AA
Yemen'in güneyindeki Ebyen ili açıklarında düzensiz göçmenleri taşıyan bir teknenin alabora olduğu, yaklaşık 20 kişinin hayatını kaybettiği onlarca kişinin ise kayıp olduğu belirtildi.
Güvenlik kaynaklarından alınan bilgiye göre, Ebyen ili açıklarında kötü hava şartları nedeniyle bir tekne alabora oldu.
Etiyopyalı çok sayıda düzensiz göçmenin bulunduğu teknedeki 68 kişinin hayatını kaybettiği, onlarca kişinin ise kayıp olduğu aktarıldı.
Ebyen İl Emniyet Müdürlüğünden yapılan açıklamada, "Afrika Boynuzu'ndan gelen kaçak bir teknenin yasa dışı yollarla Yemen topraklarına girmeye çalışırken alabora olması sonucu hayatını kaybeden çok sayıda Etiyopyalı düzensiz göçmenin cenazelerine ulaşmak için geniş çaplı operasyon yürütülüyor." ifadesi kullanıldı.
Güvenlik güçlerinin çıkarılan cenazeleri, kısıtlı imkanlara rağmen, kentteki hastanelere naklettiği belirtildi.
Cenazelere farklı sahil şeritlerinde ulaşılabildiği, dolayısıyla "halen kayıpların olduğunun tahmin edildiği" aktarıldı.
Yemen, başta Etiyopya ve Somali olmak üzere Afrika Boynuzu ülkelerinden gelen düzensiz göçmenlerin geçiş noktası olarak görülüyor. Afrikalı düzensiz göçmenlerin çoğu, Suudi Arabistan başta olmak üzere Körfez ülkelerine gitme hayaliyle Cibuti üzerinden Yemen'e geçiyor.
IOM Başkanı Abdusattor Esoev, 154 Etiyopyalı göçmenin bulunduğu teknenin bu sabah erken saatlerde Yemen'in güneyindeki Ahwar bölgesi açıklarında Aden Körfezi'nde battığını aktardı. Esoev, 54 göçmenin cesedinin Khanfar bölgesinde kıyıya vurduğunu belirterek, 14 göçmenin cesedinin ise arama-kurtarma çalışmaları sırasında bulunduğunu aktardı. Esoev, kazadan sadece 12 göçmenin kurtulduğunu, geri kalanların ise kayıp olduğunu ve öldüklerinin tahmin edildiğini belirtti.