WhatsApp'ı önce Alman istihbaratı okuyacak!

Almanya'da yeni yasa geçti! WhatsApp'a resmi telekulak. Türkiye'deki sosyal medya denetimini eleştiren Almanya'da yeni geçen yasa, Alman istihbaratına mesajlaşma uygulamalarındaki şifreli yazışmaları okuma yetkisi tanıdı.

Almanya'da istihbarat kurumlarına terör ve aşırı sağla mücadele gerekçesiyle WhatsApp ve benzeri uygulamalardan yapılan şifreli yazışmaları okuma imkanı veren yasa tasarısı Federal Meclis'ten geçti. 280'e karşı 355 oyla kabul edilen yasa ile ülkenin iç istihbarat servisi Alman Anayasayı Koruma Teşkilatı'nın (BfV) kişileri takip etmesinin önündeki engeller kalkacak. Sosyal Demokrat Parti, yasayı savunarak, "Teröristler ve aşırılık yanlıları artık birbirleriyle telefonda konuşmuyor, kısa mesaj da yazmıyor. Mesajlaşma servisleri aracılığıyla şifreli biçimde iletişim kuruyorlar" ifadesini kullandı.

'ANAYASAYA AYKIRI'

Muhalefet partileri ise yasayı vatandaşların haklarına müdahale olarak değerlendirdi. Sol Parti Milletvekili Andre Hahn, yasanın Anayasaya aykırı olduğunu belirtti. Türkiye'de geçen yıl kabul edilen sosyal medya denetimiyle ilgili yasayı ifade özgürlüğüne müdahale olarak gören Almanya ve AB ülkeleri, ayrıca terör içerikli paylaşımların çevirimiçi ağlardan 1 saat içinde kaldırılmasını öngören düzenlemeyi de yürürlüğe sokmuştu.