YKS başvuru ücreti kaç lira 2019 YKS başvuru tarihinde son gün ne zaman olacak? YKS başvuru tarihi için son günü öğrenciler ve veliler araştırma yapıyor. YKS sınavı kapsamında TYT, AYT ve YDT sınavları yapılacak. 2019 YKS başvuru tarihi ne zaman? YKS başvuru tarihinin son günü merak ediliyor. ÖSYM YKS kılavuzunu da yayımladı. Üniversite sınavları için YKS başvuruları 12 Şubat 2019 tarihinde başlamıştı.
YSK BAŞVURU TARİHİ SON GÜN NE ZAMAN?
2019-Yükseköğretim Kurumları Sınavı başvuruları, 12 Şubat-06 Mart 2019 tarihleri arasında yapılacaktır. Başvurular, ÖSYM’nin https://ais.osym.gov.tr/ internet adresinden yapılacak. İnternet aracılığıyla bireysel başvuru 06 Mart 2019 tarihinde, saat 23.59’da sona erecektir.
BAŞVURULAR E-DEVLET VE AİS ÜZERİNDEN TAMAMLANABİLECEK
Üniversite adayları, ilk kez sınava giriyorsa ÖSYM sınav merkezlerine müracaat ederek kayıtlarını gerçekleştirecek. ÖSYM’nin sisteminde geçerli fotoğrafı ve eğitim bilgisi bulunan adaylar ise başvurularını ÖSYM’nin internet sitesinde yer alan AİS ekranından yapabilecek. AİS ekranına E-Devlet şifresiyle de ulaşılabilecek.
YKS BAŞVURU KILAVUZU
ÖSYM’den yapılan açıklama: “2019 Yükseköğretim Kurumları Sınavı (2019-YKS), 15-16 Haziran 2019 tarihlerinde yapılacaktır. 15 Haziran 2019 tarihinde Temel Yeterlilik Testi (TYT), 16 Haziran 2019 tarihinde sabah oturumunda Alan Yeterlilik Testleri (AYT), öğleden sonra oturumunda Yabancı Dil Testi (YDT) uygulanacaktır. 2019-YKS başvuruları, 12 Şubat – 6 Mart 2019 tarihleri arasında alınacaktır. Sınava ilişkin ayrıntılı bilgi 2019-YKS Kılavuzunda yer almakta olup, adaylar Kılavuza aşağıdaki bağlantıdan erişebilecektir.”
YKS BAŞVURU ÜCRETİ NE KADAR?
YKS başvuru ücreti olarak adaylar her oturum için 50,00 TL olacak ödemeleri şu bankalar üzerinden gerçekleştirebilecek;
Akbank’ın tüm şubeleri, ATM ve internet bankacılığı (KKTC’den başvuracak adaylar hariç); Albaraka Türk Katılım Bankasının tüm şubeleri, ATM ve internet bankacılığı (KKTC’den başvuracak adaylar hariç); Finansbank’ın tüm şubeleri, ATM ve internet bankacılığı (KKTC’den başvuracak adaylar hariç); Kuveyt Türk Katılım Bankası’nın tüm şubeleri, ATM ve internet bankacılığı (KKTC’den başvuracak adaylar hariç); Türk Ekonomi Bankası’nın tüm şubeleri ve internet bankacılığı; Halkbank ATM, internet bankacılığı ve şubeler; ING Bank’ın tüm şubeleri ve internet bankacılığı (KKTC’den başvuracak adaylar hariç); Vakıf Katılım Bankası’nın tüm şubeleri ve ATM (KKTC’den başvuracak adaylar hariç); Ziraat Bankası sadece internet bankacılığı ve mobil bankacılık (Şubelerden ve ATM’den ücret yatırılmaz.); ÖSYM Kartlı Ödeme Sistemi (https://odeme.osym.gov.tr/)
Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) Nedir?
Artık yeni sistem ile birlikte adaylar Yükseköğretim Kurumları Sınavı’na girecekler. Bu sınav 3 ayrı oturumdan oluşmaktadır. 1.Oturum Temel Yeterlilik Testi TYT, 2.oturum Alan Yeterlilik Testi AYT ve 3.oturum ise Yabancı Dil Testi YDT olarak geçmektedir. 1.oturum olan TYT sınavına herkes girmek zorundadır. Bu oturumdan yeterli puan alırsanız 2. ve 3. oturumlara girmeye hak kazanıyorsunuz. Sınav ne zaman yapılacak? sorusuna gelirsek Haziran ayının bir haftasonu YKS sınavı yapılacak.
YKS sınavının 1.oturumu genel olarak etkisi %40, 2. ve 3.oturum ise %60 olarak belirlenmiştir.
TYT Puanımın Hesaplanabilmesi için Kaç NET Yapmam Gerekiyor?
Öncelikle YKS sınavına geçmeden önce sınava yeni bir gelen kuraldan bahsedelim. TYT puanınızın hesaplanabilmesi için Türkçe veya Matematik testlerinden en az birinden 0.5 NET yapmanız gerekiyor. Aynı kural AYT ve YDT için de geçerli, çözeceğiniz testlerden en az birinden 0.5 net yapmanız gerekecek.
Örnek verecek olursak bir öğrenci TYT sınavında matematik testinden 1 net ve Türkçe testinden -1 net yaparsa puanı hesaplanır. Türkçe testinden 0.5 net yaptı ve matematikten -5 net yaptı, puanı yine hesaplanır. Bu testlerin en az birinden 0.5 net yaparsa puanı hesaplanacaktır. Fakat mesela öğrenci 2 testten de 0 net yaptı diyelim puanı hesaplanmaz. AYT sınavında ise öğrenci istediği bölümün puan türünde ki testlerinin en az birinden 0.5 yapması gerekiyor. YDT sınavında ise 0.5 net veya üstü yaparsa öğrencinin puanı hesaplanır.
YKS Baraj Puanları Kaç Olarak Ayarlandı?
Öncelikle TYT sınavından 150’den yüksek puan alırsanız Önlisans yani 2 yıllık fakültelerine girebiliyorsunuz.
Yine TYT’den 150’den yüksek puan almak koşulu ile, adayın TYT puanı ile sınavın AYT ve YDT testlerden alacağı puanla birlikte hesaplanacak olan Sözel, Sayısal, Eşit Ağırlık ve Dil puanının en az birinin 180 puan olması gerekmektedir. 180 puana ulaşan adaylar Lisans yani 4 yıllık fakültelere ve yüksekokullara girebilecekler.
TYT sınavından 200’den yüksek puan alırsanız bu puanı seneye kullanabiliyorsanız. Nedir bu seneye kullanmak diyorsanız yani seneye sınava girmek istiyorsanız bu puanı kullanabiliyor ve bir daha TYT sınavına girmenize gerek kalmıyor.