Yarasadan türemiş, hayvandan bulaşmış

DSÖ'nün Vuhan raporunda, koronanın laboratuvarda üretilmediği, yarasalara da başka hayvandan bulaşmış olabileceği ifade edildi.

Dünya Sağlık Örgütü'ne bağlı 13 kişilik bilim insanının Vuhan'da gerçekleştirdiği koronavirüs incelemesine ilişkin hazırladığı taslak rapor basına sızdı. DSÖ'nün raporunda, 4 ana ihtimal üzerinde duruldu. Virüsün nasıl yayıldığını içeren bu ihtimaller arasında bulunan 'başka bir hayvan vasıtasıyla yarasalardan bulaşmasının' en yüksek ihtimal olduğu ifade edildi. Öte yandan, ana senaryolar arasındaki 'virüsün laboratuvarda üretilmesi' ihtimalinin son derece düşük olduğu belirtildi. Basına sızan raporun henüz yayınlanmamış olması nedeniyle üzerinde değişiklikler olabileceği belirtildi.

'GIDADAN BULAŞ ÇOK ZOR'

Raporda yarasalardan insanlara direkt olarak Kovid-19'un bulaşma ihtimalinin de çok muhtemel olduğu belirtilirken virüsün "soğuk zincir" gıda ürünleri yoluyla bulaşıp yayılmasının mümkün olduğunu ancak düşük bir ihtimal olduğu bildirildi. Raporda ayrıca Kovid-19'un insandan insana solunum yolu enfeksiyonu olarak başlama olasılığının çok düşük olduğunu ve çoğu uzmanın bu konuda hemfikir olduğu belirtildi.

'PANGOLİN, VİZON VE KEDİ TAŞIYICI OLABİLİR'

AP, rapora dayanarak pangolinlerde koronaya oldukça benzer virüsler bulunduğunu, vizonların ve kedilerin virüs taşıyıcısı olabileceklerini belirtti.