MEB tarafından yapılacak olan ehliyet sınavı 21 Nisan Cumartesi günü saat 14.00'te yapılacak. Sınava sayılı saatler kalmasına rağmen hala ehliyet sınav giriş yerleri ve ehliyet sınavı giriş belgeleri yayınlanmadı. MEB tarafından 21 Nisan ehliyet sınavı yerlerinin gün içinde erişime açılması bekleniyor. Ehliyet sınavı giriş belgesi alma sayfası da haberimizde olacak. Ehliyet almak isteyen sürücü adayları ilk olarak yazılı sınava tabi tutulur. Yazılı sınavdan geçer puan alan adaylar ikinci sınav olan direksiyon sınavına katılmaya hak kazanırlar. Yazılı sınavda adaylara 12 ilk yardım, 23 trafik, 9 motor, 6 trafik adabı olmak üzere toplamda 50 soru sorulur. Yazılı sınav baraj puanı 70'dir. Her bir sorunun değeri 2 puandır. Bu durumda 35 doğru yapan adaylar yazılı sınavdan başarılı olmuş olacaktır. 70 puan alan adaylara ikinci sınava katılmaya hak kazanacaklardır. Ehliyet sınavları Türkiye genelinde 14:00'de başlar 15:00'de biter. Bu arada Emniyet Genel Müdürlüğü sürücü belgesi işlemleri ile ilgili online randevu sistemini hizmete sundu. Eski tip sürücü belgeleri, 1 Ocak 2016 tarihi itibariyle yeni tip sürücü belgeleri ile değiştirilmeye başlandı. Sürücü belgeleri 5 yıl içerisinde değiştirilebilecek. Emniyet Genel Müdürlüğünce, sürücü belgesi sahiplerinin işlerini kolaylaştırmak amacıyla online randevu sistemi hizmete açıldı. Vatandaşlarımız, Emniyet Genel Müdürlüğüne ait (surucurandevu.egm.gov.tr) internet adresinden online randevu aldıktan sonra, il/ilçe trafik tescil birimlerinde yeni tip sürücü belgesi işlemlerini gerçekleştirebilecek. Kamuoyuna saygıyla duyurulur.
21 NİSAN EHLİYET SINAV GİRİŞ YERLERİ İÇİN TIKLAYINIZ 2018 EHLİYET SINAVLARI NE ZAMAN?2018/MTSKS-2 21 Nisan 2018 (saat 14.00)
2018/MTSKS-3 04 Ağustos 2018 ( saat 14.00)
2018/MTSKS-4 20 Ekim 2018 (saat 14.00)
2018/MTSKS-5 22 Aralık 2018 (saat 14.00)
EHLİYET SINAVINDA BARAJ PUAN NE KADAR
Ehliyet almak isteyen sürücü adayları ilk olarak yazılı sınava tabi tutulur. Yazılı sınavdan geçer puan alan adaylar ikinci sınav olan direksiyon sınavına katılmaya hak kazanırlar. Yazılı sınavda adaylara 12 ilk yardım, 23 trafik, 9 motor, 6 trafik adabı olmak üzere toplamda 50 soru sorulur. Yazılı sınav baraj puanı 70'dir. Her bir sorunun değeri 2 puandır. Bu durumda 35 doğru yapan adaylar yazılı sınavdan başarılı olmuş olacaktır. 70 puan alan adaylara ikinci sınava katılmaya hak kazanacaklardır. Ehliyet sınavları Türkiye genelinde 14:00'de başlar 15:00'de biter.
- Sınava geç kalan aday sınava alınmaz ve başarısız sayılır.Bu yüzden sınava girmeden önce mutlaka gideceğiniz okulun yerini iyi bilmeniz faydanıza olacaktır. Gerekirse erken gidin. Toplum olarak son dakika iş yapmayı sevdiğimiz için sizleri şimdiden uyarmayı borç biliriz.
- Sınava elektronik cihaz sokmak yasaktır. Telefonunuzu getirmeyiniz.
- Kalem ve silgi getirmeyi unutmayınız. Dilerseniz yanınıza su alabilirsiniz.
- Yanlışlar doğru cevapları götürmüyor ve 50 sorudan en az 35 doğru cevap (70 puan) yapmanız gerekiyor.
- Her soru toplam 4'er şıktan oluşmaktadır.
EHLİYET SINAVI ŞARTLARI
Ehliyet Sınavı başvuru şartları nelerdir?
* M”, “A1” ve “B1” sınıfı sertifikalar için 16 (onaltı) yaşını bitirmiş olmak.
* A2”, “B”, “BE”, C1”, C1E”, “F” ve “G” sınıfı sertifikalar için 18 (onsekiz) yaşını bitirmiş olmak.
* A” sınıfı sertifikalar için 20 (gücü 15 kilovatı aşan üç tekerlekli motosikletler için 21) yaşını bitirmiş olmak.
* C”, “CE”,“D1” ve “D1E” sınıfı sertifikalar için 21( yirmi bir) yaşını bitirmiş olmak.
* D”, “DE” sınıfı sertifikalar için 24 (yirmi dört) yaşını bitirmiş olmak.
* Bütün sertifika sınıfları için en az ilkokul düzeyinde eğitim almış olmak.
* Pratisyen tabip veya uzman tabip tarafından verilen “sürücü olur” sağlık raporu almış olmak.
* Sabıka kaydının olmadığına dair” dilekçeyi Özel MT SK müdürlüğüne vermek.Sürücü belgesi süresiz olarak geri alınmamış olmak.
* Son 6 (altı) ay içinde cepheden çekilmiş 2 (iki) adet biyometrik fotoğrafını Özel MTSK müdürlüğüne teslim etmek.
EGM'DEN ÖNEMLİ AÇIKLAMA
Emniyet Genel Müdürlüğü sürücü belgesi işlemleri ile ilgili online randevu sistemini hizmete sundu. Eski tip sürücü belgeleri, 1 Ocak 2016 tarihi itibariyle yeni tip sürücü belgeleri ile değiştirilmeye başlandı. Sürücü belgeleri 5 yıl içerisinde değiştirilebilecek. Emniyet Genel Müdürlüğünce, sürücü belgesi sahiplerinin işlerini kolaylaştırmak amacıyla online randevu sistemi hizmete açıldı. Vatandaşlarımız, Emniyet Genel Müdürlüğüne ait (surucurandevu.egm.gov.tr) internet adresinden online randevu aldıktan sonra, il/ilçe trafik tescil birimlerinde yeni tip sürücü belgesi işlemlerini gerçekleştirebilecek. Kamuoyuna saygıyla duyurulur.
SÜRÜCÜ BELGESİ İÇİN NASIL BAŞVURABİLİRİM?
Gerekli bilgi ve belgeleri hazırladıktan sonra randevu sisteminden başvuru yaparak herhangi bir trafik tescil kuruluşundan işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz. Sürücü belgesi randevu sistemi üzerinden giriş yapabilmek için mutlaka bir e-posta adresinin bulunması gerekmektedir. Formda istenen bilgiler eksik veya yanlış girildiğinde başvuru iptal edilecektir.
BAŞVURU NE KADAR SÜRMEKTEDİR?
Başvuru işlemi ortalama olarak 5-10 dakika içinde tamamlanmaktadır. Başvuru sırasında alınan bilgiler yaklaşık 30 saniye içinde güvenlikli elektronik ortamda tanzim merkezine iletilmekte ve kişiselleştirme (baskı/yazım) sırasına girmektedir.
SÜRÜCÜ BELGEMİ NASIL TESLİM ALIRIM?
Herhangi bir trafik kuruluşuna yapacağınız müracaat sonrasında sürücü belgeniz düzenlenerek müracaatta beyan ettiğiniz adresinize gönderilecektir.
SÜRÜCÜ BELGEMİ TESLİM ALIRKEN ÜCRET ÖDEYECEK MİYİM?
PTT tarafından adrese gönderilen sürücü belgeleri için herhangi bir ücret ödenmez.
SÜRÜCÜ BELGEM KAÇ GÜN SONRA TESLİM EDİLİR?
Sürücü belgesi başvurularında başvuru kabul edildikten sonra sürücü belgesi yerine geçen geçici belge düzenlenecek olup, 15 gün içerisinde asıl sürücü belgesi teslim edilecektir.
SÜRÜCÜ BELGEMİ KAYBETTİĞİMDE NE YAPMALIYIM?
Kaybettiğinizi bildirdiğiniz sürücü belgenizin başkaları tarafından kullanılmasının önlenmesi ve bilgisayar kayıtlarına zayi kaydının girilmesini teminen herhangi bir İl/İlçe Emniyet Müdürlüğü Trafik Tescil Şube/Büro Müdürlüğüne/Amirliğine müracaat etmeniz ve bu hususta yazılı beyanınızın alınmasını müteakip, sürücü belgesi değerli kağıt bedeli ve sürücü belgesi hizmet bedelini (vakıf payı) ödemek suretiyle zayi ettiğiniz sürücü belgenizi yeniden çıkartmalısınız. Kayıp olan sürücü belgeniz için ayrıca kayıp ilanı verilmesi gerekmemektedir.
SÜRÜCÜ BELGEMİN GEÇERLİLİK SÜRESİ NE KADAR?
M, A1, A2, A, B1, B, BE, F ve G sınıfı sürücü belgeleri 10 yıl, C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D ve DE sınıfı sürücü belgeleri ise 5 yıl süreyle geçerli olarak düzenlenmektedir. Mevcut olan eski sürücü belgeniz ise yeni tip sürücü belgeleri verilmeye başlandığı tarihten itibaren 5 yıl geçerli olup, 5 yıl içinde yeni tip sürücü belgesi ile değiştirmeniz gerekmektedir. Ayrıca, sürücü belgesinin yenilenmesi sırasında sürücü olur sağlık raporu alınması zorunludur.
Yukarda yer alan linkten EGM ehliyet randevu alma işlemlerinizi kolaylıkla ulaşabilirsiniz. Sürücü sertifikalarının düzenlendiği tarihten itibaren 2 yıl geçerlilik süresi bulunmaktadır. Randevunun sürücü sertifikasının geçerlilik süresinin sona erdiği tarihten sonrasına verilmesi halinde, randevu tarihini beklemeden Trafik Tescil birimine müracaat edilmesi gerekmektedir.
EHLİYET İÇİN GEREKLİ BELGELER (İLK MÜRACAAT)
Sürücü Belgesi Dosyası. Nüfus cüzdanı, Pasaport veya Avukatlık Kimliği. Motorlu Taşıt Sürücü Sertifikası. Sürücü Sağlık Raporu. Sürücü belgesi harcı, sürücü belgesi değerli kağıt bedeli ve sürücü belgesi hizmet (vakıf payı) bedelinin vergi dairelerine veya anlaşmalı bankalara yatırıldığına dair makbuz. 2 adet fotoğraf (5x6 ebatında arka fon beyaz olacak şekilde biometrik bir vesikalik fotoğraf) Kan Grubunu belirtir belge veya yazılı beyan
EHLİYET YENİLEME/DEĞİŞTİRME İÇİN GEREKLİ BELGELER
Eski sürücü belgesi. Nüfus cüzdanı, Pasaport veya Avukatlık Kimliği. Sürücü sağlık raporu. 15 TL (13 TL değerli kağıt bedeli, 2 TL vakıf payı) bedelinin vergi dairelerine veya bankalara yatırıldığına dair makbuz. 2 adet fotoğraf (5x6 ebadında arka fon beyaz olacak şekilde biyometrik bir vesikalık fotoğraf). Kan grubunu belirtir belge veya yazılı beyan.
YIPRANMADAN VE KAYIPTAN DOLAYI EHLİYET YENİLEME
Eski sürücü belgesi. Nüfus cüzdanı, Pasaport veya Avukatlık Kimliği. Sürücü sağlık raporu. 15 TL (13 TL değerli kağıt bedeli, 2 TL vakıf payı) bedelinin vergi dairelerine veya bankalara yatırıldığına dair makbuz. 2 adet fotoğraf (5x6 ebadında arka fon beyaz olacak şekilde biyometrik bir vesikalık fotoğraf) Kan grubunu belirtir belge veya yazılı beyan. Ehliyetini çaldıranların ve kayıp edenlerin en yakın trafik tescil şubesine başvuru yaparak kayıp veya çalıntı beyanı vermesi gerekmektedir. Bu şekilde sisteme zayi kaydı işlenmektedir. İhmal etmeyiniz. Ayrıca kayıp ilanı vermenize gerek yok.