2. sınıf 29 Ekim dinleme metni ve cevapları: 29 Ekim dinleme metni burada!

29 Ekim dinleme metni yoğun bir şekilde araştırılmaya başlandı. Cumhuriyet Bayramı için geri sayım devam ederken yüz yüze eğitimin devam ettiği okullarda 29 Ekim ile ilgili dersler işleniyor. 29 Ekim dinleme metni binlerce öğretmen, öğrenci ve veli tarafından araştırılıyor. İşte 29 Ekim dinleme metni...

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı için geri sayım sürüyor. Okullarda da 29 Ekim hazırlıkları sürerken ilkokul düzeylerinde 29 Ekim konulu dersler işlenmeye başlandı. 2. sınıflar 29 Ekim ile ilgili önce dinleme, sonrasında soru ve cevaplama etkinliği yapıyor. 29 Ekim dinleme metni binlerce öğretmen, öğrenci ve veli tarafından araştırılıyor. İşte 29 Ekim dinleme metni...

29 EKİM DİNLEME METNİ İÇİN TIKLAYIN

29 EKİM DİNLEME METNİ SORU VE CEVAPLARI

* Cumhuriyet BAyramı size neler çağrıştırıyor?

Cumhuriyet Bayramı denilince bu vatanın nasıl kurulduğu ve Mustafa Kemal Atatürk aklıma geliyor.

* Şiirle ilgili resmi inceleyerek resimde gördüklerinizi yorumlayınız. Dikkatinizi dinleyeceğiniz şiire yoğunlaştırınız. Şiirle birlikte dinleyeceğiniz marşı öğrenip sınıfta söyleyiniz.

Resimde bir sınıfra ellerinde bayraklarla milli bayram kutlaması yapan öğrenciler görüyorum.

* Dinlediğiniz şiirin konusunu yazınız.

Cumhuriyet ve Mustafa Kemal Atatürk temalı bir şiir.

29 EKİM CUMHURİYET BAYRAMI ÖNEMİ

Milli Mücadele'nin zaferle sonuçlanmasının ardından Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk, yeni Türk devletinin yüzünü çağdaşlaşma ve demokrasiye çevirdi.

Ankara'nın Türkiye devletinin hükümet merkezi olmasının ardından mevcut rejimin isminin de bütün açıklığıyla konulması, yeni devletin başkanının da seçilmesi gerekiyordu. O güne kadar devlet başkanlığı görevi, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı olarak Atatürk tarafından yürütülmüştü.

Bazı yabancı ülkeler de Lozan Antlaşması'nın onayı için Türkiye'deki yeni devlet rejiminin daha açık şekilde belirlenmesini istiyorlardı. Bu sıralarda İcra Vekilleri Heyeti'nin istifası ve Meclisin güvenini kazanacak bir kabine listesinin oluşturulamaması da bu soruna acil çözüm gerektirdi.

25 Ekim 1923'te ise hükümetin istifasıyla bir bunalım ortaya çıktı. Bu olay Atatürk'e, cumhuriyeti ilan etmek için beklediği fırsatı verdi. 28 Ekim 1923 akşamına kadar hükümetin kurulamaması üzerine Mustafa Kemal Paşa, Çankaya Köşkü'nde arkadaşlarına "Yarın cumhuriyeti ilan edeceğiz." diyerek fikrini açıkladı.

Atatürk o gece, İsmet İnönü ile 1921 Anayasası'nın bazı maddelerini değiştiren kanun tasarısını da hazırladı.

29 Ekim 1923'te parti grubunda görüşe sunulan tasarıda yer alan bazı hükümler şunlardı:

- "Türkiye Devleti'nin hükümet şekli cumhuriyettir."

- "Türkiye Devleti, yönetim birimlerini Bakanlar Kurulu aracılığıyla yönetir."

- "Cumhurbaşkanı, Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından kendi üyeleri arasından bir seçim dönemi için seçilir."

- "Cumhurbaşkanı, devletin başkanıdır. Bu sıfatla gerekli gördükçe Meclis ve Bakanlar Kuruluna başkanlık eder."

Aynı gün Mecliste görüşülen tasarı, yapılan konuşmalardan sonra saat 20.30'da oturuma katılan 158 üyenin tamamının oyuyla kabul edildi. Cumhuriyetin ilanı "Yaşasın cumhuriyet" sesleri ve alkışlarla karşılandı.