapacağız." dedi.
Yılmaz, 250 engelli öğretmen alımı yapılacağının anımsatılması üzerine de bu sayının da artırılacağını, muhtemelen 400-500'e çıkaracaklarını belirtti.