İÜ AUZEF 2017-2018 güz yarıyıl sonu bitirme sınavları ne zaman yapılacak?

İÜ AUZEF - Açık Öğretim Fakültelerinden birisi olan İstanbul Üniversitesi AUZEF sınavlarının tarihleri daha önce sınav takvimi olarak üniversite tarafından açıklanmıştı. İstanbul Üniversitesi Yarıyıl Sonu (Bitirme Sınavları)'nın 23-24 Aralık Kasım 2017 tarihlerinde yapılacağı açıklandı. AUZEF İnternet Adresi: http://auzef.istanbul.edu.tr/ Kayıt işlemi “Online Kayıt”, “Öğrenim Bedelini Ödeme” ve AUZEF tarafından yapılacak olan “Kesin Kayıt” adımlarından oluşmaktadır. İstanbul Üniversitesi AUZEF Sınavları, Türkiye genelinde fakülte tarafından belirlenen sınav merkezlerinde gerçekleştirilecek olup öğrenciler sınav merkezleri hakkında ayrıntılı bilgiye http://auzef.istanbul.edu.tr/sinav-merkezleri/ adresinden erişilebilecekler. Sınav yeri tercih işlemleri https://sinav.istanbul.edu.tr/ adresinden yapılabilecek. İstanbul Üniversitesi Açık ve Uzaktan Eğitim Fakültesi'nde okuyan öğrenciler 2-3 Aralık 2017 tarihlerinde Güz Dönemi Ara Dönem (Vize) Sınavlarına katıldılar.

On binlerce İstanbul Üniversitesi Açık ve Uzaktan Eğitim Fakültesi AUZEF öğrencisinin merakla beklediği İÜ AUZEF Yarıyıl Sonu (Bitirme Sınavları) 23-24 Aralık 2017 tarihinde yapılacak. Adaylar, İstanbul Üniversitesi AUZEF Sınavlarının sınav giriş yeri belgelerine sınav öncesi sahip olacaklar. Güz Dönemi Yarıyıl Sonu (Bitirme Sınavları) Sınavlarının ardından Güz Dönemi Yarıyıl Sonu (Telafi Sınavları) gerçekleştirilecektir. AUZEF 2017-2018 Güz Dönemi Yarıyıl Sonu (Bitirme Sınavları) 23-24 Aralık 2017 tarihlerinde, Bahar Dönemi Yarıyıl Sonu (Bitirme Sınavları) 26-27 Mayıs 2018 tarihlerinde yapılacak. 

AÇIK VE UZAKTAN EĞİTİM FAKÜLTESİ ÖĞRENCİ SINAV GİRİŞ BELGELERİ YAYINLANDI

14-15 Nisan 2018 tarihlerinde Bahar Dönemi Ara Dönem (Vize) Sınavlarına katılacaklar.

AUZEF 2017-2018 Güz Dönemi Yarıyıl Sonu (Bitirme Sınavları) 23-24 Aralık 2017 tarihlerinde, Bahar Dönemi Yarıyıl Sonu (Bitirme Sınavları) 26-27 Mayıs 2018 tarihlerinde yapılacak.

AUZEF 2017-2018 Güz Dönemi Yarıyıl Sonu (Telafi Sınavları) 27-28 Ocak 2018 tarihlerinde, Bahar Dönemi Yarıyıl Sonu (Telafi Sınavları) 30 Haziran - 1 Temmuz 2018 tarihlerinde yapılacak.

23 Eylül 2016 CUMA tarihli 29836 sayılı İstanbul Üniversitesi Açık ve Uzaktan Eğitim Fakültesi Eğitim Öğretim ve Sınav Yönetmeliğinde sınavlara ilişkin yer alan açıklamalar: BEŞİNCİ BÖLÜM Sınavlara İlişkin Hükümler Sınavlar MADDE 19 – (1) Sınavlar, her bir ders için her yılda/yarıyılda en az bir ara sınav ve bir yarıyıl/yılsonu bitirme ve bütünleme sınavı olmak üzere gözetimli olarak yüz yüze yapılır. (2) Mezun olabilecek öğrencilere FF harf notuna sahip tek dersi için eğitim öğretim yarıyıl/yılsonunda mezuniyet tek ders sınavı yapılır. (3) Sınav tarihleri ve uygulama esasları Fakülte Yönetim Kurulu tarafından belirlenir ve akademik takvimle birlikte web sayfasından ilan edilir.

(4) Bu maddede yer alan sınavlara katılmayan öğrenciler için mazeret sınavı veya başka bir tekrar sınavı yapılmaz. 

(5) Sınavlarda uygulanacak kurallar, Fakülte Yönetim Kurulu kararı ile belirlenir ve öğrencilere duyurulur. 

(6) Öğrencilerin, sınavlara sınav programında belirtilen zaman ve mekânda girmesi gerekir. Yanlış bir sınava girilmesi durumunda öğrencinin sınavı iptal edilir. Öğrencinin yanlış bir sınav oturumuna girmesi sonucu aldığı puanlar ilan edilmiş olsa dahi geçersiz sayılır. 

(7) Staj ve uygulaması olan programların bu derslerinin sonunda sınav yapma zorunluluğu var ise, bu sınavlar merkezi sınav usulü ile yapılabileceği gibi bu değerlendirmeler proje/portfolyo veya ödevlerin değerlendirilmesi yolu ile de yapılabilir. 

(8) Herhangi bir sebeple ara sınav, bitirme ve bütünleme sınavlarına giremeyen veya sınavı geçersiz olan öğrenci bu derslerin sınavlarından sıfır (0) puan almış kabul edilir ve buna göre ders ham başarı puanı hesaplanır. Sınavların geçersiz sayılması 

MADDE 20 – (1) Sınav kurallarına aykırı hareket eden öğrencilerin sınavları Fakülte Yönetim Kurulu kararı ile geçersiz sayılır. Sınavlara ve sonuçlara itiraz MADDE 21 – (1) Sınav sonuçlarına itiraz, sınavın bitiş tarihinden itibaren üç gün içinde yapılır. Bu süre Fakülte Yönetim Kurulu kararı ile yeniden belirlenebilir.

(2) İtirazlar, kimlik bilgileri açık olmak koşulu ile yazılı dilekçe veya dijital ortamda yapılır. Belirlenen süre dışında yapılan itirazlar dikkate alınmaz. (3) İtirazlar, Dekanlıkça incelenip sonuçlandırılır ve sonuçlar ilgili öğrenciye yazı ile veya elektronik ortamda bildirilir. (4) Sınav sonuçlarına itiraz maddi hata yönünden incelenir. Cevap kâğıdı öğrenciye verilmez. Sınavların değerlendirilmesi 

MADDE 22 – (1) Açık ve uzaktan öğretim programlarındaki derslerin, çoktan seçmeli test olarak merkezi usulle yapılan sınavlarının değerlendirmesinde sadece öğrenci cevap kağıtları dikkate alınır. (2) Bir derse ait sınavlar ve diğer tüm etkinlikler 100 puan üzerinden değerlendirilir.

(3) Açık ve uzaktan öğretim programlarındaki tüm derslerde, bir ders için Ham Başarı Puanı hesaplanırken yarıyıl/yıl içi etkinliklerin etkisi en fazla %40, yarıyıl/yıl sonu sınavının etkisi ise en az %60 ağırlık katsayısı alınarak ortalama puan hesaplanır.

(4) Uzaktan öğretim programlarında, Ders Ham Başarı Puanı hesaplanırken derse devam ile ilgili durum, yarıyıl/yıl içi etkinlik puanına %20 ağırlık katsayısı ile etki eder. 

Sadece bir ara sınavın yapıldığı uzaktan öğretim programlarında yarıyıl/yıl içi etkinliklerin puanı hesaplanırken derse devam durumunun etkisi %20; ara sınavın etkisi %80’dir. (5) Derslerin ham başarı puanları aşağıdaki şekilde hesaplanır: a) Uzaktan öğretim programlarındaki derslerde; [(Derse Devam Puanı) x 0,20 + (Ara Sınav Puanı) x 0,80] x 0,40 + (Dönem Sonu Sınav Puanı) x 0,60 b) Açık öğretim programlarındaki derslerde; (Ara Sınav Puanı) x 0,40 + (Dönem Sonu Sınav Puanı) x 0,60 (6) Açık öğretim programlarındaki derslerin çoktan seçmeli test yöntemi ile yapılan sınavlarında beş şıklı olarak hazırlanan her bir test için doğru cevap sayısından yanlış cevap sayısının dörtte biri çıkarılarak test ham puanı hesaplanır.

(7) Uzaktan öğretim programlarındaki derslerin çoktan seçmeli test yöntemi ile yapılan sınavlarında ders ham puanı hesaplanırken yanlış cevaplar dikkate alınmaz; her bir doğru cevap sayısı ile soru puanı çarpılarak test ham puanı oluşturulur. Başarı notunun belirlenmesi ve harf notları

MADDE 23 – (1) Bitirme/bütünleme sınav notu alt sınırı esasları aşağıda belirtilmiştir:

 a) Açık öğretim öğrencilerinin yarıyıl/yıl içi etkinlik notlarına bakılmaksızın bir dersten koşullu veya doğrudan geçebilmeleri için yarıyıl/yılsonu sınavından 100 üzerinden en az 40 puan almaları gerekir. Bitirme/bütünleme sınavında bu sınır değerinin altında not alan veya bitirme/bütünleme sınavlarına girmeyen öğrenciler FF harf notu alarak başarısız sayılır. 

b) Uzaktan öğretim öğrencilerinin bir dersten koşullu veya doğrudan geçebilmeleri için yarıyıl/yılsonu sınavından 100 üzerinden en az 50 puan almaları gerekir. (2) Ham Başarı Notu (HBN), öğrencilerin yarıyıl/yıl içi etkinlikleri ve yarıyıl/yılsonu sınavından aldığı puanın ağırlık katsayısına göre ortalamasının alınması ile hesaplanan puandır.  Açık ve Uzaktan Eğitim Fakültesi programlarında HBN, yarıyıl/yıl içi etkinleri için toplamda %40; yarıyıl/yılsonu sınavı için %60 oranında ağırlık katsayısı kullanılarak hesaplanır. 


(3) HBN’si 35’in altında kalan ve/veya bitirme/bütünleme sınavına hakkı olduğu hâlde girmeyen ya da devamsızlık sebebi ile giremeyen öğrencilerin notları bağıl değerlendirme sistemindeki hesaplamaya dâhil edilmez. Bunlardan HBN’si 35’in altında kalan ve/veya bitirme/bütünleme sınavına girmeyen öğrenciler doğrudan FF, devamsız öğrenciler FD harf notu alarak kalırlar. HBN’si 100 olan öğrenciler bağıl değerlendirme sistemine dâhil edilmezler ve doğrudan AA alırlar. (4) Bağıl değerlendirme sisteminde başarı puanlarının harf notlarına çevrilmesinde Senato tarafından belirlenen esaslara göre tespit edilen formül kullanılır.

(5) Bağıl değerlendirme aralıkları, değerlendirmeye katılan öğrenci sayısı ve bu öğrencilerin puanlarına göre oluşan standart sapma değeri dikkate alınarak Senato tarafından belirlenen esaslara göre tespit edilir. (6) Bütünleme sınavındaki HBN ortalaması bitirme sınavındaki HBN ortalamasından küçük veya eşit ise bütünleme sınavındaki harf notlarının aralıkları, bitirme sınavında oluşan aralıklar esas alınarak belirlenir. Diğer durumlarda ise bütünleme sınavının değerlendirmesi bağımsız yapılır.

ANO, AGNO ve ders tekrarı MADDE 24 – (1) ANO ve AGNO Senato tarafından belirlenen esaslara göre hesaplanır. (2) Başarı notları (G) ile takdir edilen dersler ile muaf (M) olunan dersler, not ortalamaları hesabına katılmaz. 

(3) AGNO hesabında, tekrar edilen dersler için en son hesaplanan başarı notu dikkate alınır. 

(4) Programdan çıkarılan derslerin yerine öğrencinin hangi dersi/dersleri alacağı, Fakülte Kurulunun kararı ve Senatonun onayı ile belirlenir. Başarısızlık durumu MADDE 25 – (1) Herhangi bir yarıyıl sonunda AGNO’su 1,80’in altında kalan öğrenciler, sınamalı öğrenci sayılır. Bu alt sınır Fakülte Kurulu kararıyla yükseltilebilir. Sınamalı öğrenciler, Üniversitede faaliyette bulunan öğrenci dernekleri, kulüpleri ve spor kollarında yönetici veya yönetim kurulu üyesi ve öğrenci temsilcisi olamaz, yurt dışı staj ve yarışmalara ve öğrencilerin yararlanabileceği burslara aday gösterilemez. 

(2) AGNO’su birbirini takip eden iki yarıyıl 1,80’in altında kalan öğrenciler başarısız duruma düşerler.  Bu alt sınır Fakülte Kurulu kararıyla yükseltilebilir. Başarısız öğrenciler üst yarıyıllardan yeni ders alamazlar ve daha önce başarısız ya da koşullu başarılı oldukları derslerden, içinde bulundukları dönemde açılanlardan (FF) harf notu aldıkları dersleri zorunlu olarak, (DD) ve (DC) harf notu aldıkları dersleri isterlerse tekrar alırlar. Bu durumda tekrarlanan dersten alınan son başarı notu, önceki nota bakılmadan AGNO hesaplamasında not durum belgesine (transkript) yansır. 

(3) AGNO’su 1,80’in üstünde olan öğrenciler; bir üst dönemden ders alırken alt yarıyıllardan başarısız oldukları (FF) harf notu aldığı zorunlu dersleri almakla yükümlü olup, ayrıca alt yarıyıllardan, koşullu başarılı (DD) ve (DC) harf notu aldığı dersleri tekrar alabilir. Bu durumda tekrarlanan dersten alınan son başarı notu, önceki nota bakılmadan AGNO hesaplamasında not durum belgesine (transkript) yansır.

(4) Ders tekrarı ile AGNO’sunu 1,80’in üzerine çıkaran öğrenciler, en son okudukları yarıyıldan sonra gelen yarıyıldan da bulundukları dönemin kredi üst limitini geçmemek şartıyla ders alarak öğrenimlerine devam ederler. Bu durumda olan öğrenciler, öncelikle (FF) olan başarısız derslerini, sonra alt yarıyıllarda daha önce hiç almadığı derslerini alırlar. (5) Başarısız olarak geçen süreler, toplam öğretim süresinden sayılır. 

AUZEF NEDİR?

Açık ve Uzaktan Eğitim Fakültesi, öğrencilerine dünyanın neresinde olursa olsunlar internet üzerinden İstanbul Üniversitesi standartlarında öğrenim görme ve mezun olma fırsatı sunmaktadır. AUZEF öğrencileri, İstanbul Üniversitesinde örgün öğretimde okuyan öğrencilerin yararlandığı bütün imkânlardan faydalanabilmektedir.

AÖF sınavlarında 4 yanlış 1 doğruyu götürecek

Anadolu Üniversite Açıköğretim Fakültesi AÖF öğrencilerinin sınav sonuçları değerlendirilirken dört yanlış bir doğruyu götürecek. Geçmiş yıllarda AÖF sınavlarında öğrencilerin yanlış cevapları doğrularını etkilemiyordu. Yapılan değişiklik ile birlikte bu yıldan itibaren yapılan her 4 yanlış 1 doğruyu götürecek.

Bu sisteme göre AÖF öğrencilerinin soruları cevaplarken daha dikkatli olmaları hatta emin olmadıkları soruları cevaplamamaları gerekecek.Konuyla ilgili yapılan açıklamada 2016-2017 Öğretim yılından itibaren Anadolu Üniversitesi Açıköğretim, İktisat ve İşletme Fakültelerinde, sınav sonuçlarının değerlendirilmesinde çoktan seçmeli beş seçenekli test tipi sorularda, dört yanlış cevabın bir doğru cevabı eksiltmesi, Anadolu Üniversitesi Senatosunun kararıyla Yükseköğretim Kurulu Başkanlığının yazısı gereği kabul edildiği belirtildi.

AÖF tarafından yapılacak vize, final ve bütünleme sınavlarının tamamında öğrencilerin yapacağı her 4 yanlış 1 doğru cevaplarının eksilmesine neden olacak. YÖK’ün bu yıl uygulamaya konulmasını isteği bu sistem ATA AÖF (Atatürk Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi) ve AUZEF (İstanbul Üniversitesi Açık ve Uzaktan Eğitim Fakültesi) tarafından da uygulanacak. Yapılan bu değişikliğe binlerce Açıköğretim öğrencisi tepki gösterdi.