2018 YKS sınavları ne zaman baraj kaç puan net soru hesabı

YKS sınavları ne zaman, YKS sınav tarihler MEB sınav takvimi ne zaman yapılacak sorularının yanıtı belli oldu. Bu sene ilk kez yapılacak olan yeni üniversitesi sınavı YKS sınavlarına yaklaşık 2.5 milyon öğrenci girecek ve sınavlar 2 oturum şeklinde yapılacak. YKS 2018 sınavları 23 Haziran ve 24 Haziran'da yapılacak.

2018 YKS sınavlarına artık 3 aydan az bir zaman kaldı. 2.5 milyon öğrencinin gireceği Yükseköğretim Kurumları Sınavı'nın ilk oturumu 23 Haziran, ikinci oturumu ise 24 Haziran'da yapılacak. Peki YKS sınavlarında baraj puanı kaç, TYT ve AYT sınavlarından barajı geçmek için kaç net yapılmalı. Herkesin girmesinin zorunlu olduğu TYT’nin baraj puanı 150. Ancak puanın hesaplanması için Türkçe ve matematikte en az yarım net şart.  

YKS PUAN HESAPLAMA NASIL YAPILIR? TIKLAYIN

YKS BAŞVURU ÜCRETİ İÇİN TIKLAYINIZ

YKS puan türleri tablosu kılavuzu -Tıkla!

YKS TYT ÖRNEK SORULARI İÇİN TIKLAYIN

YENİ ÜNİVERSİTE SINAVI YKS-TYT SON DAKİKA GELİŞMESİ İÇİN TIKLAYINIZ

YKS'ye başvuran aday sayısı açıklandı

2018-Yükseköğretim Kurumları Sınavı'na (YKS) başvuran aday sayısı belli oldu. Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Başkanlığınca YKS için belirlenen başvuru süresi 21 Mart'ta sona erdi. YKS'nin birinci oturumu olan 23 Haziran Cumartesi günü yapılacak Temel Yeterlilik Testi'ne (TYT) 2 milyon 322 bin 421 aday başvurdu. Sınavın ikinci oturumu olan 24 Haziran Pazar yapılacak Alan Yeterlilik Testleri'ne (AYT) başvuran aday sayısı 1 milyon 982 bin 669, üçüncü oturumu olan aynı gün yapılacak Yabancı Dil Testi'ne (YDT) başvuranların sayısı ise 128 bin 457 oldu.

YKS GEÇ BAŞVURULARI 4 NİSAN'DA

YKS başvurusunu yapamayan veya başvurularına yeni oturum ekletmek isteyen adaylar, işlemlerini "Geç başvuru günü" olarak belirlenen 4 Nisan Çarşamba yapabilecek. Geç başvuru yapan adaylar, sınav ücretlerini de aynı gün yatıracak. 

YKS SINAVLARI NET HESAPLAMA

 Yaklaşık 2.5 milyon adayın katılacağı Yükseköğretim Kurumları Sınavı’na (YKS) üç aydan az kaldı. Üniversite adayları, barajı geçmek için en az kaç net yapması gerektiğini merak ediyor. Uzmanlar, TYT’de 150’yi geçmek için 15, Alan Yeterlilik Testi'ndeki (AYT) 180 barajı için de bunun yanında 20 net yapılması gerektiğini söylüyor.

ZORUNLU BARAJ PUANI KAÇ

 23 Haziran’daki Temel Yeterlilik Testi’ne (TYT) 2 milyon 322 bin 421, 24 Haziran’daki ikinci oturum Alan Yeterlilik Testi’ne (AYT) ise 1 milyon 982 bin 669 kişi başvurdu. Herkesin girmesinin zorunlu olduğu TYT’nin baraj puanı 150. Ancak puanın hesaplanması için Türkçe ve matematikte en az yarım net şart. Yani en azından 1 doğru, 2 yanlış yapmak gerekiyor. Bunu başaramayanların puanı hesaplanmayacak. Adaylar, sosyal ya da fen bilimlerinden hepsini doğru yanıtlasa bile başarısız sayılacak. Eski sistemde dört testten de en az yarım net yapılmalıydı.

Lisans seçeceklerin başvurduğu ikinci oturum AYT’de tercih hakkı kazanabilmek için adaylar 180 barajını geçmek için uğraşacak. Rehberlik uzmanı Salim Ünsal, barajları geçmek için kaç net yapılması gerektiğini şöyle anlatıyor:

150 BARAJI İÇİN 15 NET

Yeni sınav sistemi ilk kez bu yıl uygulanacağı için kesin rakamları vermek zor. TYT’de barajı geçmek için birçok farklı yöntem var. Örneğin, sadece Türkçe ve matematik çözecek biri Türkçe’den 8, matematikten 7.5 yani toplamda 15.5 netle 150 barajını geçebiliyor. Eğer aday tüm testleri yapmak isterse; Türkçe ve matematikten 5’er, sosyal ve fenden 2.5’er yaparak toplamda 15 netle barajı aşabiliyor. Ya da Türkçe ve matematikten yarımşar net ile sosyalden 7, fenden 6.5 yani toplamda 14.5 net yeterli. Bu farklılıkların nedeni ise o derslerin ortalamasının diğer derslere göre daha düşük çıkması.