‘Viski savaşları' resmen sona erdi... Hans Adası'nda komşu oldular!

Kuzey Kutbu'nda Kanada ve Danimarka arasında paylaşılamayan ada için çözüm bulundu. İki ülke, 50 yıldır bayrak ve viski şişesi koyarak sahip çıkmaya çalıştığı adayı yarı yarıya paylaşmaya karar verdi.

Aralarında ABD ve Rusya'nın da bulunduğu sekiz ülkenin göz diktiği Kuzey Kutbu'ndaki bir ada için verilen 50 yıllık savaş, resmen sona erdi. Danimarka ve Kanada, karşılıklı bayrak dikme ve içki şişesi bırakma eylemleriyle 50 yıldır devam eden ada anlaşmazlığını sonuca bağladı. Kuzey Kutbu'na oldukça yakın bir konumdaki küçük Hans Adası için karşı karşıya gelen Danimarka ve Kanada'nın rekabeti, 1971 yılına uzanıyor.

BAYRAK VE İÇKİ ŞİŞESİ

Atışma ilk olarak, Kanada ile Danimarka'nın özerk bölgesi olan Grönland'i ayıran, 35 kilometrelik Nares Boğazı'ndaki sınır anlaşmazlıklarının çözmek üzere toplanıldığı sırada başladı. 1984'e gelindiğinde Kanada cüretkâr bir adım atarak adaya asker çıkardı ve adanın kendilerine ait olduğunu göstermek üzere buraya Kanada bayrağı dikerek, yanına da bir şişe Kanada viskisi bıraktı. Danimarka'nın Grönland'den sorumlu bakanı ise bu hareketin altında ezilmemek adına birkaç hafta sonra adaya gitti ve Kanada bayrağını Danimarka bayrağı ile değiştirerek, yanına da Danimarka'nın içkisi olan Schnapps'ten bir şişe bıraktı. Ve böylece 'viski savaşları' başlamış oldu. Bunu takip eden yıllar boyunca Kanadalı ve Danimarkalı yetkililer adayı sık sık ziyaret ederek aynı ritüeli tekrarladı.

ADAYI YARI YARIYA PAYLAŞTILAR

İki ülke, 14 Haziran 2022 tarihinde yaklaşık 50 yıldır süren 'dostane savaş'a bir anlaşmayla son verdi. Danimarka ve Kanada dışişleri bakanları Salı günü Kanada'nın başkenti Ottawa'daki imza töreniyle, üzerinde yaşam olmayan yaklaşık 1 kilometrekarelik adayı yarı yarıya paylaştılar. Ülkelerin meclisleri tarafından da onaylandıktan sonra yürürlüğe girecek anlaşma ile Kanada, Avrupa ile karadan sınır komşusu olacak.