TUS sonuçları açıklandı 2018/2 TUS sonuç sorgulama sayfası haberimizde. Tıpta Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavının (2018-TUS 2. Dönem) ve Tıp Doktorluğu Alanında Yurtdışı Yükseköğretim Diploma Denkliği İçin Seviye Tespit Sınavının (2018- STS Tıp Doktorluğu 2. Dönem) sonuçlarını açıklayan ÖSYM, TC Kimlik Numarası ile sorgulama ekranını erişime açtı. İşte, 2018/2 TUS sonuçları. TUS sonuçları, bir alanda uzmanlaşmak için sonuçlara kilitlenen doktorların erişimine açıldı. ÖSYM'nin birçok merkezde gerçekleştirdiği sınavın ardından merakla sorgulanan TUS sonuçları, 11 Eylül Salı günü saat 13.30'da adayların erişimine açıldı. İşte, TUS sonuçları hakkında detaylar. Adaylar tercihlerini yaparken, tercih süresince ÖSYM'nin internet sayfasında yayımlanacak olan tercih kılavuzundan yararlanmaları gerekmektedir. TUS sonucuna göre yerleştirme/ek yerleştirme işleminin yapılabilmesi için yabancı dil yeterliliği ve mesleğini yapmaya yetkili olma şartı aranır. Adaylar; 2018-TUS 1. Dönem ve 2018-TUS 2. Dönem puanlarını öğrendikten sonra, ilgili sınav dönemi için tercih işlemlerini ne zaman ve nasıl yapacaklarını ÖSYM'nin http://www.osym.gov.tr adresinden öğreneceklerdir. Adaylar tercihlerini yaparken, tercih süresince ÖSYM'nin internet sayfasında yayımlanacak olan tercih kılavuzundan yararlanmaları gerekmektedir. ÖSYM tarafından belirlenen Yabancı Dil Eşdeğerlilik Tablosu ÖSYM’nin http://www.osym.gov.tr internet adresinde yer almaktadır. Adayların yabancı dil muafiyet bilgi kontrolü tercih aşamasında yapılacaktır. Tercih yapacak adaylardan YDS'den süresi geçerli ve en az 50.000 puanı olan adayların Merkezimiz kayıtlarındaki bilgileri tercih aşamasında kontrol edilerek tercih işlemi yapmaları sağlanacak, sadece bu puana denk kabul edilen uluslararası geçerliliği bulunan bir belgeye sahip adaylar ise ilgili dönemin tercih son tarihine kadar geçerli belgelerini ve noter onaylı suretlerini dilekçe ekinde Merkezimize ulaştırdıkları takdirde tercih işlemi yapabileceklerdir.
TUS SONUÇLARI AÇIKLANDI
TUS sonuçları, 11 Eylül Salı günü doktorların erişimine açıldı.
TERCİH VE YERLEŞTİRME SÜRECİ NASIL OLACAK?
TUS sonucuna göre yerleştirme/ek yerleştirme işleminin yapılabilmesi için yabancı dil yeterliliği ve mesleğini yapmaya yetkili olma şartı aranır. Adaylar; 2018-TUS 1. Dönem ve 2018-TUS 2. Dönem puanlarını öğrendikten sonra, ilgili sınav dönemi için tercih işlemlerini ne zaman ve nasıl yapacaklarını ÖSYM'nin http://www.osym.gov.tr adresinden öğreneceklerdir. Adaylar tercihlerini yaparken, tercih süresince ÖSYM'nin internet sayfasında yayımlanacak olan tercih kılavuzundan yararlanmaları gerekmektedir.
Her bir uzmanlık dalına hangi puana göre seçme yapılacağı ilgili tablolarda gösterilmiştir. Kontenjan tablolarında yer alan programlara, ilgili Ağırlıklı Mesleki Bilgi Sınavı Puanı 45 veya daha yüksek olanlar arasından seçme yapılacaktır. Yerleştirmede esas alınacak Ağırlıklı Mesleki Bilgi Sınavı Puanı 45'ten düşük olanlar o puan türüyle öğrenci alan programlar için yapılan yerleştirme işlemine dâhîl edilmeyeceklerdir.
Yerleştirilme işleminin yapılabilmesi için şart olarak aranan yabancı dil yeterliliğini ölçmeye yönelik Sağlık Bakanlığı veya YÖK tarafından yapılan ya da yaptırılan sınavdan, YDS’den en az 50.000 puan alan adaylar dışında ÖSYM tarafından belirlenen Yabancı Dil eşdeğerliliğine ilişkin tabloda belirtilen sınavlarla ilgili geçerli belge/sonuç belgesi bulunan adaylar (Bu belgenin noter onaylı suretini de
ÖSYM tarafından belirlenen Yabancı Dil Eşdeğerlilik Tablosu ÖSYM’nin http://www.osym.gov.tr internet adresinde yer almaktadır. Adayların yabancı dil muafiyet bilgi kontrolü tercih aşamasında yapılacaktır. Tercih yapacak adaylardan YDS'den süresi geçerli ve en az 50.000 puanı olan adayların Merkezimiz kayıtlarındaki bilgileri tercih aşamasında kontrol edilerek tercih işlemi yapmaları sağlanacak, sadece bu puana denk kabul edilen uluslararası geçerliliği bulunan bir belgeye sahip adaylar ise ilgili dönemin tercih son tarihine kadar geçerli belgelerini ve noter onaylı suretlerini dilekçe ekinde Merkezimize ulaştırdıkları takdirde tercih işlemi yapabileceklerdir.
26.04.2014 tarih ve 28983 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Tıpta ve Diş Hekimliğinde Uzmanlık Eğitimi Yönetmeliği’nin 12. maddesinin 3. fıkrasında yer alan “TUS ve DUS sonucuna göre yerleştirilme işleminin yapılabilmesi için yabancı dil yeterliliği aranır. Yabancı dil yeterliliği için İngilizce, Fransızca veya Almanca dillerinin birisinden Bakanlık veya YÖK tarafından yapılan ya da yaptırılan sınavdan veya ÖSYM tarafından yapılan Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavında yüz üzerinden en az elli puan almış almak ya da ÖSYM tarafından bu puana denk kabul edilen uluslararası geçerliliği bulunan bir belgeye sahip olmak şarttır.” hükmü
Bu hüküm gereğince; Bakanlık tarafından yaptırılan sınavda tercih yapabilmek için yabancı dil yeterliliğini sağlayan adaylar, bu sınava başvuru yaparken ÖSYM’ye bildirmiş oldukları TC Kimlik Numaraları veya Yabancı Uyruklu (YU) numaralarının yabancı dil sınavını yapan kurum tarafından tercih işlemlerinden önce ÖSYM’ye bildirilmesini sağlamalıdır. Bakanlıkça yaptırılan sınavda yabancı dil
yeterliliğini sağlayan adayların, ilgili kurum tarafından Merkezimize bildirilen TC kimlik numaralarının Merkezimiz kayıtlarındaki adaylara ait TC Kimlik Numaraları veya Yabancı Uyruklu (YU) numaralarından farklı olmaları durumunda (adayın TUS’a başvururken bildirdiği numaradan farklı olması durumunda) bu adayların tercih işlemi yapmaları mümkün değildir (Adayın TUS başvurusunda
kullandığı T.C. Kimlik / Y.U. Numarası ile TÖMER’e başvurduğu numara aynı olmalıdır.
Farklı başvuru numarası ile başvuru yapanların dil muafiyeti işlemlerinin gerçekleştirilebilmesi ve buna bağlı olarak tercih işleminin yapılabilmesi için TÖMER’den bu değişikliği adayın bizzat yaptırıp TÖMER’in elektronik ortamda kurumumuza tercih işlemleri bitmeden göndermesi gerekmektedir.).
Sağlık Bakanlığı veya YÖK tarafından yaptırılan yabancı dil sınav sonucunu kullanmak isteyen adayların, bu bilgilerinin ilgili kurumlardan (TUS’a başvurduğu T.C. Kimlik Numarası ile) ÖSYM’ye iletilmesini sağlamaları gerekmektedir.
TUS Nedir?
TUS yani Tıpta Uzmanlık Sınavı, tıp fakültesi mezunlarının uzmanlık eğitimi alabilmeleri için girdikleri bir branş seçme sınavıdır. ÖSYM tarafından yılda iki kez; eylül ve nisan aylarında Ankara, İstanbul ve İzmir illerinde yapılır. Sınav iki basamaktan oluşur. Bunlar Tıbbi Yabancı Dil sınavı ve Bilim sınavıdır. İlk sınav olan Tıbbi Yabancı Dil sınavında başarılı olan adaylar Bilim sınavına girerler. Bilim sınavından başarılı olan adaylar ise yapacakları tercihlere göre uzmanlık eğitimlerine kabul edilirler.
Yabancı Dil Sınavı
İlk aşama olan Yabancı dil sınavında adaylara 20 metin üzerinden 5 soru olmak üzere toplam 100 soru sorulur. Adayların bu aşamayı geçebilmeleri için 50 puan almaları gerekmektedir. Kısacası her soru 1 puana denk gelmektedir. Yanlış cevaplarda doğru cevapları götürmemekte. Dolayısıyla adayların ilk aşamayı geçebilmeleri için 50 doğru cevap vermeleri yeterlidir. -Adaylar önceki iki yıl içinde yapılan dil sınavlarından en az birinden 50 puan üzeri almaları durumunda istekleri doğrultusunda yabancı dil sınavından muaf tutulabilmekteydi. Temmuz 2011 tarihinde alınan bir karara göre de 2011 TUS Sonbahar Döneminde son kez mesleki yabancı dil sınavı uygulanmıştır.- Mesleki yabancı dil yerine 2013 yılına kadar ÜDS ve KPDS puanları geçerli olmaktaydı. 2013 yılından itibaren de YDS ve TIPDIL sınavı puanı geçerli olmaya başladı. Bu sınavlardan da 50 puan almak yeterlidir ve puanların geçerlilikleri 5 yıldır. Ayrıca burada da yanlış doğruyu götürmemekte.
TUS Hakkında Diğer Bilgiler
Tıpta Uzmanlık Sınavlarına her yıl ortalama 10-12 bin kişi girer.
TUS’a hazırlık içinde dershaneler vardır. Ayrıca internet üzerinde de çeşitli sosyal medya sitelerinde TUS adayları için çeşitli topluluklar oluşturulmaktadır.
Son olarak TUS, Türkiye’nin en zor bilimsel sınavlarının başında, dünyanın en zor bilimsel sınavlarının da ikinci sırasında kabul edilmektedir. Rekabetin çok fazla ve hassas olduğu bir sınavdır. Adaylar geçmişten beri elde ettikleri birikim, bilgi ve tecrübelerini sonuna kadar kullanmak zorundadır.