20 milyon öğrenci için ders zili çaldı

Bakanlığın uygulamaya geçirdiği yeniliklerle dolu eğitim öğretim yılı bugün başlıyor. 20 milyon öğrenci ve 1.2 milyona yakın öğretmen için ders zili çaldı. Öğrencileri, sıralarda ders kitapları karşıladı.

Milli Eğitim Bakanlığına (MEB) bağlı ilk ve ortaöğretim kurumlarındaki yaklaşık 20 milyon öğrenci ve 1.2 milyona yakın öğretmen için 2023-2024 eğitim öğretim yılı bugün başlıyor. Bakanlık ücretsiz ders kitapları ve yardımcı kaynakları öğrencilerin sıralarında hazır bulundurdu. Bu yıl eğitim ailesine katılan 45 bin yeni öğretmenden 21 bin 560'ı Kahramanmaraş merkezli depremlerin yaşandığı bölgede görev yapacak. Bakanlık, bu yıl eğitim-öğretim süreçlerinde bir dizi değişikliğe gitti.

SINIFTA KALMA GERİ GELDİ

Mevzuat düzenlemeleriyle liselerde devamsızlık koşulları yeniden düzenlendi, sınıf tekrarı yeniden uygulamaya konuldu ve açık öğretime geçişler zorlaştırıldı. Bu kapsamda açık liselere, sadece istisnai durumda olan öğrenciler kayıt olabilecek. Ayrıca liselerde yıl sonu başarı puanı 50 olmak kaydıyla en fazla 1 dersten başarısız dersi bulunanlar doğrudan bir üst sınıfa geçebilecek. Yeni ders ortalaması 50 olan öğrencilerden en fazla 3 dersten başarısız olanlar, sorumlu olarak bir üst sınıfa geçebilecek, 4 ders ve üzeri zayıfı olan öğrenciler sınıf tekrarı yapacak. Alt sınıflar da dahil toplam 6 dersten fazla başarısız dersi bulunanlar da sınıf tekrar edecek. Bu uygulama, 2023-2024 eğitim öğretim yılından itibaren kademeli olarak uygulanacak. Liselerde artık devamsızlık affı da yapılmayacak. Özürsüz olarak yapılan her bir devamsızlık günü için öğrenciler, 1 saat fazla sosyal sorumluluk çalışması yapacak.

İLK ARA TATİL 13 KASIM'DA

Bugün başlayan yeni eğitim öğretim yılı birinci dönemi, 19 Ocak 2024 Cuma sona erecek. Birinci dönem ara tatili, 13 Kasım Pazartesi başlayacak ve 17 Kasım Cuma sona erecek. Yarıyıl tatili, 22 Ocak 2024 Pazartesi başlayıp 2 Şubat 2024 Cuma tamamlanacak. İkinci dönem, 5 Şubat 2024 Pazartesi başlayacak ve 14 Haziran 2024 Cuma sona erecek. İkinci dönem ara tatili ise 8 Nisan 2024 Pazartesi ile 12 Nisan 2024 Cuma arasında yapılacak. 2024-2025 eğitim öğretim yılı ise 9 Eylül 2024'te başlayacak.

SINAV HAFTASI UYGULANACAK

Okullarda birden fazla öğretmen tarafından okutulan derslerin tüm sınavları ortak yazılı olarak yapılacak. Yazılı sınavlarda açık uçlu ve kısa cevaplı sorular kullanılacak. 4. sınıflarda öğrenci notları öğrenci gelişim dosyasına göre verilecek. Sınavların hangi tarihlerde yapılacağı öğretim yılı başında ilan edilecek.

ZİYARETÇİLER VE VELİLER KAYIT ALTINA ALINACAK

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), illere okul güvenlik tedbirlerine ilişkin yazı gönderdi. Okula giriş çıkış saatlerinde okul çevresi trafiğinin kolluk kuvvetleri ile koordineli şekilde kontrol altına alınacak. Bunun yanında, görüşme planlarına uygun olarak okula gelen veliler ile ziyaretçilerin kayıtları tutulacak, belirlenen sürelerle sınırlı olmak kaydıyla gerekli kontroller sağlanacak. Okul çevresinde öğrencilere yönelik tehlike oluşturabilecek zararlı madde satışı, tehlikeli alanlar ve metruk binalarla ilgili tedbirlerin alınması için gerekli kurumlar ile işbirliği yapılacak. Siber güvenlik konusunda koruyucu ve önleyici tedbirler alınacak.

BAKAN TEKİN'DEN YENİ DÖNEM MESAJI: EĞİTİMDE TOPLUMSAL SEFERBERLİK YILI

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, 2023-2024 eğitim öğretim yılının başlangıcı dolayısıyla veliler, öğrenciler ve öğretmenlere seslendi. Bakan Tekin, mesajında şu ifadelere yer verdi: "Veliler, eğitim öğretimin sorunsuz devam etmesi için hayata geçireceğimiz yeni uygulamalarda göstereceğiniz duyarlılık ve özverinizden ötürü her birinize teşekkür ediyorum. Çocuklarımız ve ülkemizin geleceği için gelin, sorumluluğu hep beraber omuzlayalım. Bu yılı eğitimde toplumsal seferberlik dönemi olarak kabul edelim. Sevgili öğrencilerim; öğretmenlerimiz, sizleri en iyi şekilde desteklemek ve rehberlik etmek için buradalar. Sizlere düşen yegane görev, en iyi şekilde geleceğe hazırlanmaktır."

'DESTEĞİMİZ SÜRECEK'

"Sevgili meslektaşlarım; geleceğe güçlü şekilde uzanacak aziz milletimiz, siz kıymetli öğretmenlerimizin omuzlarında yükselecektir.Bakanlık olarak öğretmenlerimizin her anlamda destekleyicisi olacağız."