Yemen, BM heyetinin görev süresinin uzatılmasını reddetti

Yemen hükümeti, Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Konseyi tarafından Yemen'deki insan hakları ihlallerinin izlenmesi için kurulan heyetin görev süresinin uzatılmasını reddettiğini açıkladı.

Yemen resmi haber ajansı SABA'nın haberine göre, Hükümetten yapılan yazılı açıklamada, Yemen kriziyle ilgili kurulan heyetin, çalışmalarını, durumun karmaşık hale gelmesine katkıda bulunacak şekilde siyasileştirmesinin hayal kırıklığıyla karşılandığı dile getirildi.

Açıklamada, "BM İnsan Hakları heyeti, yayımladığı raporla, silahlı Husi militanlarının, ülkedeki kurulu devletin kurumlarını silah gücüyle ele geçirme suçunun üstünü örtmek için Yemen'deki insan hakları durumunu siyasileştirdiğini ve özellikle de 2216 sayılı karar başta olmak üzere BM Güvenlik Konseyi'nin kararlarına aykırı yeni bir durum ortaya atmak amacıyla açıkça Husi militanlarının safında olduğunu ortaya koymuştur." denildi.

BM heyetinin raporunda yer alan bilgilerin, BM'den doğan mekanizmalara özel mesleki kriterlerden, dürüstlükten, tarafsızlıktan ve ilkelerden uzak kaldığı için heyetin görev süresinin uzatılmasının reddedildiği vurgulanan açıklamada, "BM heyetinin vardığı sonuçlar, Husi militanlarının insan hakları kanunlarını ve uluslararası insani hukuku ihlal etmelerini gözardı etmiştir." ifadelerine yer verildi.

Açıklamada, uluslararası topluma, "İnsan Hakları İhlalleri İddialarını Araştırma Ulusal Komisyonu"nun sonuçlarının uygulanmasını sağlamak, insaf ve sorgulama ilkelerini yerine getirmek ve cezadan kaçışın önüne geçmek için BM İnsan Hakları Konseyi'nin 2011 yılından 2017 yılına kadar aldığı kararlarda belirtildiği gibi ülkedeki yargı yönetimini desteklemeleri ve ulusal konseye teknik ve teknolojik destek sunmaları çağrısında bulunuldu.

"İnsan Hakları İhlalleri İddialarını Araştırma Ulusal Komisyonu", 2012 yılında Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur Hadi'nin talimatıyla, ülkedeki çatışan tarafların işlediği insan hakları ihlallerini araştırmak için kurulmuştu.

Yemen hükümeti ayrıca özellikle BM İnsan Hakları Konseyi ve BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği başta olmak üzere uluslararası topluma ve BM ajanslarına, çalışmalarında başarılı olması için İnsan Hakları İhlalleri İddialarını Araştırma Ulusal Komisyonu'nu desteklemeleri, uluslararası ve bölgesel kaliteli uzmanlık hizmeti sağlamaları çağrısında bulunuldu.

BM İnsan Hakları Konseyi tarafından Yemen'deki insan hakları ihlallerinin izlenmesi için Eylül 2017'de bir yıllığına kurulan 3 kişilik uzman heyet, 28 Ağustos'ta bir rapor açıklamıştı.

Raporda, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirliklerinin (BAE) tecavüz, işkence, zorla kaybetme ve yaşam hakkından mahrum etme gibi savaş suçları işlemiş olabileceğine dair makul gerekçeler olduğu vurgulanmıştı.

Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon güçlerinin hava saldırılarının doğrudan sivil kayıplara yol açtığı vurgulanan raporda, "Hava saldırılarında yerleşim alanları, pazar yerleri, cenazeler, düğünler, gözaltı merkezleri, sivillere ait tekneler ve hatta sağlık kuruluşları vuruldu." ifadesine yer verilmişti.

Ayrıca Yemen hükümeti ile koalisyondan Suudi Arabistan ve BAE güçlerinin bazı mensuplarının uluslararası suçlardan yargılanması gerektiğine vurgu yapılarak bu kişilerin "ayrım", "orantı" ve "önlem" ilkelerini ihlal etmek suretiyle Yemen'de savaş suçu işlediğine dair makul gerekçeler olduğu bildirilmişti.

BM kuruluşlarının verilerine göre Mart 2015'ten 23 Ağustos 2018'e kadar ülkedeki iç savaşta 6 bin 660 sivilin öldüğü, 10 bin 563'ünün yaralandığı aktarılan raporda, gerçek sayının çok daha yüksek olabileceğine işaret edilmişti.

Uzun süredir siyasi istikrarsızlığın sürdüğü Yemen'de, meşru yönetime darbe yapan Husiler, Eylül 2014'ten bu yana başkent Sana ve bazı bölgelerin denetimini elinde bulunduruyor. Yemen yaklaşık 3 yıldır, Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon güçlerinin desteklediği hükümet güçleri ile Husiler arasındaki şiddetli çatışmalara sahne oluyor.

(AA)