Zelenski'den Ukrayna-Rusya savaşının sona ermesi için yeşil ışık

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski, Kiev'de Vatikan Devlet Sekreteri Kardinal Pietro Parolin ile görüştü. Öte yandan Zelenski yaptığı görüşmede, ''Elbette hepimiz savaşın en kısa sürede sona erdirilmesi gerektiğini anlıyoruz'' dedi.

AA

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, Salı günü yaptığı açıklamada, çatışmanın "en kısa sürede" sona erdirilmesi gerektiğini söyledi.

Kiev'de Vatikan Dışişleri Bakanı Kardinal Pietro Parolin ile yaptığı görüşmede, "Elbette hepimiz savaşın en kısa sürede sona erdirilmesi gerektiğini anlıyoruz" dedi.

"VATİKAN'DAN GELEN GÜÇLÜ BİR SİNYAL"

Zelenski ayrıca Parolin'in Kiev ziyaretini "Vatikan'dan gelen güçlü bir sinyal" olarak değerlendirdi ancak ne demek istediğini daha fazla açıklamadı.

Zelenski, Telegram'da yaptığı açıklamada, Parolin ile görüşmede barış konularının merkezi önemde olduğunu söyledi.

Çatışmaya çözüm bulunması amacıyla uluslararası çabalar da sürüyor.

15-16 Haziran tarihlerinde İsviçre'nin Burgenstock kentinde düzenlenen Ukrayna konulu konferans Rusya'nın katılımı olmadan gerçekleşti.

İsviçre'deki konferansa 92 ülkeden ve 8 uluslararası kuruluştan temsilciler katıldı. Brezilya, Hindistan, Güney Afrika ve Suudi Arabistan gibi bazı ülkeler tarafından imzalanmayan nihai bildirinin kabul edilmesiyle sona erdi.

Bildiride üç konu ele alındı: Ukrayna'nın tahıl ihracatı, nükleer santrallerin güvenliği ve savaş esirlerinin geri dönüşü.

Zirveden bir gün önce Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna'yı Şubat 2022'de başlayan "özel askeri operasyon" sırasında Rusya'nın yaptığı toprak taleplerini tanımaya çağırarak kendi barış girişimini başlattı.