KYK bursu, yurdu kimlere çıkar, başvuruları hangi tarihte yapılacak?

Üniversite tercihleri ile birlikte gündeme gelen 2021 KYK yurt ve burs başvuru tarihleri merak konusu oldu.

Kredi ve Yurtlar Kurumu (KYK) 2021 yurt, burs ve kredi başvuruların yapılacağı tarih üniversite tercihleri yapan milyonlarca öğrencinin gündeminde yer alan konular arasında.

2021 KYK YURT VE BURS BAŞVURULARI NE ZAMAN?

Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu'ndan (KYK) yükseköğrenim öğrencileri için yurt başvurularının alınacağı tarih ile ilgili henüz resmi bir açıklama yapılmadı.

KYK BURSUNDAN KİMLER YARARLANAMAZ?

2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 10 uncu maddesine göre burs verilen öğrenciler hariç olmak üzere, 5102 sayılı Kanunun 2 nci maddesi kapsamında yer alan kamu kurum ve kuruluşlarından burs almakta olan öğrenciler,

Kurumdan daha önce burs veya öğrenim kredisi almış olan öğrenciler,

Öğretim kurumuna kayıt tarihi itibari ile bir öğretim yılı kaybı olan öğrenciler,

Yabancı uyruklu öğrenciler,

Polis akademisi ile askeri okul öğrencileri,

Normal öğrenim süresinden fazla ek süre öğrenim gören öğrenciler,

Yüksek lisans öğrencilerinden hazırlık sınıfında öğrenim gören öğrenciler,

Açık öğretim ve uzaktan eğitim öğrencileri,

Gerçeğe aykırı beyanda bulunan öğrenciler,

Burs Yönetmeliği hükümlerine göre burs almaya yeterli bulunmayan öğrenciler , burstan yararlanamazlar.

KYK YURDU NEYE GÖRE ÇIKIYOR ?

Öncelikle Üniversite kazanan tüm adayların ilk sorunu olan konaklama sorununu çözmek için var olan en büyük ve en uygun yöntem KYK yurtlarıdır. KYK yutlarının başvuruları genelde ÖSYS tercihlerinin sonuçlarının açıklanmasından başlar. Fakat Yetenek Sınavı ile üniversite kazananlar için tarih farklıdır. Yetenek sınavı ile kazananların yurt başvuruları eylül ayının ortalarında başlar. Bu durum bir takım sorunlara neden olsa da bu sistem yıllardır bu şekilde yürümektedir.

KYK YURTLARI KİMLERE ÇIKAR ?

KYK yurtları ön lisans-lisans-yüksek lisans-doktora öğrencilerine çıkar. Başvuru tarihlerinde başvurusunu yapan adaylar içerisinde belli puanlama yöntemleri ile başvuru yapan adaylara puanlar verilir. Uzaklık, Maddi durum mal varlığı vs gibi durumlar yurt konusunda etkileyici faktörlerdir. Bazı öğrenciler başvuru esnasında yanıltıcı bilgiler vermektedir. Fakat bu daha büyük sorunlara yol açmaktadır. Çünkü bu ortaya çıktığında hakkınızda yasal işlem başlatılabilir.

Şehit – gazi çocukları ve anne babası olmayan, milli sporcular, anne veya babası KYK da çalışan veya emekli olan, geçiçi veya gönüllü köy korucularının çocukları olan öğrencilere yurt yerleştirmelerinde öncelik verilmektedir.

Başvuru sırasında öğrencilerin beyan ettiği ekonomik, sosyal ve başarı durumuna ilişkin bilgiler, Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından kamu kurumları aracılığıyla teyit edilecek. Yapılan değerlendirme sonucunda mevzuata uygun olan öğrencilere başta yurt olmak üzere burs ya da öğrenim kredisi tahsis edilecek.