Yunanistan'ın uykuları kaçtı: El sıkışma ateş yaktı

Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın Mısır'la attığı diplomatik adım Yunanistan'ın gündemini meşgul etmeye başladı. 'El sıkışma ateş yaktı' yorumuyla durumu inceleyen Yunan basını, ''Mısır, Yunanistan'a ihanet edebilir mi?'' sorusunu sordu.

Sabah

Türkiye'nin geçtiğimiz haftalarda Libya'da imzaladığı hidrokarbon anlaşması başta Yunanistan olmak üzere Avrupa Birliği'nin (AB) tepkisine neden oldu. Batılı devletler anlaşmanın geçersizliğine işaret ederken Türkiye ile Libya tarafları ise söz konusu mutabakat ile ilgili kararlılığını korudu.

Libya'nın ardından ise bu defa Yunanistan'ın gündemini Başkan Erdoğan'ın Mısır'la attığı diplomatik adım meşgul etmeye başladı. Yunan gazeteleri bu durumu "Türkiye, Mısır'da yeni bir başlangıç yapıyor" olarak yorumladı.

Bu durumu başta sindiremeyen Atina kaynakları, Başkan Erdoğan ile mevkidaşı Sisi'nin el sıkışmasının hemen ertesi günü aralarında Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias'ın da olduğu üst düzey bir heyetle Mısır'a ziyaret gerçekleştirdi.

Yunan gazetelerinde ise Atina'nın bu gelişmeyi nasıl karşıladığı yine gündem oldu. 'El sıkışma ateş yaktı' yorumuyla durumu inceleyen Yunan gazetesi Ta Nea, "Mısır, Yunanistan'a ihanet edebilir mi?" sorusunu sordu.

Haberde yapılan analize göre Türkiye ile Mısır ilişkileri zaten sonsuza dek 'donmuş' kalamazdı. Er ya da geç iki ülke de jeopolitik ve ekonomik olarak bir adım atacaktır.

Haberin devamında ise Atina'nın Libya'da kurulan uluslararası masalarda sesini kaybetmemek için ihtiyacı olan ara bulucuyu Kahire'de bulduğu ve halen dışlandığından bahsedildi.

Ve yine haberin devamında uluslararası ilişkiler uzmanlarının Ankara ile Atina arasında bir 'ilişkisizliğin' olmadığını söylediği ifade edildi. Bunun yanı sıra yine uzmanlara göre Yunanistan istikrar politikasından oldukça iyi ilerliyor.