Wagner dağıtıldı: Askerler Putin'in özel ordusuna alındı

Rus paralı asker grubu Wagner'in Kremlin tarafından dağıtıldığı, askerlerin ise Putin'in özel ordusuna katıldığı öne sürüldü.

BBC'de yer alan habere göre, Birleşmiş Milletler (BM) Paralı Askerlerin Kullanımına İlişkin Çalışma Grubu'nun üyesi Sorcha MacLeod, Wagner'in Rus devletinin farklı kademeleri tarafından denetim altına alındığını belirtti.

MacLeod, Wagner tam olarak eski biçimiyle varlığını sürdürmüyor. Birden fazla versiyonu var. Bu unsurlar Rus devletinin farklı birimlerine dağıtıldı, bu yüzden tek bir kontrol merkezi yok" dedi.

"RUSYA İÇİN ÇOK ÖNEMLİYDİ, TAMAMEN ORTADAN KALKAMAZ"

Danimarka'daki Kopenhag Üniversitesi'nde çalışan MacLeod, "Wagner Grubu, Rusya için jeopolitik ve ekonomik açıdan son derece önemliydi, dolayısıyla bazılarının iddia ettiği gibi asla tamamen ortadan kalkmayacaktı" diye ekledi.

"RUSYA ULUSAL MUHAFIZLARI'NA KATILDILAR"

Birleşik Krallık (BK) istihbarat yetkilileri, bazı Wagner birliklerinin doğrudan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e bağlı hareket eden Rusya Ulusal Muhafızları'na katıldığını savundu.

2016'da kurulan ve "Putin'in özel ordusu" diye tanımlanan bu birim, Rus liderin eski koruması Viktor Zolotov tarafından kontrol ediliyor.

UKRAYNA'YA VE AFRİKA'YA GÖNDERİLMİŞLERDİ

BK Savunma Bakanlığı da "gönüllü birlikler" diye adlandırılan Wagner savaşçılarının, 6 aylık sözleşmeyle Ukrayna'ya veya 9 aylık sözleşmeyle Afrika'ya gönderildiğini bildirdi.

Bakanlıktan kimliğini paylaşmayan yetkililer, paralı askerlerin Ulusal Muhafızlar bünyesine alınmasının, "Rus devletinin Wagner üzerindeki kontrolünü artırdığını gösterdiğine" işaret etti.

BBC, bazı Wagner savaşçılarının Putin'e yakın isimlerden Çeçenistan lideri Ramazan Kadirov'un yanında savaşmaya gönderildiğini belirtti.

AFRİKA KOLORDUSU'NA KATILDILAR

Diğer yandan Afrika'daki Wagner savaşçılarının, Rusya Savunma Bakanlığı'na bağlı "Afrika Kolordusu" bünyesine alındığı da aktarıldı.

Afrika Kolordusu, eskiden Rusya'nın askeri istihbarat teşkilatında (GRU) görev yapmış General Andrey Aveyanov'un kontrolünde.

ABD merkezli düşünce kuruluşu Atlantik Konseyi'nden Ruslan Trad, Wagner'in artık "Afrika Kolordusu'na dönüştüğüne ve GRU'yla Savunma Bakanlığı'na çalıştığına" dikkat çekerek şunları söyledi:

Afrika'da bu askerler hemen hemen aynı işi yapıyor; ticaret yollarını koruyor, Moskova'nın yaptırımları delmek için kullandığı kaynakları güvence altına alıyor, yerel cunta yönetimlerine hizmet veriyor ve göçmen akışını yönlendiriyor.

NE OLMUŞTU?

Wagner lideri Prigojin ile Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu arasındaki gerilim, Wagner liderinin ülkenin askeri yönetiminin istifasını talep etmesi ve birliklerine Moskova'ya 'adalet yürüyüşü' düzenlemeleri emrini vermesiyle doruğa ulaşmıştı.

İsyan başladığı gibi aniden sona ermişti. Wagner savaşçıları Rostov-on-Don'u ele geçirdikten ve başkente giden yol üzerindeki birkaç bölgeden geçtikten sonra Prigojin, Belarus lideri Aleksander Lukaşenko'nun arabuluculuğuyla geri çekilmeye karar vermişti.

Bu olaylardan sonra Prigojin, Rusya'nın Tver bölgesinde özel jetin düşmesi sonucu hayatını kaybetmişti. Prigojin Ukrayna'dan Suriye'ye Libya'dan Nijer'e kadar çatışma bölgelerindeki Wagner varlığının arkasındaki isimdi.

Wagner iddiası Afrika'yı karıştırdı... Sivilleri hedef alıyorlar

Putin'den ABD'ye uyarı: Nükleer savaşa hazırız