3 aşamada performans yoklaması... Ortak sınavlarda sıralama olmayacak

Milli Eğitim Bakanlığı, bu yıl ilk kez eğitim bütünlüğünü sağlamak için ortaokul ve liselerde ortak sınav yapacak. Sınav tarihlerini okul belirleyecek, sorular ucu açık yazılı sınav olacak. 100 puan üzerinden değerlendirme yapılacak, yanlışlar doğruları götürmeyecek. Katılamayanlar için mazeret sınavı uygulanacak. Türkçe'ye özel değerlendirme yolda.

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından öğrencilerin gelişimini takip etmek, müfredatın işlenmesinde okullar arasında bütünlük sağlamak ve uygulama birliği oluşturmak amacıyla ortaokul ve liselerde "ortak sınav uygulaması" bu yıldan itibaren başlatılıyor. Türkiye çapında yapılacak ortak sınavların işleyişini Ölçme, Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürü Kemal Bülbül şöyle anlattı:

Ortaokul ve liselerdeki ortak sınavlar 3 aşamada yapılacak: "Ülke genelinde", "il ve ilçe genelinde" ve "okul genelinde."

Ülke veya il ve ilçe genelinde yapılacak ortak yazılı sınavlar zorluk ve kapsam açısından okullarda yapılan diğer yazılı sınavlar gibi olacak ve öğrencilerin değerlendirilmesinde kullanılacak.

Eksik öğrenme görülen konu ve kazanımlar için ders içerisinde telafi değerlendirmeleri yapılması istenecek.

Ülke geneli gerek il ve ilçe geneli gerçekleştirilecek ortak sınavlarda öğrencilerin sıralanması, okulların karşılaştırılması gibi uygulamalardan kaçınılacak.

İl veya ilçe geneli yapılan ortak sınavların sonucuna göre öğrenci toplu listeleri yayınlanmayacak. Okullar arası karşılaştırmalı veri çıkarılamayacak."

Sınav tarihleri öğretim yılı başında okullar tarafından e-Okuldan ilan edilecek. Sınav haftasında okullarda ders işlenmeye devam edecek.

Okullarda öğretmenler tarafından hazırlanan tüm sınavlarda sorular açık uçlu ya da kısa cevaplı sorulardan oluşacak şekilde oluşturulacak. Hiçbir şekilde bu sınavlarda çoktan seçmeli, doğru yanlış, eşleştirme gibi sorular kullanılmayacak.

Sınavlara katılamayan öğrenciler için mazeret sınavları yapılacak.

Bir dönemde iki sınav yapılacak, soru dağılım tablosu hazırlanacak.

Türkçe derslerinde de yabancı dil derslerinde olduğu gibi dinleme, konuşma, okuma ve yazma olmak üzere 4 dil becerisini ölçen uygulamalı sınavlar yapılacak.

Yazılı sınavda verilen yanlış cevaplar doğruları etkilemeyecek.

Yazılı sınavlar 100 tam puan üzerinden değerlendirilecek.

HEDEFİMİZ MÜFREDAT BİRLİĞİNİ SAĞLAMAK

Bülbül, eğitimde en büyük sıkıntının sonuç odaklı ölçme sistemleri olduğunu vurgulayarak şöyle konuştu: "Türkiye'de sınavlar, eğitimde önemli yer tutuyor. Okul sınavlarının yapılandırılması bütün eğitimi olumlu etkileyecek. Öğrencinin başladığı bir nokta var, bir de geldiği nokta. Yeni düzenleme ile yapmaya çalışacağımız; sonuç odaklı ölçme sisteminden süreç odaklı ölçme sistemine geçiş."