Yüzyılın Anlaşması adıyla aylardır dünya kamuoyunu oyalayan ABD Başkanı Trump’ın açıkladığı ve Kudüs’ü tamamen İsrail’e bırakan, Batı Şeria’daki yerleşimlerin kalıcı işgale dönüşmesini isteyen plan tepki çekti. Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, tek taraflı Ortadoğu barış planının uluslararası hukuk çerçevesinde ve 1967 sınırları dahilinde barış içinde yan yana var olacak iki devletli çözüm temeline oturmadığını belirterek “BM’nin iki devletli adil çözüme yönelik pozisyonunun değişmediğini belirtti. AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Josep Borrell de “AB’nin planı İsrail ve Filistin halkının meşru taleplerini karşılayan iki devletli çözüme olan kararlılığını” göz önünde bulundurarak inceleyeceğini belirtti. AB içindeki sağ görüşlü partilerin oluşturduğu çatı parti Avrupa Halk Partisi Sözcüsü Michael Gahler, söz konusu planın Avrupa Birliği (AB) ülkeleri ve Birleşmiş Miletler’in (BM) politikalarıyla uyuşmadığını, “tamamen taraflı bir planın parçası” olduğunu söyledi.
‘KANDIRMACA PLANI’
Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, Ramallah kentinde düzenlediği basın toplantısında “Halkımız bu planı tarihin çöplüğüne atacak. Kudüs satılık değil” dedi. İran Dini Lideri Ali Hamaney, “Şeytani ve pis plan Allah’ın izniyle asla gerçekleşmeyecektir” dedi. Ürdün, “1967 sınırları öncesine dayanan bağımsız bir Filistin devleti kampsamlı ve devamlı barışın tek yoludur” dedi.
HAARETZ DE RAHATSIZ
Lübnan Cumhurbaşkanı Avn, plana karşı Abbas’ın yanında yer aldığını belirtti. Gazetelerin manşetten verdiği plan için İsrail’in Haaretz gazetesi bile “Gerçeğin teyidi: Trump Filistinlilere gerçekten bir devlet önermedi” başlığını attı. Trump’a mektup yazan ABD’li Demokrat senatörler ise, “Trump bağımsız Filistin devleti vizyonuna ihanet etti” ifadesini kullandı.
HER TARAFI SORU İŞARETİ
Gelişmiş ülkeler arasında planı doğrudna destekleyen tek ülke İngiltere oldu. Onun dışında plana ihtiyatlı yaklaşanlar, şüphe duyanlar ve haksız bulanlar çoğunluktaydı.
Rusya: Planı hakkaniyet ve hukuk çerçevesinde inceliyoruz.
Çin: Herhangi bir plan, ana tarafların özellikle Filistin’in görüşlerini ve tutumunu dikkate almalı.
Almanya: Plan soru işaretleriyle dolu. Titiz bir şekilde inceliyor ve bunu tavsiye ediyoruz.
Fransa: Tek yol, uluslararası hukuk çerçevesinde iki devletli çözüm. Bu konuda ısrar etmeye devam edeceğiz.
İngiltere: Planı geleceğe olumlu etkileri olacak bir adım olarak görüyoruz.
İsveç: Bu plan bizi ve AB’yi bağlamaz. Her iki devletin güvende olduğu adil bir çözümü destekliyoruz.
KÖRFEZ’DEN TAKDİR, ARAP BİRLİĞİ’NDEN TEPKİ
Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri ve Katar anlaşma için “memnuniyet duyuyoruz” açıklamaları yaptı. Mısır Dışişleri Bakanlığı ise “Mısır, Filistin halkının ABD’nin çözüm önerisini incelemesinden yanadır” ifadelerine yer verildi. Arap Birliği ise planın Filistinlilerin meşru haklarını hiçe saydığını vurguladı. Bu planın bağlayıcı olmadığı ve İsrail ile Filistin arasında barışın sağlanmasının tek tarafın değil iki tarafın iradesiyle mümkün olduğu belirtildi.
İSTANBUL VE GAZZE’DE PROTESTOLAR DURMADI
ABD’nin İstanbul Başkonsolosluğu önünde plan protesto edildi. Anadolu Gençlik Derneği (AGD), Saadet Partisi İstanbul İl Başkanlığı, İHH İnsani Yardım Vakfı ve bazı sivil toplum kuruluşlarının çağrısıyla konsolosluk önünde toplanan çok sayıda vatandaş, ‘Kudüs İslam’ındır’ yazılı pankart açıp ABD ve İsrail aleyhinde slogan attı. İsrail askerlerinin, işgal altındaki Batı Şeria’da, ABD’nin barış planını protesto eden göstericilere müdahalesinde ise 10 Filistinli yaralandı. Göstericilere plastik mermi ve göz yaşartıcı gaz bombasıyla müdahale edildi. Müdahalede 5 Filistinlinin plastik mermiyle yaralandığı, 3’ünde yanıklar oluştuğu ve boğulma tehlikesi geçirdiği belirtildi. Gazze’nin Han Yunus kentinde toplanan Filistinliler de eylem yaptı.
BATI MEDYASI: BİBİ KAYRILDI, FİLİSTİN’İN HAKKI YENDİ
Dün çıkan ABD ve Avrupa gazetelerinin büyük çoğunluğunda planın tek taraflı olarak Filistin’i küçültmek amacı taşıdığına vurgu yapıldı.
Dünya basınına yansıyan görüşlerde, planın uygulanabilir bir yanının olmadığı ve ülke içinde sıkışan iki liderin kamuoyuna “gövde gösterisi” yaparak oy toplama çabasında olduğu vurgulandı. ABD’li Washington Post gazetesi, söz konusu planın İsrail’in istediği tüm unsurları sağladığına işaret etti. Planın, aslında iki tarafı bir araya getiren bir anlaşma dahi olmadığı belirtildi. New York Times planı, “Trump, güçlü şekilde İsrail’i kayıran Ortadoğu planını açıkladı” başlığıyla verdi. ABD’nin önde gelen haber sitelerinden The Hill ise söz konusu planın uygulanması noktasında birçok soru işareti olduğunu belirtti. Politico’da yer alan analizde ise, Trump’ın amacının bölgeye barış getirmek olmadığı kaydedildi. İngiliz The Guardian gazetesi, “Trump’ın açıkladığı Ortadoğu barış planı Filistinlileri desteklemiyor” başlığını kullandı. Alman Hannoversche Allgemeine Zeitung’a göre ise, Trump’ın tasarladığı Filistin devleti egemen değil, delik deşik bir yapı.”
MECLİS’TEKİ İLHAK OYLAMASI ERTELENDİ
İsrail kabinesinin işgal altındaki Batı Şeria’da yer alan Ürdün Vadisi ve yasadışı Yahudi yerleşim birimlerini “ilhak” etmek için pazar günü yapacağı oylama belirsiz bir tarihe ertelendi. Sözde barış planının açıklanması nedeniyle Washington’da bulunan İsrail Turizm Bakanı Yariv Levin, “Evrak işleri ve gerekli düzenlemeler nedeniyle ilhak önerisi pazar günü hükümete sunulmaya hazır olmayacak ancak yakın bir gelecekte gerçekleşecek” ifadelerini kullandı. İsrail’in tepkiler öncesi nabız ölçtüğü sanılıyor.