WikiLeaks belgelerini imha edecek

WikiLeaks'in kurucusu Julian Assange, ABD'de mahkemeye çıktı; ‘casusluk' suçunu kabul etti. Elindeki tüm belgeleri de imha edeceğini söyleyen Assange, memleketi Avustralya'ya döndü.

SUÇLAMAYI KABUL ETTİ

ABD'ye ait gizli belgeleri ifşa eden WikiLeaks'in kurucusu Julian Assange, İngiltere'de tahliye edildikten sonra, ABD hükümeti ile yaptığı anlaşma kapsamında Kuzey Mariana Adaları'nda hakim karşısına çıktı. 52 yaşındaki Assange, kendisine yönetilen "ABD'nin gizli ulusal savunma belgelerini elde etmek için komplo kurmak ve ifşa etmek" suçlamasını kabul etti. Assange'ın WikiLeaks'e sağladığı tüm belgeleri de imha etmesi kararlaştırıldı

WikiLeaks, ABD'nin Irak ve Afganistan'da işlediği suçlara ilişkin belgeleri 2010'da yayınlamıştı. ABD'nin casuslukla suçladığı Assange, 2019'da tutuklanmıştı.

ASSANGE ÖZGÜRLÜĞÜNE KAVUŞTU, AVUSTRALYA'YA DÖNDÜ

Suçlandığı Casusluk Yasası'nın ifade özgürlüğü ile çeliştiğine inandığını belirten Assange, buna rağmen kaynaklarını yayınlanmak üzere gizli bilgi sağlamaya teşvik etmenin hukuka aykırı olabileceğini kabul ettiğini söyledi. Mahkeme İngiltere'de hapis yattığı süreyi göz önüne alarak Assange'ı serbest bırakırken, Assange uçakla ülkesi Avustralya'ya döndü. Assange, başkent Canberra'da eşi Stella Assange, babası John Shipton ve kalabalık bir grup destekçisi tarafından karşılandı.