Yahya Sinvar'ın ardından Hamas'ın yeni lideri kim olacak: ‘Katı bir isim ve İsrail tarafından aktif olarak aranıyor'

Soykırımcı İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik başlattığı havadan, denizden ve karadan saldırılar 378 gündür aralıksız devam ederken işgal güçlerinin dün düzenlediği saldırıda Hamas lideri Yahya Sinvar hayatını kaybetti. İsrail'in korkulu rüyası haline halen Sinvar'ın şehadetinin ardından Hamas'ın yeni liderinin kim olacağı ise en çok tartışılan konular arasında yer alıyor. Bu konuda bazı isimler ön plana çıkarken, en dikkat çekenler ise Yahya Sinvar'ın kardeşi Muhammed Sinvar ve Halid Meşal.

aksam.com.tr

Hamas lideri Yahya Sinvar, işgal güçleri tarafından Refah'ta düzenlenen bir operasyon sırasında şehit oldu. Sinvar'ın öldürülmesinin ardından Hamas'ın yeni liderinin kim olacağı merak konusu haline geldi.

Hamas, Sinvar'ın şehadetinin hareketin sonu anlamına gelmediğini açıklayarak savaşmaya devam edeceğine dair yemin etti.

Hamas komutanı Mahmud Hamdan çatışmada şehit oldu

Hamas'ın siyasi bürosundan yapılan açıklamada, Sinvar'ın ölümünün doğrulandığı belirtilerek, "Hamas her geçen gün daha da güçlendi ve popüler hale geldi. Bu liderler, gelecek nesillerin özgür Filistin'e doğru yolculuğunu sürdürmesi için birer simge haline geldi" denildi.

Sinvar'ın halefiyle ilgili söylentiler dolaşırken, Hamas'ın bundan sonra ne karar alacağı ise merak konusu oldu.

MUHAMMED SİNVAR

Sinvar'ın kendisinin yerine kimin geçeceğine dair herhangi bir talimat bırakıp bırakmadığı belirsiz ancak küçük kardeşi Muhammed Sinvar birçok kişi tarafından onun varisi olarak görülmekte. Kardeşi gibi Muhammed de yakın zamanda Hamas'ın askeri komutanı olan önemli isimlerden biriydi.

Yahya Sinvar kimdir? Hamas lideri Yahya Sinvar'ın hayatı

Muhammed Sinvar'ın nerede olduğu şu anda bilinmiyor. İsrail medyası, İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF) sözcüsünün onu 'aktif olarak aradıklarını' söylediğini bildirdi. Üst düzey bir İsrailli yetkili CNN'e iki kardeşin geçen yılın çoğunu yan yana geçirdiğini ve en son Ağustos ayında birlikte olduklarını söyledi.

MUSA EBU MERZUK

Hamas'ın kurulmasına yardımcı olan isimlerden biri olan Musa Ebu Merzuk da Sinvar'ın yerine geçebilecek önemli isimlerden olduğu aktarıldı. FBI tarafından arananlar listesinde yer alan Merzuk beş yıl ABD'de yaşadı.

HALİD MEŞAL

Hamas'ın eski siyasi şefi Halid Meşal de bu rol için güçlü bir aday olarak görülüyor. Meşal, uluslararası alanda iyi tanınıyor ve geçmişte eski ABD Başkanı Jimmy Carter, Ürdün Kralı II. Abdullah ve İran'ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney gibi üst düzey yetkililerle görüşmüş biri.

HALİL EL HAYYA

Sinvar'ın yardımcısı Halil El Hayya, Hamas liderliği için bir diğer güçlü aday olarak görülüyor. Kahire'deki son ateşkes görüşmeleri sırasında Hamas'ın baş müzakerecisi olarak görev yaptı ve Katar'da bulunuyor.

Hem Meşal hem de El Hayya, Hamas'ın üst düzey yetkilileri arasında uzun yıllardır yer alıyor. İkisi de geçmişte soykırımcı İsrail'in suikast girişimlerinin hedefi oldu. 1997'de, Kanadalı turistler gibi davranan Mossad ajanları, Meşal'in kulağına zehirli bir madde sıktı. Olay, İsrail istihbarat servisi ajanlarının Ürdün'de yakalanmasıyla basına sızdı.

MUHAMMED ED-DEİF

Muhammed Diyab İbrahim el-Masri, halk arasında bilinen adıyla Muhammed ed-Deif. Hamas'ın askeri kolu El-Kassam Tugayları'nın komutanı. İsrail ordusuna göre Deif ve yardımcısı Mervan İsa, Mart ayında şehit edildiği iddia edilse de Hamas onların ölümlerini hiçbir zaman doğrulamadı.