3 milyon genç sınavda ter döktü... YKS'de yine aynı manzara

YKS'nin ilk oturumu için 3 milyondan fazla genç istediği üniversitelere yerleşebilmek için sınava girdi. Kimi kapıda kaldı, kiminin de imdadına polis yetişti. İkinci oturum ise bugün.

Bu yıl 3 milyon 120 bin 878 adayın başvurduğu saat 10.15'te başlayan YKS'nin ilk oturumu TYT'de Türkçe Testinde 40, Sosyal Bilimler Testinde 20, Temel Matematik Testinde 40, Fen Bilimleri Testinde 20 soru olmak üzere 120 soru soruldu ve 165 dakika süre verildi. TYT, Türkiye'nin 81 ilinde, KKTC'nin başkenti Lefkoşa'da ve Hırvatistan'ın başkenti Zagreb'de düzenlendi. 9 bin 855 binada ve 176 bin 851 salonda yapılan ilk oturumda 438 bin 684 kişi görev yaptı. Öte yandan, bu yıl 30 dakikalık ek süreden faydalanma hakkı olan engelli adayların ise sınavı 13.30'da sona erdi. YKS sonuçları, 17 Temmuz'da açıklanacak.

SÜREYİ İYİ KULLANAN ÖNE GEÇER

Bilfen Liseleri Bölüm Başkanları 2024 TYT'yi yorumladı: TYT 2023'te olduğu gibi okuyan, sorgulayan, birikimli öğrencinin çözebileceği bir sınavdı. Bu sınavda süreyi iyi kullanabilen öğrenciler öne geçerken analiz yapma, akıl yürütme, yorum yapma gibi beceriler gerektiren sorularla karşılaşıldı. Soruların içeriğinin yoğunluğu süre kullanımını olumsuz etkiledi. Kazanımları öğrenen ve yeterince soru çözen öğrencilerin çok rahat başarılı olabileceği tarzda sorular soruldu. Öğrencilerin genel olarak sosyal derslerde zorlandıkları gözlemlendi.

3 HAFTALIK BEBEK ANNESİNİ BEKLEDİ

Büyükçekmece İlkokulu'nda sınav yapılan yerler arasındaydı. Öğrenciler arasında 3 haftalık bebeğiyle ve eşiyle gelen bir anne de yer aldı. Anne sınava girerken baba bebeğiyle dışarıda bekledi.

1 SAAT ÖNCE GELDİ, TARİHE GEÇTİ!

Sınav yeri, Beylikdüzü Büyükşehir Mahallesi'nde bulunan aday, sınava girmek için 1 saat önceden gelip okulun önünde beklemeye başladı. 10.15'e kadar içeri girebileceğini düşünen aday, sınava geç kaldı. Sınav salonuna alınmayan aday okulunun önünden ayrıldı.

OĞLU SINAVDAKİ BABASINI BEKLEDİ

Antalya'da 62 yaşındaki baba, oğlunun eğitim gördüğü lisede TYT'ye katıldı. Üniversitede 44 yıl sonra yeniden öğrenim görmeyi planlayan Mahmut Deniz, "Öğrenmenin yaşı yok. Antalya, tarih ve doğa şehri olduğu için arkeoloji bölümüne girmeyi hedefliyorum" dedi. Oğlu 9. sınıf öğrencisi Bora ise dışarıda bekledi.

1 DAKİKAYLA KAÇIRDI

Bursa İnegöl'de ilk oturuma bir dakikayla geç kalan öğrencilerin hayalleri yıkıldı. Küçükçalık Anadolu Lisesi'nde sınava girmek için Yenişehir'den ailesiyle gelen Nisa Burhan, birkaç dakika geç kaldığı için sınava alınmadı. Geç kaldığı için sınava alınmayan Nisa ise, annesiyle birlikte gözyaşları döktü.

YUNUS TİMİ YETİŞTİRDİ

Edirne'de birinci oturumuna girmek için geldiği sınav salonunun yanlış olduğunu fark eden 2 öğrenci ile kimliğini unutan biri öğrenciyi sınava gireceği okula Yunus Timi polisleri yetiştirdi.

40 DERECEDE HEYECAN

Depremin vurduğu Hatay'da YKS'ye 52 bin 928 aday katıldı. Sınav esnasında hava sıcaklığın 40 dereceyi bulmasıysa adaylara ve kendilerini bekleyen ailelerine ter döktürdü.

GİDERKEN KAZA YAPTI

Nevşehir'de YKS'ye katılacak öğrencileri taşıyan 3 otomobilin çarpıştığı zincirleme kazada 3 öğrenci sınava dakikalar kala polis aracıyla yetiştirildi.