Zelenski'ye bir günde iki şok

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, Ukrayna'nın NATO'ya katılmasının şu an için imkansız olduğunu söyledi. Kiev yönetimi tarafından eleştirilen Polonya ise Ukrayna'ya artık silah göndermeyeceğini açıkladı.

Akşam

Polonya, Ukrayna-Rusya savaşının başladığı 24 Şubat 2022'den bugüne Kiev yönetimine 3 milyar dolarlık silah yardımı yaptı.

Ukrayna'nın aktif olarak savaşın içinde olması NATO üyeliği konusundaki talebinin reddine yol açtı. NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg Ukrayna'nın NATO'ya davet edilmesi olasılığını dışladı. BM Genel Kurulu için ABD'de bulunan Stoltenberg, "Açıkçası aktif bir savaş durumu Ukrayna'yı bugün ya da ilerleyen günlerde NATO'ya davet etmeyi imkansız kılıyor" dedi. Ukrayna'nın NATO'ya katılmayı çok istediğinin altını çizen Genel Sekreter, "Ukrayna'nın ittifaka üye olacağı temmuz ayında Vilnius'ta gerçekleştirilen zirvede açıklandı. Ancak açıkçası ittifakımızın bu zirvede yaptığı en önemli şey bu açıklama değil, Ukrayna'yı NATO'ya üye olma hedefine yaklaştırmamız oldu" diye konuştu. Ukrayna'nın NATO üyeliği için gerekçeleri de sıralayan Stoltenberg, çatışmalar sonrası güvenlik garantilerinin 'tarihin tekerrür etmemesi' için sağlanması gerektiğine işaret etti ve Ukrayna'nın güvenliğini, egemenliğini, bütünlüğünü garanti altına alacak bir çerçevenin oluşturulmasının gerektiğinin altını çizdi.

SİLAH SEVKIYATI DURUYOR

Savaşın ilk gününden beri komşusu Ukrayna'yı Rusya'ya karşı savunan ve destek veren Varşova ile Kiev arasında ipler kopma noktasına geldi. Avrupa Birliği'nin (AB) Ukrayna'ya uygulanan tahıl ambargosunu kaldırma kararına uymadığı için Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski tarafından eleştirilen Polonya, Ukrayna'ya daha fazla silah göndermeyeceğini açıkladı. Polsat televizyonuna konuşan Başbakan Mateusz Morawiecki, "Artık kendimizi en modern silahlarla silahlandırdığımız gerçeğine dayanarak artık Ukrayna'ya herhangi bir silah sevkıyatı yapmıyoruz. Eğer kendinizi savunmak istiyorsanız, savunacak bir şeylerin olması gerekir" açıklamasını yaptı. ABD ve İngiltere'den sonra Kiev yönetimine en fazla silah gönderen Polonya'nın bugüne kadar yaptığı yardımın 3 milyar euro tutarında olduğu ifade edildi.

KİEV'E 2 AYRI FÜZE SALDIRISI

Ukrayna Acil Durumlar Servisi, Rusya'nın başkent Kiev'in Darnytsia ve Shevchenkivskyi bölgelerine 2 ayrı füze saldırısı düzenlediğini duyurdu. Açıklamada 1'i çocuk 7 kişinin yaralandığı kaydedildi. Saldırı ile ilgili Rusya'dan ise "Silahlı Kuvvetler, havadan atılan uzun menzilli yüksek hassasiyetli füzelerle ve insansız hava araçlarıyla; askeri sanayi tesisleri, elektronik istihbarat merkezleri, Ukrayna ordusunun sabotaj grupları eğitim merkezleri vuruldu. Belirlenen hedefler yok edildi" açıklaması yapıldı.