Virüsü yenmek için ilk umut

Çinli bilim insanları, geçen pazar günü corona virüsünün kök hücresini ayrıştırıp izole etmeyi başarmış olduklarını doğruladı. Henüz aşısı ya da ilacı bulunmayan virüsü yenmek için ilk umut doğdu.

Çin’de ortaya çıkan ve dünyanın pek çok farklı noktasına da yayılan coronavirüs ile ilgili Çin basınında yer alan yeni iddiaya göre, Çinli bilim insanları virüsünün kök hücresini ayrıştırıp izole etmeyi başardı. Virüsün ortaya çıktığı Wuhan şehrinin bağlı olduğu Hubey eyaletinin Valisi Vang Şiaodong, eyaleti etkisi altına alan salgına ilişkin basın toplantısında, mevcut durumdan dolayı kendisini çok üzgün ve sorumlu hissettiğini söyledi. 

YAYILMA HIZLANDI 

Vali Vang, eyalette durumun ciddi olduğunu belirterek, tıbbi malzeme ihtiyacının bulunduğunu dile getirdi. Ülkede önceki gün yapılan açıklamalarda salgına neden olan coronavirüse karşı aşı geliştirilmeye başlandığı belirtilmişti ancak Ulusal Sağlık Komisyonu, virüsün uzmanlar tarafından tam olarak anlaşılamadığını ve yayılma hızının giderek güçlendiğini kaydederek, salgının bir süre daha süreceğini bildirmişti. 

HENÜZ İLACI YOK 

Son günlerde ülkede ciddi şekilde vaka ve ölü sayısı artarken henüz virüse karşı aşı ya da ilaç bulunmuyor. Salgının ülkede ne dereceye ulaşacağı ise bilinmiyor. Salgının Wuhan’daki kapatılan Huanan Deniz Ürünleri Pazarı’ndan çıktığı ihtimali üzerinde duruluyor. Yeni tip corona virüs ilk olarak 12 Aralık’ta Wuhan şehrinde tespit edilmişti. Wuhan Sağlık Komisyonu, 31 Aralık’ta kentteki Huanan Deniz Ürünleri Pazarı ile teması bulunan 27 kişide daha “gizemli hastalığın” görüldüğünü açıklamış ve pazarı kapatmış, vahşi havyan satışı da yasaklanmıştı.

4 ÜLKE SINIRINI KAPATTI

Malezya ve Moğolistan, Çin ile arasındaki sınır kapısını kapattığını duyurdu. Daha önce Kuzey Kore ve Tayvan da virüs nedeniyle sınırlarını kapattığını duyurmuştu.

HONG KONG’DA KARANTİNA BİNASINA BOMBA ATILDI

50 milyon insanın korona virüsü nedeniyle karantinaya alındığı Çin’den salgına ilişkin endişeleri büyüten haberler geldi. Hong Kong’da aylardır süren protesto gösterileri sırasında corona virüsü vakalarının karantinaya alındığı binaya bomba atıldı. Polis bomba nedeniyle binanın boşaltıldığını, ölü ve yaralı olmadığını bildirdi.

SINIRI KAPATALIM

Siyasiler, aktivistler ve sağlık personeli birliği tarafından corona virüsün yayılmasını önlemek için anakara ile sınırın tüm giriş çıkışlara kapatılması yönünde çağrılar yapılıyor.

PEKİN’DE İLK ÖLÜM

Çin’in başkenti Pekin’de coronavirüs’ten ilk ölüm gerçekleşti. Bu ölüm sonrası 22 milyonluk dev kentteki endişeler arttı.

SEYAHAT UYARISI

Dışişleri Bakanlığı, Türk vatandaşlarına zorunlu olmadıkça Çin’e seyahat etmemelerini tavsiye etti.

ÇİN BAŞBAKANI Lİ WUHAN’DA

Çin Başbakanı Li Kıçiang, salgın önleme çalışmalarını denetlemek üzere ülkedeki yeni coronavirüsün ortaya çıktığı Wuhan kentine gitti. Li, ülkede salgının ortaya çıkışından bu yana kente giden en üst düzey yetkili olurken, Başbakan’ın Wuhan’da coronavirüs hastalarını ve salgınla mücadele eden sağlık personelini ziyaret edeceği bildirildi.

ÖLÜ SAYISI 81’E ÇIKTI

Dünyayı sarsan coronavirüs nedeniyle can kaybı 81’e vaka sayısı ise 3 bine çıktı. Virüsün sıfır noktası olan Wuhan’da bir hastanede çekilmiş görüntüler ise korku filminden bir sahne gibi. Sosyal medyada paylaşılan görüntüler yüz binlerce kez izlendi.

Tuz Gölü’nde doğalgaz depolama tesisinde çalışan Çinli işçilerin 5 gün önce ülkelerinden geldiği belirlendi.

İZMİR VE AKSARAY’DA CORANAVİRÜS PANİĞİ

İzmir’de yüksek ateş şikâyetiyle hastaneye kaldırılan bir iş insanı Çin virüsü endişesine neden oldu. 10 gün önce iş seyahati için gittiği Çin’den geldiği öğrenilen 30 yaşındaki K.Ü., öksürük ve ateş şikâyetiyle özel bir hastaneye başvurdu. İş insanı K.Ü., corona virüsü olabileceği şüphesiyle Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne sevk edildi. Sağlık ekipleri, özel sedyede taşıdıkları K.Ü.’yü hastaneye getirirken özel kıyafet giydi. Tüm hasta ve hasta yakınlarına maske dağıtılırken, K.Ü., tek kişilik odaya alındı. Tetkikler sonucunda K.Ü.’de yüksek ateş tespit edilemezken, solunum sıkıntısı bulgusuna da rastlanılmadı. Aksaray’da da 2 Çinli işçinin rahatsızlanmasının ardından 9 Çinli işçi ile onlarla yakın temasta bulunan 3 Türk coronavirüs şüphesiyle tedbir amaçlı müşahade altına alındı.