9 Aralık Pazar DHBT sınav soruları cevapları ÖSYM son dakika (DHBT sınav yorumları puan hesaplama. Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığınca (ÖSYM) düzenlenen 2018 Kamu Personel Seçme Sınavı (KPSS) Din Hizmetleri Alan Bilgisi Testi (DHBT) tamamlandı. DHBT‘nin açılımı Din Hizmetleri Alan Bilgisi Testi demektir. Peki ne işe yarar ona gelelim, Diyanet İşleri Başkanlığı’nın, Kur’an kursu öğreticisi, imam-hatip ve müezzin-kayyım kadrolarına ilk defa, açıktan veya sözleşmeli atanacaklarda aradığı puanın elde edilmesini sağlayan bir sınavdır. 2014 ten önce diyanetin yaptığı sınavın adı YETERLİLİK Sınavı olarak adlandırılıyordu. 2014 yılında ösym e geçerek DHBT olarak adlanmıştır. Ülkemizdeki devlet kurumlarından biri olan DİYANET daha önce yeterlik adıyla kendisi sınav yapmaktaydı. Daha sonra Milli Eğitim Bakanlığı yaptı. 2014’te bu sınavı ÖSYM yapmaya başladı. DHBT Sınavı iki yılda bir yapıldığı için 2016 yılında sınava başvuru yapamayan adaylar 2018’e kadar beklemek durumunda kalacaktır. Onun için diğer DHBT sınavı zamanına kadar mezun olabilecek durumda olan ve sınava girme şartını taşıyan Diyanet’te görev almayı düşünen adayların mutlaka bu sınava girmeleri gereklidir. DHBT’ye başvurabilmek için en önemli şart dini öğrenim mezuniyeti şartıdır. Bu da; 1- İHL mezunu olmak. 2- İlâhiyat Önlisans mezunu 3- İlahiyat Fakültesi, İslami İlimler Fakültesi, Eğitim Fakültelerinin Din Kültürü ve Ahlâk Bilgisi Öğretmenliği-DKABÖ- bölüm mezunu olmak şeklinde üç kategoriden herhangi birine uygun olmak yeterlidir. Buradaki üç okuldan herhangi birisinden mezun olmayanlar, DHBT’ye başvuruda bulunamazlar.
DHBT 22 İLDE GERÇEKLEŞTİRİLDİ
Sınav merkezleri listesi aşağıda yer almaktadır. ÖABT’ye katılacak adaylar bu alanı işaretleyeceklerdir. Adaylar, bu alana kendi adres ilini yazacaklardır. Adres ilinde sınav yapılmayan adaylar, bu alana sadece sistem tarafından izin verilen sınav merkezlerinden birini yazabileceklerdir.
010 ADANA
SORULAR NASIL OLACAK?
Sınavda adaylara, çoktan seçmeli 40 sorudan oluşan Alan Bilgisi Testi uygulanacaktır. Testte yer alan ilk 20 soru (DHBT-
1) temel din bilgisi sorularından oluşacaktır ve tüm öğrenim düzeyleri için ortak olacaktır. Konu başlıkları aşağıda verilmiştir:
a) İslam İnanç Esasları
b) İslam İbadet Esasları
c) Kur’an Bilgisi (Kur’an tarihi, tecvid, Kur’an’ı anlama ve meal bilgisi)
d) Siyer
e) İslam Ahlakı
İkinci 20 soru (DHBT-2) adayların öğrenim düzeyine göre farklılık gösterecektir. Bu sorular, lisans düzeyinde sınava katılacaklar için İlahiyat Fakültesi müfredatını, ön lisans düzeyinde sınava katılacaklar için İlahiyat ön lisans programı müfredatını, ortaöğretim düzeyinde sınava katılacaklar için İmam Hatip Okulları müfredatını içeren sorulardan oluşacaktır. Konu başlıkları aşağıda verilmiştir:
a) Tefsir
b) Fıkıh
c) Hadis
d) Akaid ve Kelam
e) İslam Tarihi
f) Dinler ve Mezhepler Tarihi
g) Dini Hitabet
DHBT’de yer alan Kur’an-ı Kerim metinleri ve mealleri “Türkiye Diyanet Vakfı, Yayın No: 86/A, ISBN: 978-975- 389-081-6, Kur’an-ı Kerim ve Açıklamalı Meali” isimli kaynaktan alınacaktır.
DHBT Nedir ?
DHBT‘nin açılımı Din Hizmetleri Alan Bilgisi Testi demektir. Peki ne işe yarar ona gelelim, Diyanet İşleri Başkanlığı’nın, Kur’an kursu öğreticisi, imam-hatip ve müezzin-kayyım kadrolarına ilk defa, açıktan veya sözleşmeli atanacaklarda aradığı puanın elde edilmesini sağlayan bir sınavdır. 2014 ten önce diyanetin yaptığı sınavın adı YETERLİLİK Sınavı olarak adlandırılıyordu. 2014 yılında ösym e geçerek DHBT olarak adlanmıştır.
Ülkemizdeki devlet kurumlarından biri olan DİYANET daha önce yeterlik adıyla kendisi sınav yapmaktaydı. Daha sonra Milli Eğitim Bakanlığı yaptı. 2014’te bu sınavı ÖSYM yapmaya başladı. DHBT Sınavı iki yılda bir yapıldığı için 2016 yılında sınava başvuru yapamayan adaylar 2018’e kadar beklemek durumunda kalacaktır. Onun için diğer DHBT sınavı zamanına kadar mezun olabilecek durumda olan ve sınava girme şartını taşıyan Diyanet’te görev almayı düşünen adayların mutlaka bu sınava girmeleri gereklidir.
Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından Yeterlilik Sınavı yerine ÖSYM’ye yaptırılacak olan Din Hizmetleri Alan Bilgisi Testi (DHBT) sınavına kimler katılabilir?
Diyanet İşleri Başkanlığı bünyesinde din hizmetlerinde görev almak isteyenlerin 2018-KPSS Lisans – Ortaöğretim yada Önlisans kısmının Genel Yetenek-Genel Kültür Oturumu ile DHBT’ye katılmaları zorunludur.
DHBT başvuru şartları nelerdir?
DHBT’ye başvurabilmek için en önemli şart dini öğrenim mezuniyeti şartıdır. Bu da; 1- İHL mezunu olmak. 2- İlâhiyat Önlisans mezunu 3- İlahiyat Fakültesi, İslami İlimler Fakültesi, Eğitim Fakültelerinin Din Kültürü ve Ahlâk Bilgisi Öğretmenliği-DKABÖ- bölüm mezunu olmak şeklinde üç kategoriden herhangi birine uygun olmak yeterlidir. Buradaki üç okuldan herhangi birisinden mezun olmayanlar, DHBT’ye başvuruda bulunamazlar. Bunun için başka bir lise bitirenler İHL diploması için Açıköğretim İHL’den fark dersleri vererek İHL diploması alabilirler. Bunun için hafta sonu ders veren bünyesinde Açıköğretim İHL bulunan, size en yakın bir İmam Hatip Lisesine giderek Açıköğretim İHL ile ilgilenen müdür yardımcısından ya da herhangi bir Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğünden bilgi alınabilir. İlahıyat Önlisans diploması için de, YGS’YE GİREN öğrenciler tercih döneminde İlahıyat Önlisansı tercih edebilirler. YGS’ye girmeyen ancak, YGS başvuru sürecinde sınavsız geçiş müracaatı yapan öğrenciler de tercih döneminde İlahıyat Önlisans tercihinde bulunabilir. Önlisansa başvuru için sadece lise mezunu olmak yeterli. İlahiyat diploması için de, ya YGS sınavına girerek 4 yıllık İlahiyat Fakültelerini kazanmak ya da iki yıllık önlisansı okuyup daha sonra İlahiyat tamamlama programları (İLİTAM) aracılığıyla 4 yıla tamamlayarak İlahiyat lisans diploması almak mümkün. Bu üç şarttan herhangi birini yerine getiren adaylardan, buna ek olarak sahip oldukları durumlar onları avantajlı kılabilir. Hafız olmak, İHL mezunu olup İlahiyat dışında 2yıllık önlisans ya da İHL mezunu olup İlahiyat dışında 4 yıllık lisans mezunu olmak DHBT’ye girişte ayrı kategori imkânı/avantajı sağlamaktadır.
DHBT’ye girmek için KPSS sınavına girmek zorunda mıyım ?
Kamu Personeli Seçme Sınavı, kısa adıyla KPSS, istisnai atamalar hariç, devlette memur olmak için gerekli bir sınavdır. Hangi kurum olursa olsun, devlet memuru olarak çalışmak isteyenler KPSS’ye girmek durumundadır. Kurumlar kendi kriterleri yanında alacakları personelden güncel KPSS puanı da talep etmektedirler. Bu puan kurumdan kuruma değişmektedir. Adayların, alabilecekleri en yüksek puanı almaları fayda sağlayacaktır. Henüz devlet memuru olmayıp, devlet kurumlarından birisi olan DİYANET’te İmam, Müezzin veya Kur’ân Kursu öğreticisi olmak isteyenler de KPSS ile birlikte DHBT’ye de girmek zorundadır.
DHBT 1 ve DHBT 2 ne demek ben İmam-Hatip Lisesi mezunuyum bu sınavlar ayrı zamanlarda mı yoksa aynı günde mi ?
DHBT 1’den tüm herkes aynı sorularla karşılaşacaktır, yani hem liseden giren hem önlisansdan hemde lisansdan girenler. Fakat DHBT 2 de lise okuyana lise seviyesindeki sorular önlisans okuyana önlisans seviyesinde ki sorular Lisans okuyana ise lisans seviyesinde ki sorular sorulacaktır.
DHBT 1 ve DHBT 2 aynı oturumda olan bir sınavdır. Yani bir test kitapçığında tüm hepsiyle karşılacaksınız.
4 yıllık bankacılık ve finans bölümü okuyorum 2. sınıf öğrencisiyim. Fakat okuduğum bölümden memnun olmadığım için 2 yıllık diploma alıp önlisans olarak mezun olacağım. Benim DHBT için hangi kategoride girmem gerek?
KPSS’de tek kategoride başvuru yapılabiliyor. DHBT’ye başvuru için ise DHBT başvuru şartları nelerdir? yukarıdaki sorumuzda bunu cevaplamıştık. Ama yinede sizler için cevaplayalım. DHBT’ye başvurmak için sizin ÖNLİSANS İlahiyat alanında girmeniz gerekmektedir.
Düz lise mezunuyum, önlisans 2. sınıf okuyorum, Kpss’ye ortaöğretim kayıt yaptırmıştım. Dhbt ye başvuru yapabilir miyim, o da ortaöğretim olarak mı olur düz lise olduğum için önlisans olarak sorun olur mu?
DHBT’ye girebilmeniz için Önlisans İlahiyat okuyorsanız eğer bu şekilde DHBT sınavına katılım sağlayabilirsiniz. Siz ortaöğretim olarak yaptığınız için kaydınızı DHBT sınavına maalesef giremezsiniz.
Kpss’den düşük puan alırsak mesela 40 puan DHBT’yi etkiler mi ?
Kesinlikle etkiler aşağı da verdiğimiz resimi incelemenizi tavsiye ediyoruz.
KPSS’den aldığınız puanın GY %15 ve GK’nin de %15 Alınıyor. O yüzden ne kadar yüksek yaparsanız si