19 milyon öğrenci için tatil zili çaldı

Okul öncesi, ilköğretim ve ortaöğretim okullarındaki yaklaşık 19 milyon öğrenci dün karnesini alarak yarıyıl tatiline girdi. İkinci dönem 6 Şubat'ta başlayacak, 17-20 Nisan 2023'te ise ikinci ara tatil dönemi olacak.

AA

2022-2023 eğitim öğretim yılının 12 Eylül 2022'de başlayan birinci dönemi dün sona erdi. İlk ve ortaöğretim kurumlarında eğitim gören yaklaşık 19 milyon öğrenci, yarıyıl tatilini yapmak üzere karnelerini aldı. Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), geçen yıl düzenlediği yaz okulu kapsamını genişleterek, bu yıl ilk kez yarıyıl tatilinde de ücretsiz kurs açacak. Bu kapsamda, ilk kez 'kış' döneminde de uygulanacak ücretsiz kurslar, yarın başlayacak ve 5 Şubat Pazar günü sona erecek. Yarıyıl tatilinde eğlenceli ve yenilikçi öğrenme yaklaşımlarını içeren ücretsiz kurslar, 'bilim', 'sanat', 'matematik' ve 'İngilizce' olmak üzere 4 alanda açılacak. Öğrenciler ve öğretmenler, bulundukları illerde açılan kurslardan yararlanabilecek.

İKİNCİ ARA TATİL NİSANDA

Okul öncesi, ilkokul ve ortaokul kademeleri için yarıyıl tatiline özel 5 ayrı dijital materyal de ilk kez öğrencilerin kullanıma sunulacak. MEB, yeni dijital eğitim materyallerini, karne alan öğrenciler için resmi internet sitesinden kullanıma sunacak. İki haftalık yarıyıl tatilinin ardından ikinci dönem, 6 Şubat'ta başlayacak, 17-20 Nisan 2023'te ise ikinci ara tatil dönemi olacak.

EMİNE ERDOĞAN'DAN TEBRİK

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, karne alan öğrencileri tebrik etti. Erdoğan, paylaşımında, "Tatilde dinlenirken, kitap okumayı da unutmamalarını ümit ediyorum diliyorum" dedi.

BEŞİZLERİN GURURU

Ağrı'da yaşayan beşiz Tenzile, Rabia, Havva, Berfin ile Hiranur, eğitim gördükleri İbrahim Çeçen İlkokulu'nda ilk dönemlerini tamamladı. Berfin Yılmaz, kardeşleriyle ilk karnelerini aldıklarını söyledi. Okumayı öğrendiklerini ve karne aldıkları için çok mutlu olduklarını ifade eden Yılmaz, "Çok kitap okuduk ve şimdi de çok mutluyuz. Ara tatilde de ders çalışıp kitap okuyarak ikinci döneme iyi hazırlanacağız" dedi.

HASTANE SINIFINDA KARNELERİ BAKAN ÖZER DAĞITTI

Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi'nde oluşturulan sınıfta eğitim alan öğrencilere karnelerini dağıttı. Bakanlık olarak 51 hastanede daha sınıfların olduğunu belirten Özer, "Milli ortaöğretimdeki seçmelerle ilgili bir uzatma haberimiz var. 31 Ocak'a kadar öğrencilerimiz derslerini seçeceklerdi. Bunu 10 Şubat'a kadar uzatıyoruz" dedi.

'TAYYİP DEDE'SİNİN TEDAVİ ETTİRDİĞİ TAHA İLK KEZ OKULDA

Elazığ'da beynindeki tümör nedeniyle Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın himayesinde tedavisi süren Taha Kemal Sis (9), evinden gördüğü eğitimin sonunda ilk karnesini okulda aldı. Göz sinirlerindeki tümör nedeniyle sol gözü görme yetisini kaybeden, sağ gözü de yüzde 7 gören Sis'in tedavisi sürüyor. Sis, "Öğretmenim evde bana eğitim verdi. Bugün ilk defa okulumun bahçesini gördüm. Tayyip Dede, okuma ve yazmayı öğrenince ilk senin ismini yazmayı öğrendim. Seni seviyorum" dedi.

KARNE SEVİNCİ 'İKİYE' KATLANIYOR

İzmir Buca'da ikiz öğrenci oranıyla ünlenen bin 527 mevcutlu Makbule-Süleyman Alkan Ortaokulu'nda karne heyecanı ayrı bir önem taşıyor. Okuldaki 24 ikizden 8'i 5, 4'ü 6, 4'ü 7, 6'sı 8, 2'si de ana sınıf öğrencisi. Ayrıca 8. sınıfta bir de üçüzler öğrenim görüyor. Okul Müdürü Bertan Çetin, 2018'de okulda 32 ikizin bulunduğunu, bu sayı azalmasına rağmen geleneğin devam ettiğini dile getirdi.

TEK ÖĞRENCİLİ OKULDA BÜYÜK SEVİNÇ

Van Gevaş'ta 80 kilometre mesafedeki mezranın tek öğrencisi Zilan Patır (6), eğitimine devam edebilmesi için bakanlık talimatıyla açılan okulda karne heyecanı yaşadı. Zilan, ilk karnesini eski ve yeni öğretmenlerinin elinden aldı.