Pedagojik formasyon hangi bölümler alabilir, şartlar neler? 2021 2022 pedagojik formasyon başvuruları ne zaman başlıyor, belli oldu mu?

2021 Pedagojik formasyon başvuru süreci adaylar tarafından yakından takip ediliyor. Öğretmenlik meslek bilgisi tezsiz yüksek lisans programı ya da pedagojik formasyon eğitimi sertifikası programını başarıyla tamamlayanlar öğretmenliğe başvurabilecek. Formasyon almak isteyenler başvuruların ne zaman alınacağını ve şartların neler olduğunu araştırıyor. Peki, 2021 2022 pedagojik formasyon başvuruları ne zaman? Pedagojik formasyon hangi bölümler alabilir, şartlar neler?

Pedagojik formasyon binlerce lisans mezununun gündeminde yer alıyor. Geçtiğimiz yıllarda Pedagojik Formasyon Eğitimi Sertifikası programı ile sağlanan pedagojik formasyon belgesi, 2020 yılında Talim ve Terbiye Kurulu'nun kararıyla kaldırılmıştı. Geçtiğimiz haftalarda formasyon ile ilgili alınan yeni karar kamuoyuna duyuruldu. Peki, 2021 2022 pedagojik formasyon başvuruları ne zaman? Pedagojik formasyon hangi bölümler alabilir, şartlar neler?

PEDAGOJİK FORMASYON BAŞVURULARI NE ZAMAN BAŞLIYOR?

2021 2022 pedagojik formasyon başvuru tarihleri henüz belli olmadı. Pedagojik formasyon başvuru tarihlerinin açıklanması halinde haberimiz içerisine eklenecektir.

YÖK, Pedagojik formasyon usul ve esasları ile ilgili kılavuz yayımladı. Aşağıdaki link üzerinden kılavuzun detaylarına ulaşabilirsiniz.

PEDAGOJİK FORMASYON KILAVUZU İÇİN TIKLAYINIZ

YÖK PEDAGOJİK FORMASYON DUYURUSU

"Yükseköğretim Kurulu ile Milli Eğitim Bakanlığı arasında imzalanan "Eğitimde İş Birliği Protokolü" güncellenmekte olup, 2021-2022 eğitim öğretim yılından itibaren "Pedagojik Formasyon Eğitimi Sertifika Programı", ilgili usul ve esaslar çerçevesinde yeniden başlatılacaktır.

Önümüzdeki günlerde Pedagojik Formasyon Eğitimi Sertifika Programı ile ilgili ayrıntılı bir açıklama yapılacaktır."

MEB PEDAGOJİK FORMASYON AÇIKLAMASI

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), Yükseköğretim Kurulu (YÖK) iş birliğiyle açılan veya açılacak olan Öğretmenlik Meslek Bilgisi Tezsiz Yüksek Lisans programı ya da pedagojik formasyon eğitimi sertifikası programını başarıyla tamamlayanların öğretmenliğe başvurabileceğini bildirdi.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, Bakanlığın, öğretmen ihtiyacını karşılamak üzere 29 Haziran 2020 tarihli Talim ve Terbiye Kurulu kararı ile pedagojik formasyon programı/pedagojik formasyon eğitimi sertifikası programını başarıyla tamamlayanların öğretmenliğe başvuru hakkını iptal ederek, MEB ve YÖK iş birliği ile açılan/açılacak olan öğretmenlik meslek bilgisi tezsiz yüksek lisans programını başarıyla tamamlama koşulu getirdiği hatırlatıldı.

Ancak kararın üzerinden 14 ay geçmesine rağmen hiçbir yüksek öğretim kurumunda, öğretmenlik meslek bilgisi tezsiz yüksek lisans programının açılmadığı belirtilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Talim ve Terbiye Kurulu, oluşacak mağduriyetleri önlemek üzere toplanarak söz konusu kararı 'Bakanlık ve Yükseköğretim Kurulu (YÖK) iş birliği ile açılan/açılacak olan öğretmenlik meslek bilgisi tezsiz yüksek lisans programı ya da pedagojik formasyon eğitimi sertifikası programını başarıyla tamamlayanların öğretmenliğe başvuru yapabilecekleri' şekilde genişletti."

PEDAGOJİK FORMASYON NEDİR?

Pedagojik formasyon, üniversitelerin Fen-Edebiyat Fakültelerindeki herhangi bir bölümden alınmış eğitimin ardından, o bölüm mezunlarının öğretmenlik yapabilmesi için uygulanır. Sınıf yönetimi, öğretmenlik mesleğine giriş gibi derslerden oluşmaktadır.

Pedagojik formasyon eğitimi YÖK tarafından yetkilendirilen belirli üniversitelerden alınmaktadır. Bu eğitim için belirlenen bir miktarda ücret ödenmesi gerekir. Bu ücret üniversiteler arasında farklılık gösterebilir.