Yerli bataryayı yerli robotlar üretecek

YEO Teknoloji, iştiraki olan Reap Battery'nin inşası süren enerji depolama sistemleri fabrikası için yerli robotik üretim hattı projeleri gerçekleştiren Robo ile anlaştı.

Yenilenebilir enerji ve enerji teknolojileri markası YEO Teknoloji'nin Reap Battery bünyesinde planladığı enerji depolama sistemleri fabrikası makine üretim hattı için yine yerli bir şirket olan Robo Otomasyon ile anlaştı. Anlaşmayla birlikte ileri seviyede otomasyonla enerji depolama sistemleri robotik üretim hattında üretilecek.

FABRİKA BU YIL AÇILIYOR

İstanbul Tuzla'da inşası devam eden fabrikanın kapasitesi ilk yıl tek vardiyada 1 GWh olacak. Reap Battery, elektrik şebekeleri, yenilenebilir enerji santralleri, endüstriyel, ticari tesisler ve hanelerin enerji dönüşümünü ekonomik ve gelişmiş enerji depolama çözümleri ile garanti altına alacak. Fabrika 2024 yılında tamamlanacak. Söz konusu anlaşmayla ilgili imzalar YEO Teknoloji CEO'su Tolunay Yıldız ve Robo Otomasyon CEO'su Haluk Özcan'ın katıldığı törende atıldı. Tolunay Yıldız, bu alandaki hedeflerini şöyle anlatı: "Odağımıza 3D yani dijitalizasyon, desentralizasyon, dekarbonizasyonu alarak yenilenebilir enerji kaynaklarından üretilen enerjinin depolanması için de en yeni çözümleri yine Türkiye'de yerli üretim hattımızda üreterek sunacağız."

225 MİLYAR DOLARLIK PAZAR

2020 yılı sonunda 10GWh'a ulaşan enerji depolama sistemlerinin dünyadaki kurulu kapasitesinin 2030'da 194GWh'ye çıkması bekleniyor. Wood Mackenzie'nin raporuna göre enerji depolama pazar büyüklüğünün 2030 yılına kadar 225 milyar dolara çıkması bekleniyor.