Başbakan Binali Yıldırım, Bakanlar Kurulu’nda alınan bir kararı TV programında açıkladı. Başbakan Yıldırım, toplam 15 bin öğretmen atamasının yapılacağını açıkladı. Başbakan Yıldırım: "Şu anda zannediyorum 20 binin üzerinde, 23 bin civarında öğretmen açığa alındı. Dolayısıyla ders sezonu da geliyor, okullar açılacak, öğretmen ihtiyacı var. Bu yüzden 15 bin öğretmen alınması konusunda Bakanlar Kurulu'nda bir karar aldık ve Milli Eğitim Bakanına gereğini yapması talimatını verdik."
Devlette memurluklar sözleşmeli ve kadrolu memurluk olmak üzere iki gruptur. Sözleşmeli memurlar çalıştıkları devlet kurumuyla her yıl sözleşme imzalar ve hakları bu sözleşmelere göre belirlenir. Kadrolu memurlar ise aday memurluklarını tamamladıktan sonra Anayasa güvencesine girerler ve tüm hakları kanunlar tarafından korunur. Kadrolu memur olabilmek için üniversite veya lise seviyesinde, iki yılda bir açılan kpss sınavına girmeniz gerekir. Eğitim fakültesi mezunları ve maliye, ilahiyat, iktisat vs. yani alan bilgisi gerektiren bölümlerden mezunsanız her yıl ekstra alan kpss sınavına girersiniz. KPSS sınavında aldığınız puan dört merkezi atamada da kullanılabilir. Bunun haricinde açıktan alımlar olur. Kurum, personel ihtiyacı olduğu zaman maliyeden izin çıkartığı taktirde KPSS puanı + mülakatla kadrolu personel alabilir.
Lise düzeyinden mezun olan memur adayları eğer meslek lisesi ya da imam hatip lisesi mezunu değilse merkezi alımlarda 2001 kodundan yani her mezunun tercih edebileceği koddan tercih yapabilirler. Ne yazık ki bu koda çok az kadro gelmektedir. Bu koda verilen kadrolu memurluklar çoğunlukla hizmetli ve şoförlük kadrolarıdır. Ama en düşük memur maaşının asgari ücretin iki katı olduğunu düşünürsek ki en düşük maaş alan memur hizmetlidir. Bu kadrolar için bile ciddi bir yarış vardır ve bu kadrolara 90 civarı puanla ancak atanılabilir. Meslek lisesi mezunları daha şanslıdır. Mesela sağlık meslek mezunu bir kişi 70 puanla hemşire olabilir. Teknisyenler açıktan alımlarla yapılan mülakatlarla ve merkezi atamayla birçok kadroya düşük puanlarla yerleşebilir.
Önlisans düzeyinden mezun olan ve kpss ye giren bir kişi için yukarıda lise düzeyi hakkında yazdığım şeyler aynen geçerlidir. Önlisansın herkesin tercih edebileceği ortak kodu 3001 dir. Bu kod 4 merkezi atama sonunda 84 puanlara kadar düşer. Ortak kod dışında hangi bölüm mezunuysanız o bölüm için açılan kadrolara ya da açıktan alım yapan kurumlara başvurabilirsiniz.
Lisans düzeyinden mezun olan ve kpss giren bir kişi eğitim fakültesi mezunuysa her yıl öğretmenlik alan bilgisi ve eğitim kpss sınavına girer. Mezun kişi alan bilgisi gerektiren bölümlerden mezun olmuşsa her yıl alan sınavına ve kurumların yapacağı yazılı ve sözlü mülakatlara girer. Onun dışındaki bölümler kendilerine açılan kadrolardan tercih yaparlar. Her mezunun tercih yapabileceği ortak kadro kodu 4001'dir. Bu kodda alımlar dört atama sonunda 84 puana kadar düşer.
Ortak kodlar bölümünden alım olmayan ve kpssden yüksek puan almış aday içi merkezi atamada atanmanın tek yoludur.Yukarıda yazdığım ortak kod taban puanları, eski atmalar göz önüne alınarak yapılmış tahminlerdir. Devlet Personel Başkanlığının oluşturacağı atama kılavuzuna göre bu puanlar yükselip düşebilir.
Sözleşmeli Öğretmenlik ile ilgili başvuranlar önce KPSS puanına göre sıralanacak, sonra da görevlendirilecek öğretmen sayısının 3 katı kadar aday mülakata çağrılacak. Yüz yüze görüşmelerde aday, hem mesleki yetkinliği hem de öğrencilere aktarabilecekleri açısından değerlendirilecek. Bakanlık, sözleşmeli öğretmen sürecini, Şubat atamalarını beklemeden yaz aylarında başlatmayı planlıyor. Mülakatların ardından seçilecek öğretmenlerin eylül ayında, görevlendirilmesi hedefleniyor. Sözleşmeli öğretmenler, 5 yıl aynı yerde görev yapacak. Ardından kadroya alınacaklar. Sözleşmeli öğretmenler 3 yıl da kadrolu olarak çalıştıktan sonra tayin isteyebilecek. Milli Eğitim Bakanlığı, bu süreç ile beraber özellikle Doğu ve Güneydoğu illerinde haklarında soruşturmalar tamamlanan kadrolu öğretmenlere ilişkin ihraç taleplerini de karara bağlayacak.
Sözleşmeli öğretmen olabilmek için gerekli şartları yerine getiren öğretmen adaylarının MEB tarafından erişime açılan başvuru tarihinde başvuru yapmaları sonucunda gerçekleşiyor.
Bakan Yılmaz, sözleşmeli öğretmenlik uygulamasına ait maş kısmıyla henüz bir bilgi vermedi ancak MEB, maaş düzenlemesi için de bir çalışma yapıyor. Öğretmenin maaşı dışında, ek ders ücreti, kurs ücreti, nöbet ücreti gibi farklı kazançları vardır. Doğu ve Güneydoğu’daki sözleşmeli öğretmene tazminat adı altında 400-500 TL arası bir ek ödeme masada bekliyor. Böyle bir düzenleme yapıldığı takdirde Doğu’da sözleşmeli öğretmen, maaş + tazminat + ek ders + kurs ücreti + nöbet ücreti durumuna göre 5 bin TL’ye yaklaşan bir ücret almış olacaktır.
SN KOD ALAN ADI