Sözel ve sayısal bölümler başarı sıralaması nasıl hesaplanır? YKS başarı sıralaması 2020!

YKS sıralama hesaplaması açıklanan sınavın ile beraber belli olacak. Yaklaşık 2.5 milyon adayın katıldığı sınavda YKS sıralaması yapılarak adayların yerleri belirlenecek. Bu sabah itibariyle bir gün erken açıklanan YKS sınav sonuçları ile beraber adaylar YKS sıralamalarını öğrenerek üniversite tercihlerini yapacak.

 27-28 Haziran tarihleri arasında yapılan üniversite sınav sonuçları bu sabah ÖSYM tarafından açıklandı. YKS sıralamaları sınava giren adayların ilgili bölümle ilgili puan türünü açıklamaktadır YKS sıralamaları sınava gire 2.5 milyon arasında yerleştirmenizi yapmaktadır. Gözler, sınavın ardından YKS sıralamalarına çevrildi. 

YKS BAŞARI SIRALAMASI NEDİR?

Başarı sırası, ilgili üniversite bölümüne en son giren kişinin ilgili puan türünde başarı sıralamasıdır. Yani bölüme en son giren kişinin belirtilen puan türünde kaçıncı sırada olduğunu ifade eder.

YKS 2020 KILAVUZU İÇİN TIKLAYINIZ

Puanların asıl amacı sizi yaklaşık 2 milyondan fazla kişi arasında sıralamaktır. Yani sınavda ne kadar yüksek puan alırsanız diğer adaylara göre o kadar önlerde olursunuz. Önlere doğru çıktıkça da tercihlerinizin tutma ihtimaliniz artar.

Tercih yaparken asıl kullanılan veri başarı sıralamasıdır. Yani başka bir deyişle; başarı sıralamanız belli olduktan sonra puanlara bakmanıza hiç gerek yok. Tercih yaparken veya bölümleri araştırırken düşünmeniz gereken ilgili bölümün popüleritesi (geçen yıla göre kontenjanı, talepler nasıl değişmiş gibi veriler) ve kendi başarı sıralamanızdır.

YKS 2020 SIRALAMALAR DEĞİŞİR Mİ?

Her yıl yeni özel üniversitelerin açılmasıyla YKS başarı sıralamaları ve üniversite taban-tavan puanları etkilemektedir. Özellikle İstanbul gibi öğrenci yoğunluğunun çok olduğu büyük şehirlerde yaşayan öğrenciler bulundukları ildeki üniversiteleri tercih etmektedir. Bu da Sıralamalarda değişiklik oluşturmaktadır.

TYT PUAN HESAPLAMA:

Türkçe= 3,3 Matematik= 3,3 Sosyal= 3,4 Fen= 3,4 ile çarpıp çıkan sonuca ÖSYM'nin her adaya verdiği 100 taban puan ve OBP'yi ekleyerek (OBP hesabı için diploma notunu 0,6 ile çarpmak yeterli. Örn: 80×0,6=48) TYT yerleştirme puanı hesaplanabilir. 150 barajı için hesap yapılıyorsa, OBP eklenmeden hesap yapılmalıdır.

AYT PUAN HESAPLAMA:

YÖK testlerin alanlara göre etki oranlarını açıkladı. Puan hesabı yaparken biz bu etki oranlarını da kullanarak 1 netin getirisini yani katsayısını bilmeliyiz. TYT için herkese aynı etki ve oranlar geçerli bu yüzden tek bir TYT hesaplaması yapalım ve AYT için her alanı ayrı değerlendirelim. TYT kısmı için netlerinizi: Türkçe= 1,32 Matematik= 1,32 Sosyal Bilimler= 1,36 Fen Bilimleri= 1,36 ile çarpın.

SAYISAL: AYT için netlerinizi Matematik= 3 Fizik= 2,85 Kimya= 3,07 Biyoloji= 3,07 ile çarpın.

EŞİT AĞIRLIK: AYT için netlerinizi Matematik= 3 Edebiyat= 3 Tarih-1= 2,8 Coğrafya-1= 3,33 ile çarpın.

SÖZEL: AYT için netlerinizi Edebiyat= 3 Tarih-1= 2,8 Coğrafya-1= 3,33 Tarih-2= 2,91 Coğrafya-2= 2,91 Felsefe= 3 Din Kültürü= 3,33 ile çarpın.

DİL: AYT için netlerinizi Dil sınavındaki her netinizi 3 ile çarpın.

Bulduğunuz her sonuçlara ÖSYM'nin her adaya verdiği 100 taban puanı ve OBP'yi ekleyin. Ortaöğretim Başarı Puanı (OBP) hesabı için, diploma notunuzu 0,6 ile çarpabilirsiniz. Örn: 85×0,6=51. Böylelikle YKS Yerleştirme Puanınıza hesaplamış olursunuz.