Yeni Başkan çok hızlı başladı! Trump'ın icraatlarını tek tek geri aldı

ABD Başkanı Biden, Beyaz Saray'da ilk iş olarak selefi Trump'ın aldığı pek çok tartışmalı kararı tersine çeviren 17 kararname imzaladı. ABD, Paris İklim Anlaşması'na geri döndü, Müslümanlara seyahat yasağı kalktı.

YAVUZ ATALAY

ABD’nin 46. Başkanı Biden resmi olarak görevine başladı. Eski Başkan Trump ile taban tabana zıt bir politika izleyeceğini daha ilk günden imzaladığı kararnamelerle gösteren Biden’in ırkçılıkla mücadelede önemli rol oynaması bekleniyor.

Maske zorunluluğu: Biden, tüm federal binalarda hem federal çalışanları hem de sözleşmelilere maske takma ve sosyal mesafeye uyma zorunluluğu getirdi.

Paris İklim Anlaşması: Seçim kampanyası vaatlerinden bir diğerini yerine getiren Biden, Paris İklim Anlaşması’na yeniden katılmak için de kararname imzaladı. Küresel ısınmayı inkar eden Trump, zararlı fosil yakıtların emisyonunu azaltma amacıyla yapılan küresel anlaşmadan çekilmişti.

DSÖ’ye dönüş: Başkan ayrıca yönetime Dünya Sağlık Örgütü’ne yeniden katılma talimatı verdi. Trump, ABD’yi geçen yıl koronavirüsü salgınıyla mücadelede yetersiz kaldığı ve Çin’in baskısına boyun eğdiği gerekçesiyle DSÖ’den resmen çıkarmıştı.

Müslüman yasağı: Biden, Trump’ın göreve başladıktan yaklaşık 1 hafta sonra imzaladığı kararname ile başlattığı bazı Müslüman ülkelere yönelik seyahat yasağını da kaldırdı.

Meksika duvarı: Biden, Trump döneminin en tartışmalı kararlarından biri olan Meksika sınırına örülen duvara sağlanan fonların kesilmesine yönelik de bir kararname imzaladı.

Göçmen çocukları: Biden, ayrıca küçük yaşta aileleriyle birlikte kaçak olarak Amerika’ya gelenleri koruyan DACA adlı programı da koruma talimatı verdi. Bu program 2012’den bu yana çocuk yaşta ABD’ye gelen binlerce kişinin sınır dışı edilmesini önledi.

Çevrenİn korunması: Biden, Obama’nın çevresel nedenlerle reddettiği ancak Trump’ın onayladığı Keystone XL petrol boru hattı projesinin iptaline yönelik kararnameye de imza attı. Kanada petrolünü, ABD’nin Meksika Körfezi’ndeki rafinerilerine taşıyacak 2 bin 735 kilometrelik petrol boru hattı projesi öngörülüyordu.

BAE’ye F-35’ler: Trump’ın, görevinin son gönünde Birleşik Arap Emirlikleri’ne (BAE) F-35 tipi savaş uçağı satışına onay veren bir anlaşma imzaladı. Biden ise anlaşmayı gözden geçireceğini açıkladı. 

OVAL OFİSTEKİ TÜM İZLERİ SİLİYOR

Trump’ın görevi sırasında Oval Ofis’te yer alan Andrew Jackson portresi ve Winston Churchill büstünü kaldıran Biden, yerine Kennedy büstü, Roosevelt tablosu, ailesiyle fotoğraflarını yerleştirdi. Biden, ofisinde Trump döneminden sadece oturduğu masayı tuttu.

SENATO’DA ÇOĞUNLUK DEMOKRATLARA GEÇTİ

Biden’ın yemin ettiği gün Demokratlar, iki yeni senatörlerinin yemin etmesiyle Senato’da 50 senatöre ulaştı. Cumhuriyetçiler de 50 senatörde kaldı. Senato’ya başkanlık eden Başkan Yardımcısı Kamala Harris’in de görevine başlamasıyla Demokratlar, Senato’daki çoğunluğu ele geçirmiş oldu.

YENİ SÖZCÜ: KÜRESEL MASAYA DÖNÜYORUZ

Beyaz Saray’ın yeni Sözcüsü Jen Psaki, Beyaz Saray’da düzenlediği ilk basın toplantısında ABD’nin tekrar dış politikada etkin rol oynayacağını belirterek, “ABD küresel masaya geri dönüyor” dedi. Psaki, eski yönetim döneminde bazı Müslüman ülkelere uygulanan seyahat kısıtlamasını “zenofobik” olarak nitelendirdi. 

MÜSLÜMAN TOPLUM BİDEN’I TEBRİK ETTİ

Müslüman sivil haklar savunucusu Amerika-İslam İlişkileri Konseyi (CAIR), Biden’ı tebrik etti ve “Müslüman yasağı”nı geri çevirmesinden duyulan memnuniyeti dile getirdi.

DÜNYA VE LİDERLER BAĞRINA BASTI

Biden’ın göreve gelmesi dünya basını tarafından oldukça olumlu bir şekilde kaşılandı. İngiltere, Fransa, Almanya, Çin ve İtalya’daki gazeteler, manşetlerinde yeni ABD başkanının birleştirici ve Amerika’nın “sivil olmayan savaşını” sona erdirme çağrısına odaklandı. AB Konseyi Başkanı Charles Michel, “ABD ve dünyayı rahatlatacak bir lider geldi” dedi. Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier, “Benim için çok büyük rahatlama oldu” derken Dışişleri Bakanı Heiko Maas ise “Beyaz Saray’da artık Trump ile uğraşmak zorunda kalmayacağız” dedi. İngiltere Başbakanı Johnson, “Heyecanla bekliyoruz” ifadesini kullandı.

YÜN ELDİVENLE GÜNDEM OLDU

ABD’nin 46. Başkanı Joe Biden’ın yemin töreninde Vermont Senatörü Demokrat Bernie Sanders’ın yün eldivenleriyle sandalyede oturduğu fotoğraf viral oldu. Sosyal medya kullanıcıları Sanders’in fotoğrafını film karelerine ve fotoğraflara yerleştirerek paylaştı.