WhatsApp'tan gelen mesajlar onları kaosa sürükledi... Haitili göçmenler ABD sınırında kaldı

2010'lu yılların başında kitleleri şehir meydanlarında bir araya getirme potansiyelleriyle dikkati çeken sosyal medya uygulamaları, günümüzde binlerce insanı yanlış yönlendiren bilgilere akış sağlamakta. Amerika'da Haiti'den ABD'ye geçmek isteyen binlerin kaos içinde kalmasında WhatsApp'tan onlara gelen yalan yanlış bilgilerin de payı var.

Aksam.com.tr

Çeviri: Hasan Selçuk Turan

Amerika kıtasında göçmenlerin bilgileri paylaşmak için kullandıkları Facebook, YouTube ve WhatsApp gibi platformların gücünü yansıtan bir olay vuku buldu.

Aksam.com.tr'nin AP. News'ten aktardığı habere göre, uygulamalar göçmen toplulukları arasında yayıldıkça daha çok çarpıtılan ve göç akışlarını yönlendiren talimatlarla kaosa yol açıyor.

Haitili göçmen Fabricio Jean, Şili'den ABD'ye yolculuğunun son etabı için, kısa süre önce Teksas sınırına gelen New Jersey'deki kardeşinin WhatsApp'tan kendisine gönderdiği ayrıntılı talimatları izledi.

Kardeşi yolculuk için ona para gönderdikten sonra onu Meksika göçmenlik görevlilerinin yoğun olduğu bölgeler konusunda uyararak titizlikle haritasını çıkardı.

Ancak Jean'i kendisi gibi binlerce Haitili göçmeniaynı uzak noktadan geçerken buldu. 38 yaşındaki, eşi ve iki küçük çocuğu bu ayın başlarında, Del Rio köprüsünün altında kamp kuran, çoğunluğu Haitili 14.000 kadar göçmene katılmak durumunda kaldı.

İki genç çocuğuyla Del Rio'ya ulaşan 32 yaşındaki Haitili bir başkası, WhatsApp üzerinden bir kuzeninin "Bu ay bitene kadar Meksika'da bekle. Herkesi köprünün altından alacaklar." diyen sesli mesajını aldıktan sonra Mexico City'ye otobüs bileti satın aldı. Ancak onun hikayesi de Jean ile benzer oldu.

Binlerce Haitili, Obama yönetiminin başlangıçta insani gerekçelerle girmelerine izin veren bir politikayı aniden durdurduğu 2016 yılından bu yana Meksika sınır kasabalarında mahsur kaldı.

WhatsApp'ın sahibi olan Facebook, insanların yasadışı olarak bile olsa sınırları geçme hakkında bilgi alışverişinde bulunmalarına izin veriyor, ancak, insan kaçakçılığını kolaylaştıran hizmetler için para isteyen gönderileri yasaklıyor.