Yasal önlem alınıyor! Avrupa'da kiralar fırladı

Avrupa, konut sıkıntısı nedeniyle yüksek kira artışlarıyla mücadele ediyor. Almanya'da 700 bin yeni konuta ihtiyaç duyulurken, İngiltere'de kiralanabilir konut sayısı 2019'daki seviyesinin yüzde 46 altında.

Akşam

Avrupa'nın büyük şehirlerinde konut arz ve talebindeki dengesizlik rekor kira artışlarına neden olurken, yüksek enflasyon ve faiz oranları ile artan inşaat maliyetleri konut tedarikini daha da kötüleştiriyor. Bazı ülkelerde halkın yarısının kirada oturduğu Avrupa kıtasında hükümetler uygun fiyatlı konutlar ve kira artışını frenleyerek çözümler üretmeye çalışmasına rağmen, yüksek seyreden enflasyonun kira ve konut fiyatlarını baskılamaya devam edeceği öngörülüyor.

■ ALMANYA: Nüfusu 84 milyon olan Almanya'da gayrimenkul piyasasındaki baskının hafiflemesi için yaklaşık 700 bin yeni konuta ihtiyaç duyuluyor. Ülkedeki konut açığı, artan inşaat maliyetleri, yüksek faiz ve mülteci akını nedeniyle 20 yılın en yüksek seviyesinde.

■ AVUSTURYA: Konut talebindeki sıkışıklık nedeniyle kiraların keskin şekilde arttığı başkent Viyana'da apartman dairesi için metrekare başına kiralama maliyeti 17 ila 20 arasında değişiyor.

■ DANİMARKA: Ülke kurumsal yatırımcıların gayrimenkul satın alırken kiraları önemli ölçüde artırmasını zorlaştırmak için yasalarını değiştirdi.

■ FRANSA: Fransızların aylık en önemli harcamasının başında kira geliyor. Başkent Paris'te artan konut fiyatları yıllar içinde, dar ve orta gelirli aileleri daha çok banliyölere iterken, kiralık konut bulmak için gerekli şartlar zorlaştı.

■ HOLLANDA: Amsterdam, Utrecht, Lahey ve Rotterdam gibi şehirlerde yaşanan konut sıkıntısı devam ediyor.