Yardım tiyatrosu

Venezuela’da şüpheli yardımları ülkeye sokamayan muhalifler sınırda bir yardım kamyonunu yaktı. Maduro, “Provokasyonlarınız boşuna” dedi.

Güney Amerika ülkesi Venezuela’ya sınırdan şüpheli yardım konvoyları sokulması teşebbüslerinin yarattığı gerilim devam ediyor. Kolombiya-Venezuela sınırındaki Francisco de Paula Santander Köprüsü'nde yardım kamyonlarının yanması tartışmalara neden oldu. Hükümete yakın kaynaklar, kamyonların muhalifler tarafından provokatif amaçla yakıldığını, muhalif kaynaklar ise kamyonların Bolivarcı Ulusal Muhafızlar (GNB) tarafından ateşe verildiğini ileri sürdü.

NEW YORK'A SELAM OLSUN

Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro ise kendi aracıyla başkent Caracas sokaklarını gezdi ve halka seslendi. Maduro, "Bu provokasyonlar boşuna. Guaido’ya da seçimlerde meydan okuyorum. Ülkeyi ben yönetiyorum ve ben yöneteceğim” dedi. Maduro ayrıca “Bugün devrime destek vermek için sokağa çıkan ve Donald Trump’tan Venezuela’dan ellerini çekmesini isteyen New York halkına, Caracas’tan teşekkürlerimi gönderiyorum” mesajını iletti. ABD’nin gönderdiği insani yardım konvoylarının Venezuela’ya girmesine izin verilmezken, Kolombiya ve Brezilya sınır bölgelerinde göstericilerle askerler arasında çatışmalar yaşandı. 

DARBEYE GEÇİT VERECEK 

Kendisini ülkenin geçici başkanı ilan eden Ulusal Meclis başkanı Juan Guaido ise “Venezuela’da özgürlüğümüzü geri alana kadar direneceğiz. Bütün kartlar masada. Pazartesi günü Lima Grupları toplanacak. ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence ile bu görüşmeye katılacağım” açıklaması yaptı. Guaido’nun Roma sözleşmesini işleterek uluslarası koruma isteyeceği ve ABD askeri müdahalesinin yolunu açacağı iddia edildi. Maduro hükümeti ise komşu Kolombiya ile tüm ilişkilerin kesildiğini duyurdu ve Kolombiya Büyükelçisi’ni istenmeyen adam ilan etti. Kolombiya hükümeti Maduro hükümetinin kararının kendileri için ‘yok hükmünde’ olduğunu ilan etti.

BM TÜZÜĞÜNÜ ÇİĞNİYORSUNUZ

Venezuela Dışişleri Bakanı Jorge Arreaza, “Sınırda organize edilen propaganda şovu ile başlayarak ABD ve Kolombiya makamları aslında BM Tüzüğü’nün tüm ilkelerini ve hedeflerini ihlal etti. Uluslararası toplum onları izliyor ve BM’de gerekli önlemler alınacak” dedi. Kolombiya kaynakları şu ana kadar Venezuela güvenlik güçlerine mensup 60’dan fazla askerin kaçarak Kolombiya’ya sığındığını ileri sürdü.

Sınırda çatışmalar: 4 ölü, 200 yaralı

Venezuela ile Kolombiya’yı birbirine bağlayan Uluslararası Simon Bolivar Köprüsü’nde, insani yardım malzemelerini ülkeye sokmaya çalışan göstericiler, hükümet yanlılarına ve güvenlik güçlerine taş attı. Güvenlik güçleri ise muhaliflere göz yaşartıcı bomba attı. Muhalefet, son 2 gündür yaşanan çatışmalarda 4 kişinin öldüğünü, 200 kişinin yaralandığını öne sürdü.