Üniversitede koşullu geçmek ne demek? Şartlı geçmek nedir? Şartlı geçme notu kaç? Sorumlu geçme ne demek? DC ile geçmek, DD ile geçilir mi? DD notu geçer mi? Sorumlu geçmek hakkında detaylı bilgi haberimiz devamında. Koşullu geçtiğiniz dersleriniz mezuniyet durumu oluştuğunda önem kazanmaktadır. Şayet mezuniyet için gerekli ortalamaya sahipseniz koşullu olarak daha önce almış olduğunuz dersleri yeniden almanız gerekmez. Ancak mezuniyet ortalamasını tutturamadıysanız bu derslerinizi tekrar almalı ve harf notlarınızı yükselterek mezuniyet için gerekli olan mezuniyet puanına erişmeniz gerekmektedir
Koşullu Geçme Nedir?
Üniversite koşullu geçme veya şartlı geçme sıkça duyduğumuz bir tabirdir. Üniversitede mezuniyeti yaklaşan veya mezun olmak için uğraşan kimseler bu tabirleri oldukça fazla duymaktadır. Peki koşullu geçme nedir?
Şartlı Geçme Nedir?
Üniversitede vizelerde ve finallerde notlarınız harf notlarına dönüştürülür. Bu harf notları şayet CD, DC veya DD ise bu derslerden koşullu olarak geçmişsiniz demektedir. Peki bu ne demektir? Koşullu geçtiğiniz dersleriniz mezuniyet durumu oluştuğunda önem kazanmaktadır. Şayet mezuniyet için gerekli ortalamaya sahipseniz koşullu olarak daha önce almış olduğunuz dersleri yeniden almanız gerekmez. Ancak mezuniyet ortalamasını tutturamadıysanız bu derslerinizi tekrar almalı ve harf notlarınızı yükselterek mezuniyet için gerekli olan mezuniyet puanına erişmeniz gerekmektedir.
Direk geçer harf notu CC’dir. Direk kalır ders notu ise FF’tir. FF aldığınız dersi ilerleyen dönemlerde tekrar almak zorundasınız.
DC ve DD İle Geçilir Mi?
DC ve DD yukarıda saymış olduğumuz koşullu geçme şartlarına tabidir. Şayet mezuniyet puanınız 2 ve üzerinde ise herhangi bir sorun yaşamadan mezun olabilirsiniz. Ancak bunun altında ise bu derslerden bazısını veya bazılarını tekrar alarak ders notlarını yükseltmeniz ve mezun olmak için gerekli olan mezuniyet puanına ulaşmanız gerekmektedir.
DD, DC Dersim Var, Bursum Kesilir mi?
Eski sistemde KYK üniversite öğrencilerinin 3 tane FF ders notuna sahip olması durumunda, öğrenciyi başarısız kabul ediyor ve sahip oldukları bursu krediye çeviriyordu. Ancak değişen sistemde artık genel ortalamaya bakılıyor. Bu sebepten ders ortalamalarınız 2 ve üzerinde ise FF derse sahip olsanız bile bursunuz kesilmez. AÖF yani Açık Öğretim Fakültesi için de yukarıda anlatmış olduğumuz sistem aynen geçerlidir.
2019 YKS TARİHLERİ
2019-YKS 1. Oturum Temel Yeterlilik Testi (TYT)
2019-YKS 2. Oturum Alan Yeterlilik Testleri (AYT)
Başvuru tarihleri: 12 Şubat 2019 - 6 Mart 2019
2019-YKS 3. Oturum Yabancı Dil Testi (YDT)
Başvuru tarihleri: 12 Şubat 2019 - 6 Mart 2019
Sınav tarihi: 16 Haziran 2019
Sonuç tarihi: 18 Temmuz 2019
YÜKSEK ÖĞRETİM KURUMLARI SINAVI (YKS) ÜNİVERSİTE SINAVI NEDİR?
Üniversiteye 2019-2020 girişteki sınavın yeni adı Yüksek Öğretim Kurumları Sınavı (YKS) olarak belirlendi. Buna göre, adaylar iki ayrı oturuma katılacaklar. Yüksek Öğretim Kurumları Sınavına göre ilk oturumda temel yeterlilik esas alınarak gerçekleştirilecektir. Sınavlar Haziran ayında bir hafta sonunda 2 oturumda yapılacak, soru sayısı 80 olacaktır. Türkçe ve Matematik sabah oturumunda yapılacak. Öğleden sonraki ikinci oturumda lise müfredatına dair bilgiler esas alınacak.