2 yılık üniversite bölümünü tamamlayanlar, 4 yıllık bölümlere geçiş yapabilmek için DGS'ye giriyorlar. Sınava giren adaylardan sayısal ve sözelden oluşan 120 soruyu, 150 dakika içerisinde cevaplamaları isteniyor. Dikey Geçiş Sınavı soruları ve cevapları sınav sonrasında soru kitapçığı ile birlikte ÖSYM'nin internet sitesinde yayınlanıyor. Bu yıl, sınavı iyi geçmeyen adaylar 2021 DGS için yeniden şanslarını deneyecekler.
2021 DGS için tarih henüz belli olmadı. ÖSYM sınav takvimi yıllık olarak belirleniyor. 2021 sınav takvimi belirlendiğinde DGS sınav tarihi de açıklanmış olacaktır.
Dikey Geçiş Sınavı (DGS), 2000 yılından bu zamana kadar meslek yüksekokulları ile açık öğretim ön lisans programlarından mezun olan öğrencilerin örgün öğretim lisans programlarına geçiş yapmaları için Dikey Geçiş Sınavı (DGS) Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından her yıl Temmuz ya da Ağustos ayında yapılmakta olan sınavdır.
Lisans programlarına dikey geçiş için başvuracak adaylarda, meslek yüksekokulları ve açık öğretim ön lisans programlarından mezun olmuş olma şartı aranır. O yıl son sınıfta olup da staj dışındaki bütün mezuniyet şartlarını yerine getirmiş olan adaylar da başvuruda bulunabilmektedirler.
DGS sınavında sayısal ve sözle olmak üzere iki bölüm bulunmaktadır. Sayısal bölüm matematik ve geometri sorularından oluşmaktadır. Sözel bölüm ise genellikle anlama dayalı muhakeme gücünü ölçen paragraf sorularından ve az da olsa dil bilgisi sorularından oluşmaktadır.