ALES sınav tarihi ne zaman, saat kaçta? 2021 ÖSYM ALES sınav giriş belgesi nasıl alınacak?

ALES sınavı Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yılda üç kez düzenlenmektedir. Merakla beklenen ALES (Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı) sınav giriş belgeleri erişime açıldı. Peki 2021 ALES sınav tarihi ne zaman, sınav giriş belgesi nasıl alınacak?

Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı yani ALES 2021 sınav tarihi için geri sayım başladı. Akademisyen olmak isteyen lisans programlarından mezun ya da mezuniyet aşamasında olan adayların heyecanla beklediği 2021 ALES sınav giriş yerleri belli oldu. İnternet aramalarında "2021 ALES sınav tarihi ne zaman saat kaçta, sınav giriş belgeleri nasıl alınır?" soruların yanıtları araştırılmaya başlandı.

ALES SINAVI NE ZAMAN YAPILACAK?

Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi tarafından gerçekleştirilecek olan sınav 21 Kasım 2012 tarihinde yapılacak. Sınav saat 10:15'te başlayacak.

Öte yandan, adaylara saat 10.00'dan sonra sınavın yapılacağı binalara alınmayacakları uyarısında bulunuldu.

ALES SONUÇLARI NE ZAMAN AÇIKLANACAK?

21 Kasım'da yapılacak olan sınavın sonuçları ise 16 Aralık'ta ÖSYM tarafından erişime açılacak. Sonuçlar ÖSYM'nin sonuç sorgulama sayfası olan "sonuç.osym.gov.tr" adresinden ilan edilecek. TC kimlik numaraları ve şifreleri ile sisteme giriş yapan adaylar sorgulama yapabilecekler.

ALES SINAV GİRİŞ BELGESİ NASIL ALINACAK?

Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı'na (2021-ALES/3) girecek adayların sınav giriş belgeleri erişime açıldı.

Adaylar, sınava girecekleri yer bilgisini gösteren sınava giriş belgesini, ÖSYM'nin "https://ais.osym.gov.tr" internet adresinden TC kimlik numaraları ve aday şifreleriyle edinebilecek.

Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı (2021-ALES/3), 21 Kasım 2021 tarihinde uygulanacak.

ALES HAKKINDA

Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı (ALES), 78 sayılı Yükseköğretim Kurumları Öğretim Elemanları Kadroları Hakkında Kanun Hükmünde Kararnameye, 5538 sayılı Kanunla eklenen Ek Madde 8 uyarınca, yükseköğretim kurumlarında öğretim görevlisi, okutman, araştırma görevlisi, uzman, çevirici ve eğitim öğretim planlamacısı kadrolarına yapılacak atamalarda, ülkemizde lisansüstü eğitime girişte, yurt dışına lisansüstü eğitim için gönderilecek adayların seçiminde ilgili kurumların kullanacakları puanları sağlayan sınav sistemidir.

ALES SONUCUM NE KADAR SÜRE GEÇERLİ, KAÇ YIL GEÇERLİDİR?

ALES sonuçları sınavın yapıldığı tarihten itibaren 5 yıl süre ile geçerliliğini korumaktadır.

ALES'E BİRDEN FAZLA GİRDİM, HANGİ SINAVIM GEÇERLİ?

Birçok kez ALES'e girmiş olan adaylar sınavın geçerlilik süresi dahilinde istediği sınav sonucunu kullanabilmektedirler. En son girilen ALES puanını kullanma zorunluluğu bulunmamaktadır. Geçerlilik süresi dahilinde en yüksek puana sahip ALES sonucu kullanılabilir.