Yunanistan'daki davalar camiye engel

Yunanistan Eğitim ve Din İşleri Bakanlığı Genel Sekreteri Kalancis, Atina'da yapımı planlanan cami hakkında, ''Şu an şehir planlamasına ilişkin ikinci bir davamız var. Kararı bekliyoruz.'' dedi.

Yunanistan Eğitim ve Din İşleri Bakanlığı Genel Sekreteri George Kalancis, başkent Atina'da yaklaşık 10 yıldır yapılması planlanan caminin henüz açılamamış olmasına bürokratik engellerin, açılan davaların ve ülkedeki siyasi istikrarsızlığın sebep olduğunu belirtti.

Atina'da yaşayan yaklaşık 300 bin Müslüman, bir ramazan ayını daha camisiz geride bırakırken Kalancis, AA muhabirinin sorularını yanıtladı. Kalancis, Atina'da cami inşası için gerekli yasanın 2006 yılında onaylandığını anımsattı.

Yunanistan'da, Türkiye'nin aksine son 10 yılda siyasi istikrarsızlık sebebiyle dört seçim yapıldığını anlatan Kalancis, "Caminin inşası için dört ayrı bakanın ilgilenmesi gerekiyor. Yani Eğitim, Maliye, Altyapı ve Çevre bakanlıklarının işbirliği yapması gerekiyor. Anlayacağınız iki yılda bir seçim ve dolayısıyla dörder bakan değişti." diye konuştu.

Kalancis, cami inşası için anayasaya uygun olmadığı iddiasıyla Yüksek Mahkemeye başvurulduğunu belirterek "Devlet cami inşasına para ödeyecek. Bu davaları açanlar ise devletin başka dinlerin aksine İslam'ı desteklediğini savunuyor. Devletin kiliseye para vermediğini belirterek mademki kiliselere para vermiyorsunuz neden cami için para ödüyorsunuz diyorlar." ifadesini kullandı.

Kendisinin de savunma yaptığı bu davanın kazanıldığını belirten Kalancis, "Dava sırasında bir Ortodoks lider beni İslam'ın genel sekreteri olmakla suçladı. Ortodoksluğu ve Yunanistan'ı felakete sürüklemeye çalıştığımı savundu. Şu an şehir planlamasına ilişkin üç ayrı başvuru sonucunda ikinci bir davamız var. Kararı bekliyoruz. Sanırım önümüzdeki aylarda karar verilecek." diye konuştu.

Kalancis, bayram namazı için Atina yakınlarında Pire ve Marusi'de iki stadyumun tahsis edildiğini söyleyerek Atina dışında da bu iki stat haricinde son 5 yıldır bayramlarda Müslümanların yaşadığı birçok kentin belediyesiyle temasa geçtiklerini ve statların ibadete açılmasını talep ettiklerini kaydetti.

Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras, Strazburg'da yaptığı konuşmada, başkent Atina'da bir cami ve Müslüman mezarlığı yapılacağını belirtmişti. Yüz binlerce Müslümanın yaşadığı başkentte yaklaşık 120 mescit bulunurken bunların sadece üçüne ruhsat verildi.

Yunanistan Eğitim ve Din İşleri Bakanı Nikos Filis, geçen günlerde, diğer mescitlere de gerekli şartlar sağlandığı takdirde ruhsat verileceğini açıklamıştı. (AA)