Washington nükleer anlaşmaya dönüyor

ABD Dışişleri Bakanı Blinken, Trump yönetiminin tek taraflı olarak çekildiği İran nükleer anlaşmasına ilişkin “İran yeniden anlaşmaya uymayı kabul ederse biz de anlaşmaya döneceğiz” dedi.

Senato tarafından görevi onaylanan ABD Dışişleri Bakanı Anthony Blinken, ayağının tozuyla kameralar karşısına geçerek gazetecilerin sorularını yanıtladı. ABD Başkanı Joe Biden’ın, İran 2015 yılında imzalanan Kapsamlı Ortak Eylem Planı (KOEP) olarak da bilinen nükleer anlaşması kapsamında üzerine düşeni tam yaptığı takdirde Washington’un da anlaşmanın gereğini yerine getireceğine ilişkin değerlendirmesiyle ilgili olarak Blinken, “İran yeniden anlaşmaya uymayı kabul ederse biz de anlaşmaya döneceğiz” dedi.

‘BUNU KULLANACAĞIZ’

ABD’nin kendi politika ve faraziyelerini de gözden geçireceğine işaret eden Blinken, “Bunu ayrıca ortak ve müttefiklerimizde, İran ile ilişkilerdeki problemli diğer konulara yönelik daha uzun süreli ve daha güçlü anlaşmalar inşa etmek için bir platform olarak kullanacağız. Ancak şu anda o noktadan çok uzaktayız” ifadelerini kullandı. İran ile P5+1 ülkelerinin 2015 yılında imzaladığı ve İran’ın uranyum zenginleştirme faaliyetlerini sınırlandırması karşılığında pek çok ekonomik yaptırımın kaldırılması kararlaştırılmış ancak Trump yönetimi anlaşmadan çekilerek tüm dünyayı şoka uğratmıştı.

CUMHURİYETÇİLERİN ÇOĞU TRUMP’ÇI OLDU

Trump’ın Cumhuriyetçi Parti içinde popülaritesini artırdı. Morning Consult’un anketine katılan her 10 Cumhuriyetçiden 3’ü, kurulması halinde Trump’ın “Vatansever Partisi”ne (Patriot Party) geçeceğini beyan etti. Cumhuriyetçi Parti’nin başına geçmesini isteyenlerin oranı ise yüzde 50.

PROUD BOYS TERÖR LİSTESİNDE 

Kanada, Kongre Binası’na yapılan baskında öne çıkan radikal sağcı Proud Boys grubunu terör örgütleri listesine alındı. Grubun lideri Henry Tarrio’nun ise eskiden FBI muhbiri olduğu ortaya çıktı.