Yunanistan İsrail'den füze aldı! Akdeniz'de Türkiye karşıtı anlaşma

Yunanistan'ın İsrail'den satın aldığı 32 km menzilli Spike NLOS füzeleri, Türkiye karşısındaki adalara, Ege Denizi'ndeki savaş gemilerine ve helikopterlere konuşlandırılacak.

Silahlanma yarışına ara vermeyen Yunanistan, Türkiye ile deprem diplomasisine rağmen Doğu Akdeniz'deki müttefiki İsrail'den uzun süredir hayalini kurduğu silahı resmen aldı. Yunanistan ve İsrail, yaklaşık iki yıl süren müzakerelerin ardından Spike NLOS'ların satışı için imzaları attı. İsrail Savunma Bakanlığı, 370 milyon euro tutarındaki anlaşmayı resmi Twitter hesabından duyurdu.

PİLOTLAR EĞİTİLİYOR

Doğu Akdeniz krizinde Yunanistan'ın yanında saf tutan İsrail, Güney Kıbrıs'ın da katılımıyla bölgede çok sayıda tatbikat yaptı. Ayrıca Ege Denizi'nin ortasına kurulan drone üssü için İsrail Yunanistan'a SİHA'lar kiraladı. İsrail ve Yunanistan tarihlerindeki en büyük askeri anlaşmayı aynı dönemde imzaladı, İsrail Hava Kuvvetleri, Yunan pilotları eğitmeye başladı. İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, "Bu proje, İsrail ile Yunanistan arasındaki bir dizi anlaşma arasına katılarak; ülkelerimiz ile savunma kuruluşlarımız arasındaki güçlü ortaklığın ve bölgesel istikrarı sağlamaya yönelik karşılıklı taahhüdümüzün daha da altını çizmektedir" ifadelerini kullandı.

GÜÇLÜ TANKSAVAR SİSTEMİ

İlk füze sisteminin bu yıl içinde Yunan ordusuna teslim edileceğini kaydeden Kathimerini gazetesi, 'İsrail'den Spike NLOS füzelerinin sevkıyatı için anlaşma imzalandı' başlığını kullandı. CNN Yunanistan 'İsrail Yunanistan'a tanksavar füzesi Spike NLOS'un satışını ilan etti' başlığını seçti.

YAKIN ADALARA YERLEŞTİRİLEBİLİR

Beşinci nesil tanksavar füze sistemi Spike NLOS, 32 kilometre menzile sahip. Spike NLOS, Spike ailesinin uzun menzilli versiyonu ve hedefe 'kilitlenen', rotasını sürekli olarak düzelten bir 'Ateş Et ve Unut' sistemiyle çalışıyor. Yunan medyası, geçtiğimiz yıllarda yayımladığı haberlerde kara, deniz ve havadan ateşlenebilen 70 kilogram ağırlığındaki Spike NLOS'un Türkiye karşısındaki adalara konuşlandırılacağını yazdı. Söz konusu adalardan birinin Kaş'ın hemen karşısındaki Meis olduğu yazıldı.