Yeni Suriye toplantısı bu kez Nursultan'da

Astana sürecinin garantör ülkeleri Türkiye, İran ve Rusya, Kazakistan’ın başkenti Nursultan’da 12. görüşmelere başladı. Gündemde Suriye’de iç savaş sonrası yeni anayasa var.

Kazakistan’ın başkenti Nursultan’da Suriye konulu 12. toplantı garantör ülkeler Türkiye, Rusya ve İran arasında ikili ve üçlü formattaki teknik görüşmelerle dün başladı. Teknik görüşmelerin gündemini Anayasa Komitesi'nin oluşturulmasıyla ilgili çalışmaların tamamlanması ve sürece yeni gözlemci devletlerin katılması konuları oluşturuyor. Türk heyetine Dışişleri Bakanı Yardımcısı Sedat Önal başkanlık ediyor. Esad rejimi ve askeri muhalefet heyetlerinin katılacağı ana toplantı bugün yapılacak. Toplantıda İdlib Gerginliği Azaltma Bölgesi ve Suriye’nin kuzeyindeki durum, güven artırıcı önlemler, mültecilerin geri dönüşü, insani durum ve savaş sonrası yeniden yapılanma konuları konuşulacak.

S-400, NATO düşmanı olamaz

Rusya’nın tanınan askeri analizcilerinden, emekli hava albay Mihail Khodarenok, Türkiye’nin S-400 sistemleri alacak olmasına ilişkin çok kritik analizlerde bulundu. Khodarenok, S-400 hava savunma sistemlerinin NATO uçaklarını otomatik hedef aldığı iddiasının varsayımdan ibaret olduğunu, sistemlerin bilgilerinin manuel olarak girilebildiğini ve kimi dost kimi düşman tanıyacağına dair ayarların çok kolay yapılabildiğini ifade ederek ABD’nin iddialarını boşa çıkarttı. Khodarenok, “Batılı sistemler birbirlerini hedef alamıyorlar ancak S-400 ayrım gözetmiyor. Dolayısıyla Türkiye’nin S-400 sistemlerini alması son derece mantıklıdır” dedi.