Washington ambargoyu kaldırdı! ABD'den Rumlara silah

ABD, Rum Yönetimi'ne uyguladığı silah ambargosunu kaldırdı. KKTC ABD'yi, iş birliği kisvesi altında savunma alanında kışkırtıcı adımlardan kaçınmaya çağırdı.

AA

ABD Dışişleri Bakanlığı, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'ne (GKRY) yönelik silah ambargosunu 2024 mali yılı için kaldırdıklarını açıkladı. KKTC Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, "ABD yönetiminin, tüm çabalarımıza rağmen Ada'daki hassas dengeleri bozma pahasına, Kıbrıs Rum tarafının silahlanmasını destekleyen tutumunun hız kazanarak devam etmesini kabul etmek mümkün değildir. Bu hamle, Rum tarafının birçok ülkeyle askeri işbirliğini artırdığı bir dönemde, ABD'nin Ada ve bölge istikrarına verdiği önemle ilgili samimiyetini bir kez daha sorgulamamıza neden olmuştur" ifadeleri kullanıldı. ABD'yi, Rumlar ile işbirliği kisvesi altında savunma alanında kışkırtıcı adımlardan kaçınmaya, Ada ve bölgedeki hassas dengeleri gözetmeye çağıran açıklamada, "Bu eylemler karşısında, Kıbrıs Türk halkının güvenliğini sağlamak amacıyla atılması gereken tüm adımları, her zaman olduğu gibi Anavatan Türkiye ile birlikte atmaya devam edeceğimizi yineleriz" ifadesine yer verildi.

TÜRKİYE'DEN KARARA TEPKİ

Türkiye Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada da, "ABD'nin bölgede attığı çeşitli denge bozucu adımların, Kıbrıs Adası'nda uzun yıllarca muhafaza ettiği tarafsız konumunu zedelediğini hatırlatmak isteriz. ABD'yi, bölgedeki istikrar bakımından riskler barındıran politikalarını gözden geçirmeye davet ediyoruz. Türkiye, garantör devlet sıfatıyla Kıbrıs Türkünün varlığını, güvenliğini her daim temin etmeyi sürdürecektir" denildi.