Yıllarca gizlemişler: Esir takasındaki ajanların çocukları Rus olduklarını uçakta öğrendi

Ankara'da gerçekleşen geniş çaplı esir takasının ardından Kremlin'den açıklama geldi. Kremlin Soğuk Savaş'tan bu yana gerçekleşen en büyük Doğu-Batı esir takasında Moskova'ya getirilen 'uyuyan Rus ajan' ailesinin derin bir gizlilik içinde olduğunu ve çocuklarının Rus olduklarını ancak uçak havalandıktan sonra öğrendiklerini söyledi.

MİT öncülüğünde Ankara'da gerçekleşen ABD ve Rus mahkum takasında iki çocuk da vardı. Kremlin'in açıklamasına göre bu iki çocuk derin bir gizlilik içinde yaşayan Rus ajanının çocuklarıydı ve uçağa binene kadar Rus olduklarını bilmiyorlardı.

PUTİN ÇOCUKLARI İSPANYOLCA SELAMLADI

Kremlin Sözcüsü Dmitri Peskov gazetecilere yaptığı açıklamada "Bundan önce Rus olduklarını ve ülkemizle bir ilgileri olduğunu bilmiyorlardı. Çocuklar uçağın merdivenlerinden inerken Rusça konuşmadıklarını ve Putin'in onları İspanyolca selamladığını muhtemelen görmüşsünüzdür" dedi.

Tarihi takas operasyonu... Dizilere konu olan hikaye gerçek oldu

"İŞLERİNE OLAN BAĞLILIKLARINDAN DOLAYI FEDAKARLIK YAPIYORLAR"

Serbest bırakılanlar arasında "yasa dışı" uyuyan ajanlar da vardı: Slovenya'da bir mahkeme tarafından casusluk yapmak amacıyla Arjantinli gibi davranmaktan mahkum edilen ve iki çocuklarıyla birlikte Rusya'ya geri gönderilen ajan karı koca Dultsev'ler. Peskov, çiftin hapiste tutuldukları süre boyunca çocuklarına sadece kısıtlı erişim hakkı verildiğini ve ebeveynlik haklarını kaybedebileceklerinden korktuklarını söyledi. Peskov "Çocuklar dün ebeveynlerine (Moskova'da) onlarla buluşanın kim olduğunu sordular. Putin'in kim olduğunu bile bilmiyorlardı. 'Yasa dışılar' işte böyle çalışır. İşlerine olan bağlılıklarından dolayı böyle fedakarlıklar yapıyorlar" dedi.

Peskov, Rus devlet kurumlarının yurt dışındaki diğer Rusların serbest bırakılması için çalıştığını söyleyerek Takasın FSB ve ABD Merkezi İstihbarat Teşkilatı tarafından müzakere edildiğini açıkladı. Peskov ayrıca Putin'in takasla Moskova'ya gelen Rusları pistte karşılama kararının "ülkelerine hizmet eden ve çok zor sınavlardan sonra ve birçok insanın sıkı çalışması sayesinde Anavatan'a dönebilen insanlara bir övgü" olduğunu söyledi.