İşte ehliyet sınavında dikkat edilmesi gerekenler

Ehliyet sınavının test kısmı için, geçmiş yıl soruları incelenmelidir. Soruların incelenmesi adayların yüksek puan almasında yardımcı olacaktır. Direksiyon sınavına hazırlık için ise araç kullanılarak pratik yapılmalıdır.

 Ehliyet sınavının test kısmı için, geçmiş yıl soruları incelenmelidir. Soruların incelenmesi adayların yüksek puan almasında yardımcı olacaktır. Direksiyon sınavına hazırlık için ise araç kullanılarak pratik yapılmalıdır. Sınavda adaylara aracın tanınması ile ilgili sorular sorulur. Sürüş aşamasında ise aracın düzgün çalıştırılıp çalıştırılmamasından hızlanmaya, geri geri gelmeden eğimli yolda durup hareket etmeye kadar bir çok kriter göz önüne alınarak adaylara puan verilir. Adayların yapacağı her hata puan kaybına yol açar. Hataların çoğunluğu adayların heyecanlarından kaynaklanır. Bu nedenle de adaylar heyecanlarını kontrol altında tutabilmelidir. Sınavlardan geçmek için en az 70 puan gereklidir. 70 puan alan adaylar, stajyer ehliyet almaya hak kazanır.

 STAJYER EHLİYET UYGULAMASI NEDİR?

Direksiyon sınavından başarıyla geçenler, stajyer ehliyet sahibi olurlar. Stajyer ehliyet alan sürücüler 2 yıl içerisinde 75 ceza puanına ulaşmazsa, normal ehliyetlerini alabilirler. 75 ceza puanına ulaşan adayların ehliyetleri alınır ve psiko-teknik teste girerler. Ardından ehliyet alabilmek için, yeniden sürücü kursuna kayıt olarak ehliyet sınavına girmeleri gerekir.

Ceza puanı yazılmasına neden olan durumlardan bazıları; kırmızı ışık ihlali 20 ceza puanı, emniyet kemerinin takılmaması 15 ceza puanı, hız limitlerinin üzerinde gidilmesi 15 ceza puanı, ehliyet belgesi sınıfının dışında araç kullanımı 20 ceza puanı ve ehliyetin sürücü yanında olmaması 5 ceza puanı getirir

Ehliyet sınavı soruları yeni mevzuata göre güncellendi

MEB yetkililerinden alınan bilgiye göre, Milli Eğitim Bakanlığınca yapılan yönetmelik değişiklikleri doğrultusunda Trafik Mevzuatı Komisyonu tarafından ehliyet alacaklar için uygulanacak teori sınavı soruları, güncel öğrenim programlarına uygun olarak yeniden düzenlendi ve farklı soru teknikleri ile görsellerden faydalanılarak yeni sorular oluşturuldu.

 
Bakanlıkça, ehliyet sınavı soru havuzuna eklemeler yapılarak sayı 3 bin 250'ye yükseltildi. MEB'in soru havuzu geliştirme çalışmaları devam ederken, soru sayısının yükseltilmesi, farklı soru teknikleri ve şekilli soruların eklenmesiyle sürücü adaylarının daha önceki sınavlarda çıkmış sorularla karşılaşma ihtimali de düşürüldü.
 
Ehliyet teori sınavlarında ilk yardım ve sağlık bilgisi testinden 12, trafik ve çevre bilgisi dersinden 23, motor ve araç tekniği bilgisinden 9, trafik adabı dersinden 6 olmak üzere sürücü adaylarına 50 soru yöneltiliyor.