%65 sınırını aşan ‘Özel'e yargı freni

Antalya'da bir özel okul, MEB'in belirlediği %65'lik zamma göre kayıt parası yatıran veliden daha fazla ücret talep etti. Veli konuyu yargıya taşıdı. Okulu haksız bulan mahkeme, öğrencinin kaydının yasal artışla yenilenmesine karar verdi.

Akşam

Antalya'da özel bir okulda eğitim gören iki öğrencinin velisi olan M.T.G. 2023-2024 eğitim öğretim yılı için, Milli Eğitim Bakanlığınca belirlendiği şekilde, okul ücretini yüzde 65 zamlı olarak okulun hesabına yatırdı. Okul ise ilkokul çağındaki çocuk için 106 bin, ortaokul çağındaki çocuk için 94 bin lira olmak üzere, yüzde 65'den fazla zam talep ederek öğrencilerin kayıtlarını yenilemedi. Yasal olarak özel okul kayıtlarının mayıs ayı sonuna kadar yenilenmesinin gerekmesi nedeniyle M.T.G., çocuklarının kaydının silinmesi durumunda eğitim öğretimden geri kalacakları için ihtiyati tedbir kararı için Antalya 1. Tüketici Mahkemesi'ne dava açtı. Antalya 1. Tüketici Mahkemesi, öğrencilerin okul kaydının tedbiren yenilenerek eğitimlerine kaldıkları yerden devamına karar verdi. Müşteki avukatı Berk Selçuk, özel okulların ücretlerine etüt gibi ek hizmetleri bahane ederek yüksek miktarlarda zam yaptıklarını söyledi.

MAHKEMEDEN EMSAL KARAR

Selçuk, velilerin artık buna isyan etme noktasına geldiğini dile getirerek, şunları kaydetti: "Bu konuda yasalar çok açık. Etüt gibi ek hizmetler zorunlu tutulamayacağı gibi aynı zamanda yüzde 65'ten fazla zam yapılamaz. Tüm bu yasal düzenlemelere karşı yüzde 65'lik bir zamla okul kaydını yenilemeyen özel okula karşı mahkemeden tedbir talebinde bulunduk. Mahkeme talebimizi kabul ederek yüzde 65'ten fazla artış yapılamayacağı ve aynı zamanda etüt zorunlu tutulamayacağı için çocuklarımızın okul kaydının tedbiren yenilenmesine karar verdi. Yargının verdiği bu karar, kanun ve yönetmeliklere uymayan özel okulların aleyhine emsal niteliktedir."

Vakıf üniversitelerindeki her bir programa çift diploma programla- rı hariç depremzede YKS adayları için 1'er kontenjan ayrılacak.

Depremzede adaylar, genel kontenjanla kendilerine ayrılan ilave kontenjan kapsamındaki programlardan tercih yapabilecek.

16 ÜNİVERSİTE %25 EK KONTENJAN AÇIYOR

Yükseköğretim Kurulu (YÖK), 2023 YKS'ye girecek depremzede öğrenciler için kontenjan müjdesi verdi. Buna göre, YKS'de OHAL kapsamındaki iller ile Sivas'ın Gürün İlçesi'nde 6 Şubat itibarıyla ikamet eden adaylar için kendi illerindeki devlet üniversitelerinde merkezi yerleştirme ile öğrenci alan programların genel kontenjanı dışında ilave yüzde 25 kontenjan ayrılmasına karar verildi. Herhangi bir yükseköğretim programına kayıtlı olan, yükseköğretim programından mezun durumda veya üniversite öğrenciliğinden ilişiği kesilen adaylar söz konusu kontenjanlardan yararlanamayacak. Karar kapsamında deprem bölgesindeki Adana Alparslan Türkeş Bilim ve Teknoloji, Adıyaman, Çukurova, Dicle, Fırat, Gaziantep, Gaziantep İslam Bilim ve Teknoloji, Harran, Hatay Mustafa Kemal, İnönü, İskenderun Teknik, Kahramanmaraş Sütçü İmam, İstiklal, Kilis 7 Aralık, Malatya Turgut Özal ve Osmaniye Korkut Ata üniversiteleri bulunuyor.

ENGELLİ ÖĞRETMENLERE ATAMA MÜJDESİ

Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer köy okullarıyla ilgili, "Şu an itibarıyla 3 bin 155 köy okulunu hayata geçirdik. 2023'ün sonuna kadar tüm köy okullarını açacağız" dedi. Özer, bir müjde de engelli öğretmen adayları için verdi. Özer, "10-16 Mayıs Engelliler Haftası olarak kutlanıyor. Engelli öğretmen atamasında kontenjan açmadığımız 234 branş vardı; muhasebe/finansman öğretmenliği, biyomedikal cihaz teknolojisi, denetçilik, su ürünleri gibi. Engelli öğretmenlerimizin dün itibarıyla başvurularını almaya başladık, yarın da atayacağız" diye konuştu.

5-14 YAŞ ARALIĞINDA OKULLAŞMA ORANI %99

Türkiye'nin eğitim sisteminde 20 yılda attığı adımlar, Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD) tarafından değerlendirildi. Rapora göre; Türkiye, 5-14 yaş aralığındaki yüzde 99'luk okullaşma oranıyla, yaklaşık yüzde 98 olan OECD ortalamalarının üzerinde seyretti, 3-4 yaş aralığındaki okullaşma oranları ise OECD ortalamasının altında kaldı. Raporda, 2014'ten itibaren Türkiye'de 3-5 yaş aralığındaki çocukların okullaşma oranlarındaki artışa vurgu yapıldı. Bu oranların artırılması için MEB tarafından 2022'de başlatılan Erken Çocukluk Eğitimi Seferberliği kapsamında oluşturulan 6 bin yeni anaokulu kapasitesinin katkısına dikkat çekildi. Türkiye'nin son 10 yılda 25-34 yaş aralığındaki yetişkinlerin eğitime katılımını en fazla artıran ülke olduğuna yer verilen raporda, bu artış Türkiye'de ortaöğretim ve yükseköğretim düzeyinde eğitime katılımın artmasının sonuçları olarak değerlendirildi.