KYK 2016 yurt başvuruları burs başvuru kyk.gov.tr'de

Kredi ve Yurtlar Kurumu (KYK) Genel Müdürlüğü’ne bağlı yurtlara yerleşebilmek için başvuru yapmayı unutmayın. Öğrenciler özellikle yurt başvuruları konusunda yapılacak açıklamaları merakla takip ediyor 2016 2017 eğitim öğretim yılı için KYK öğrenim bursu ve KYK yurt başvuruları kyk.gov.tr adresinde. KYK yurtlarında kalmak isteyen üniversite öğrencileri, başvurularını 22 Ağustos günü saat 23.59’a kadar e-devlet üzerinden yapabilecek.

Yerleşeceği üniversitesi belli olan adaylar, KYK'ya ait yurtlarda barınmak için başvuru işlemlerine devam ediyor. Peki 2016 KYK yurt ve burs başvuruları ne zaman son? KYK yurt başvuru sonuçları ne zaman açıklanacak? KYK başvuruları bBaşvuru sırasında 2016 ÖSYS ile örgün yükseköğrenim programına kayıt yaptıran öğrencilerin “ÖSYM”, 30 Haziran 2016 ve öncesinde bir örgün yükseköğretim programına kayıtlı olan öğrencilerin ise “Arasınıf” kutucuğunu işaretlemesi gerekiyor. Yurt başvurularında öğrencinin ve ailesinin sosyal, ekonomik ve başarı durumları göz önünde bulunduruluyor. Lise ve dengi öğrenimlerini yetiştirme yurtlarında ya da Darüşşafaka Lisesi’nde tamamlayan, milli sporcu belgesi bulunan, gönüllü ve geçici köy korucu çocuğu olan öğrencilere de öncelik tanınıyor. Öğrenci Seçme ve Yerleştirme sınavına girerek ilk defa bir yükseköğretim programına girmeye hak kazanan hazırlık, birinci sınıf öğrencileri ile, ara sınıf ve yurt içi yurt dışı değişim programına katılan öğrencilerinin yurt başvuruları; Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi tarafından sınav sonuçları açıklandıktan sonra Kurumumuz internet sayfasından bakabilirsiniz

KYK YURT BURS BAŞVURULARI 

ÖSYM tarafından ek kontenjanla bir yüksek öğretim programına yerleştiren öğrenciler ek kontenjan yerleştirme sonuçlarının açıklanmasından itibaren ,

Özel yetenek sınavı ile yüksek öğretim kurumlarına giren öğrenciler, lisanüstü öğrencileri, yatay ve dikey geçiş yapan öğrenciler, kurum yurtlarında kalıp okulu uzatan artık yıl öğrencileri, başvurularını Genel Müdürlükçe belirlenecek süre içinde www.kyk.gov.tr adresinden yapacaklardır.

Değerlendirme sonuçları; Kurumumuz internet sayfası www.kyk.gov.tr adresinden duyurulmaktadır. Başvuru sonucunda; asil listeden yurda girmeye hak kazanan öğrencilere yurdun adı, asil liste dışında kalan tüm öğrencilere ise yedek sırası verilecektir.

KYK BAŞVURULARI İÇİN İSTENEN BELGELER

1. Öncelik Belgesi (Önceliği Olanlar İçin)

Şehit ve gazi çocuğu, (Sosyal Güvenlik Kurumundan alınacak belge)

% 40 ve üzerinde engelli olduğu tespit edilen öğrenciler,( Tam teşekkülü hastaneden alınacak rapor)
Anne ve babası vefat etmiş olanlar,(Bağlı bulunduğunuz Nüfus Müdürlüğünden alınacak Vukuatlı Nüfus Kayıt Örneği Belgesi)
Lise ve dengi öğrenimlerini Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığına bağlı Yetiştirme yurtlarında barınarak tamamlayanlar,(Aile ve Sosyal Politikalar bakanlığı Çocuk Hizmetleri Genel Müdürlüğünden alınacak belge)
Lise ve dengi öğrenimlerini Darüşşafaka Lisesinde tamamlayanlar,(Darüşşafaka Lisesinden alınacak belge)
Anne ve/veya babası Gençlik ve Spor Bakanlığı (Merkez Teşkilatı) ile Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumunda çalışanlar veya Kurumdan emekli olanlar (Kurumdan alacakları onaylı belge)
Milli olmuş Amatör sporcular lisanslı (T.C. Gençlik ve Spor Bakanlığı, Spor Genel Müdürlüğünden alınacak belge/yazı)
2014-2015 öğretim yılında yükseköğrenim öğrencisi olarak Kurumuza başvuran ve 13.05.2014 tarihinde Manisa Soma maden ocağında meydana gelen kaza nedeniyle babası vefat eden öğrenciler (ilgili Resmi Kurumdan alınacak belge)

2. 4 adet son altı ay içinde çekilmiş vesikalık fotoğraf

3. % 40 ve üzeri engelli ebeveyni olanların (Tam teşekküllü hastaneden alınacak rapor)

4. Kayıt, kimlik, yurt ücreti ve depozito ücreti makbuz/ dekontu

5. 18 yaşından küçükler için Kurum internet sayfasından temin edilen ve doldurulan Aile İzin Onay Belgesi

6. Aynı öğretim döneminde yükseköğrenime başlayan kardeşe ait öğrenci belgesi, kayıt tarihinden itibaren bir ay içinde ibraz edilecektir.

7. Verilen süre içinde ilgili yurt müdürlüklerine kayıt yaptırmayan öğrenciler, haklarını kaybedeceklerdir.

KYK BURSU NEDİR?

T.C. vatandaşı yükseköğrenim gören başarılı ve ihtiyaç sahibi öğrencilere 5102 sayılı Yüksek Öğrenim Öğrencilerine Burs/kredi verilmesine ilişkin Kanun hükümlerine göre karşılıksız verilen paradır.

Burstan yararlanabilecek öğrenciler,

• Ön lisans öğrencileri,

• Lisans öğrencileri,

• Açık Öğretim öğrencileri,(Sadece öncelikli öğrenciler; şehit veya gazi çocuğu, anne ve babası her ikisi de ölü olanlar vb.)

• İki yıllık okullardan mezun olup, dört yıllık okulların üçüncü sınıfına dikey geçiş sınavı ile ara vermeden kayıt yapan öğrenciler,( intibak veya hazırlık sınıfında burs verilmez.)

• Yüksek Lisans(Master ve Doktora) öğrencileri,(hazırlık sınıfında burs verilmez)

• Vakıf Üniversitesi öğrencileri,

• LYS sonucunda sayısal, sözel, eşit ağırlık ve yabancı dil dallarında ilk 100'e giren öğrenciler,(öncelikli olarak),

• Üniversite kontenjanından bildirilen öğrenciler,

• Ülke adına müsabakalara katılan, Milli olmuş Amatör Sporcu olan öğrenciler,

• İkinci öğretim de okuyan öğrenciler, burstan yararlanabilmektedir.

KYK BURS SORGULAMAK İÇİN TIKLAYINIZ!

KYK YURT SORGULAMAK İÇİN TIKLAYINIZ!

KYK HAKKINDA SIK SORULAN SORULAR

1. GERİ ÖDEMESİZ BAŞBAKANLIK BURSU İLE YÜKSEKÖĞRENİM KREDİ VE YURTLAR KURUMUNUN VERDİĞİ BURS AYNI MIDIR?

5102 sayılı kanun ile 2004-2005 Öğretim yılından itibaren Başbakanlık bursu dahil bazı kamu kurumları tarafından verilecek burslar Kredi Yurtlar Kurumu(KYK) tarafından ödenmektedir.

2. KYK BURS VE KREDİ BAŞVURULARI AYRI AYRI MI YAPILMAKTADIR?

KYK Burs ve Öğrenim ,Katkı kredisi başvuruları elektronik ortamda aynı başvuru sayfası üzerinden yapılmaktadır.

3. KYK’NIN RESMİ WEB SAYFASINDAN BURS/KREDİ BAŞVURUSU YAPTIM. BUNDAN SONRA NE YAPMAM GEREKİYOR?

Belirlenen tarihlerde öğrencilerin burs veya krediye müracaat etmiş olmaları kendilerine mutlaka burs veya kredi tahsis edileceği anlamına gelmemektedir. Değerlendirme sonucunda burs veya kredi tahsisi yapılan öğrenciler yapılacak iş ve işlemleri Kurumumuzwww.kyk.gsb.gov.tr sayfasından takip edebilirler.

4. KYK BURS/KREDİ BAŞVURUSU YAPTIM. BAŞVURUMU İPTAL ETMEK İSTİYORUM NE YAPMAM GEREKİYOR?

Öğrencinin yapmış olduğu başvuru sonucunda KYK bursu/kredisi çıkması halinde www.turkiye.gov.tr internet adresi üzerinde burs/kredi taahhüt senedini düzenletmediği sürece öğrenciye ödeme yapılmamaktadır. Böylece başvurunuz kendiliğinden iptal olmuş olacaktır.

5.KYK’YA BURS/KREDİ BAŞVURUSUNU YAPTIM. SONUCU NASIL VE NEREDEN ÖĞRENECEĞİM?

Değerlendirme sonucunda burs veya kredi tahsisi yapılan öğrenciler durumlarını Kurumumuz www.kyk.gsb.gov.tr sayfasından takip edebilirler.

6.KREDİ VE YURTLAR KURUMUNDAN İKİNCİ ÖĞRETİM ÖĞRENCİLERİ BURS ALABİLİYOR MU?

KYK’ya burs/kredi almak üzere müracaatta bulunan ikinci öğretim öğrencileri de, yapılan değerlendirme neticesinde durumlarının burs almasına uygun bulunması halinde Kurumumuzdan burs alabilirler.

7.ÖSYM İLK 100 BURSUNDAN FAYDALANABİLMEDE; BİR YÜKSEKÖĞRETİM KURUMUNUNA YERLEŞEBİLMEK İÇİN ÖSYM TARAFINDAN YAPILAN SINAVLARIN HEPSİNDEN Mİ İLK 100’ E GİRMEK GEREKİYOR?

ÖSYM Başkanlığınca KYK’ya bildirilen her öğrenim dalında ham puan bazında ilk 100’e giren öğrencilere öncelikli olarak burs ödemesi yapılmaktadır.

8.KYK’DAN HEM ÖĞRENİM KREDİSİ HEM DE BURSU AYNI ANDA ALABİLİYOR MUYUZ?

KYK tarafından burs alan öğrenciye öğrenim kredisi, öğrenim kredisi alan öğrenciye ise burs verilmemektedir.

9.KYK’DAN ÖĞRENİM KREDİSİ ALMAKTAYIM. BU KREDİNİN BURSA DÖNÜŞMESİNİ İSTİYORUM NE YAPMALIYIM?

Öğrenim kredisi almakta iken durumunda sonradan değişiklik olanlardan; Yönetim Kurulunca belirlenen öncelikle burs verilecek öğrenciler kapsamına giren öğrencilerin öğrenim kredileri bu durumlarını belgelendirmek kaydıyla öğrencinin durumunda meydana gelen değişikliği izleyen ödeme döneminden itibaren bursa dönüştürülür.

10. KYK’DAN “ÖNCELİKLİ” OLARAK BURS-KREDİ ALAN ÖĞRENCİLER KİMLERDİR?

Şehit çocukları,Gazi çocukları,Özür durumuna göre tüm vücut fonksiyon kaybı oranı %40 ve üzerinde engelli olduğu tespit edilen öğrenciler,Anne ve babası vefat etmiş olanlar,Lise ve dengi öğrenimlerini Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığına bağlı Yetiştirme Yurtlarında barınarak tamamlayanlar,Lise ve dengi öğrenimlerini Darüşşafaka Lisesinde tamamlayanlar,
3713 Sayılı Terörle Mücadele Kanunun 21 nci Maddesi gereği,“Milli Sporcu Belgesi” almış amatör sporcular,ÖSYM sınavında ham puan bazında ilk yüze giren öğrenciler öncelikli olarak burs almaktadırlar.

11. “ÖNCELİKLİ” ÖĞRENCİLER ÖNCELİK BELGELERİNİ NEREDEN ALABİLİRLER?

• Şehit veya gazi çocuğu(Sosyal Güvenlik Kurumundan alınacak belge),

• Özür durumuna göre tüm vücut fonksiyon kaybı oranı %40 ve üzerinde engelli olduğu tespit edilen öğrenciler (tam teşekküllü devlet hastanesinden alınacak rapor),

• Lise ve dengi öğrenimlerini Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığına bağlı yetiştirme yurtlarında barınarak tamamlayanlar (Kurumumuz tarafından araştırılacaktır.),

• Darüşşafaka Lisesinden mezun olanlar, (KYK tarafından araştırılacaktır.),

• 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanunun 21 nci Maddesi kapsamında ki öğrenciler ( Valilikten alınacak belge),

• Milli futbolcular Futbol Federasyonundan alınacak belge (diğer branşlarda milli olmuş amatör sporcular Kurumumuz tarafından T.C Gençlik ve Spor Bakanlığından araştırılacaktır.),

• Anne ve babası vefat edenler, (KYK tarafından Mernis’den alınmaktadır).

12.ÖNCELİKLİ ÖĞRENCİLER ÖNCELİK BELGELERİNİ NE ZAMAN ve NEREYE TESLİM EDECEKLER?

Burs/Kredi müracaat sonuçları açıklandıktan sonra Kurumumuz internet sayfası www.kyk.gsb.gov.tr ‘de ilan edilen tarihler arasında, posta yolu ile Söğütözü Mahallesi, 2176 Sokak, Numara:25 Çankaya, Ankara adresine öncelik belgenizi gönderebilirsiniz.

13-ÖNCELİK BELGEMİ BİR SONRAKİ YIL GÖNDERDİM İŞLEME ALINACAKMI?

Belgenizi ilgili öğretim yılında Kurumumuzun belirttiği tarihlerde teslim etmeniz halinde belgeniz işleme alınacaktır.

14-KYK BURS/KREDİ ÖDEMELERİ NE ZAMAN YAPILMAKTADIR?

Kurumumuzdan ilk defa burs/kredi alacak olan öğrencilere, müracaat ettikleri öğretim yılının ocak ayı itibariyle, ilgili Ziraat Bankası şubesi aracılığı ile ödeme yapılmaktadır. Öğrenciler şubelerini www.kyk.gsb.gov.tr internet adresimizden öğrenebilirler.

15-KYK BURSU ALAN ÖĞRENCİLERİN BURSLARININ KESİLMEMESİ İÇİN ARANILAN “BAŞARILI OLMA” DURUMU NEYE GÖRE BELİRLENMEKTEDİR?

Başarı kriteri öğretim kurumlarının tespitindedir. Öğretim kurumu tarafından başarısız olduğu bildirilen öğrencinin bursu öğrenim kredisine dönüştürülür.

16-KYK BURSUM BAŞARISIZLIKTAN ÖĞRENİM KREDİSİNE DÖNÜŞTÜ, BU YIL BAŞARILIYIM ÖĞRENİM KREDİM BURSA DÖNÜŞEBİLİRMİ?

Başarısızlıktan bursu öğrenim kredisine dönüşen öğrenciler tekrar başarılı olsa dahi öğrenim kredileri bursa dönüşmez

17-OKULUM UZADI.KYK BURS/KREDİ ALMA HAKKIM DEVAM EDİYOR MU?

KYK tarafından yükseköğrenim gören öğrencilere normal öğrenim süresi kadar burs/kredi ödemesi yapmaktadır. Ek süre okuyan öğrencilere burs/kredi ödemesi yapılamaz.

18-BURS/KREDİ İLE İLGİLİ OLARAK SÜRECİN DAHA ÇABUK İŞLEMESİ ADINA BİLGİ/BELGELERİ HANGİ ADRESE ULAŞTIRMAMIZ GEREKİYOR?

YÜKSEK ÖĞRENİM KREDİ VE YURTLAR KURUMU GENEL MÜDÜRLÜĞÜ

Söğütözü Mahallesi 2176 Sokak No:25 Çankaya /ANKARA

19-BURS/KREDİ TAAHHÜT SENEDİNDEKİ “KREDİ MİKTARI İLE ÖDENEN KREDİ MİKTARI AYNI MIDIR?

Senetteki kredi miktarı ile ödenecek kredi miktarı aynı olmaya bilir, öğrenciye yapılan kredi ödemesi üzerinden borç hesaplanır.
20-HANGİ DURUMLARDA KYK ÖĞRENİM KREDİSİ KESİLMEKTEDİR?

• Öğretim kurumundan ayrılma, çıkarılma veya geçici olarak uzaklaştırılma,

• Vazgeçme, izin alma, kayıt dondurma,

• Sağlık sebebiyle öğretim kurumuna devam etmeme,

• Öğretim kurumunun kapatılması,

• Kurum yurtlarından süresiz çıkarma cezası alınması,

• Asgari ücret düzeyinde devamlı gelirle çalışma,

• Kesin hükümle mahkum olma,

hallerinde öğrencilerin öğrenim kredisi kesilmektedir.

21-KYK BURSU HANGİ DURUMLARDA KESİLMEKTEDİR?

• Başarısız olması,

• Öğretim kurumundan ayrılması, çıkarılması veya geçici olarak uzaklaştırılması,

• Vazgeçme, izin alma, kayıt dondurma,

• Öğretim kurumunun kapatılması,

• Kurum yurtlarından süresiz çıkarılma cezası alması,

• Asgari ücret düzeyinde devamlı gelirle çalışması,

• Kesin hükümle mahkum olması, hallerinde öğrencilerin bursu kesilmektedir.

22- KYK’DAN ALMAKTA OLDUĞUM BURS/KREDİYİ ALMAK İSTEMİYORUM NASIL BİR İŞLEM YAPMALIYIM?

Burs/Kredi almak istemediğinizi belirten dilekçenizi Kurumumuzun www.kyk.gsb.gov.tr internet adresindeki “Dilekçeler ” bölümünde örneği bulunan “BURS/KREDİ VAZGEÇTİ TALEP DİLEKÇESİ” ni (Dilekçe No:1) Kurumumuz Söğütözü Mahallesi 2176 Sokak No:25 Çankaya/ANKARA adresine posta yolu ile ulaştırmanız halinde burs/kredi ödemeniz iptal edilecektir.

23- KREDİ ALMAKTAN VAZGEÇMİŞTİM ANCAK KREDİMİN TEKRAR ÖDENMESİ İÇİN NASIL BİR İŞLEM YAPMALIYIM?

Normal öğrenim sürenizde kredinizi tekrar almak istemeniz halinde, durumunuzu belirten dilekçenizi KYK’nın www.kyk.gsb.gov.tr internet adresindeki “Dilekçeler ” bölümünde örneği bulunan ” “BURS/KREDİ ALMAKTAN VAZGEÇEN ANCAK TEKRAR KREDİ TALEP ETME DİLEKÇESİ” ni (Dilekçe No:2) Kurumumuz Söğütözü Mahallesi 2176 Sokak No:25 Çankaya/ANKARA adresine posta yolu ile ulaştırmanız halinde Öğrenim Kredisi Yönetmeliği hükümlerince kalan öğrenim süreniz kadar krediniz ödenecektir.

24- KYK BURSU ALMAKTAN VAZGEÇMİŞTİM ANCAK BURSUMUN TEKRAR ÖDENMESİ İÇİN NASIL BİR İŞLEM YAPMALIYIM?

Burs Yönetmeliğine göre burs almaktan vazgeçen öğrencinin bursu vazgeçtiği tarih itibariyle kesilir ve bir daha burs verilmez. Ancak öğrenim kredisi talep etmeniz halinde Öğrenim Kredisi Yönetmeliği hükümlerince kalan öğrenim süreniz kadar kredi ödenir.

25- KYK ÖĞRENİM KREDİSİ ALMAKTAN VAZGEÇTİM, BORCUMU NE ZAMAN VE NE ŞEKİLDE ÖDEMEM GEREKLİ?

Kredi almaktan vazgeçen öğrenci, kredi borcunu, devam ettiği öğretim kurumunun normal öğrenim süresinin bitiminden iki yıl sonra başlamak üzere, kredi aldığı kadar sürede ve aylık taksitler halinde öder.

26- KYK KATKI KREDİSİ VERİYOR MU?

29.08.2012 tarih ve 28396 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan Bakanlar Kurulunun Kararı ”2012-2013 Eğitim-Öğretim Yılında öğrenimine devam eden veya yeni kayıt yaptıracak birinci öğretim ve açık öğretim öğrencilerinden, 4 üncü ve 11 inci maddelerdeki hükümler saklı kalmak kaydıyla, öğrenci katkı payı alınmaz. Bu öğrencilerden alınması gereken öğrenci katkı payı tutarları, Devlet tarafından karşılanır” hükmüne amirdir. Bu sebeple KYK katkı kredisi verilmemektedir.

27- KYK’YA DAHA ÖNCEDEN GÖNDERMİŞ OLDUĞUM TAAHHÜT SENEDİNDE BURS/KREDİ ÖDEME BİTİŞİ EYLÜL GÖRÜLDÜĞÜ HALDE NEDEN ERKEN KESİLDİ?

Öğretim kurumundan, öğrenci hakkında Kurumumuza, kredi almasına engel teşkil edecek bilgilerin (mezun, terk vb.) gelmiş olması halinde öğrencilerin kredileri kesilir ve bir daha ödenmez. Tarafınıza yapılmayan ödemeler borç olarak kaydedilmez.

>Ayrıca, yönetim kurulu kararına istinaden burs ödemeleri son sınıf öğrencilerine haziran ayından sonra yapılmaz.

28- AÇIKÖĞRETİM ve UZAKTAN EĞİTİM ÖĞRENCİLERİ KYK’DAN BURS/KREDİ ALABİLİYOR MU?

Açık Öğretim ve uzaktan eğitim öğrencilerine, burs/kredi verilmemektedir. Ancak, öncelikli öğrenciler Kurumumuz hizmetlerinden yararlanmaktadır. Durumlarında herhangi bir öncelik söz konusu değil ise (öncelikli öğrenciler; şehit veya gazi çocuğu, anne ve babası her ikisi de ölü olanlar vb.) KYK tarafından burs/kredi ödemesi yapılmamaktadır.

29- KYK’NIN İNTERNET SİTESİNDE “ÖĞRENCİLERİN ÖDEYECEKLERİ BAKİYE BORCU EĞİTİMİ SÜRESİNDE ALDIĞI KREDİ MİKTARININ ÜÇ KATINI GEÇEMEZ” CÜMLESİ NE ANLAMA GELMEKTEDİR.

KYK’nın internet sitesinde bahsedilen konu, Kurumumuzdan kredi alan öğrencilerin borcu hesaplanırken, almış oldukları kredilere ilave edilen Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) miktarının, Kurumca ödenen kredi miktarının 3 katını geçemeyeceğini ifade etmektedir.

30- KYK ÖĞRENİM KREDİSİ BORÇLARI NASIL HESAPLANIR?

KYK’dan öğrenim kredisi alan öğrencilerin borcu, öğrenim kredilerinin verildiği tarihten öğrenim süresi bitimine kadar geçen sürede veya herhangi bir sebeple kredisinin kesildiği tarihe kadar; öğrenim kredisi olarak verilen miktarlara, Türkiye İstatistik Kurumunun Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksindeki (Yİ-ÜFE) artışlar uygulanarak hesaplanacak miktarın ilave edilmesi suretiyle hesaplanmaktadır.