VIP yalana göz yumuyor

6 milyon kişiye yasak işlemiyor! Facebook'un torpillileri. Facebook'un ünlüleri ve siyasetçileri diğer kullanıcıların tabi olduğu kurallardan muaf tutan ‘XCheck' adlı bir program kullandığı ortaya çıktı. Buna göre 6 milyon kişiden oluşan ‘ayrıcalıklı VIP' listesi mevcut.

Facebook, bütün kullanıcılarına eşit şartlarda hizmet sunduğunu savunurken, şirketin siyasetçiler, ünlüler gibi yüksek profilli kullanıcılar için sunduğu, kişileri platformun kurallarının çoğundan istisna tutan XCheck isimli bir sistem ortaya çıktı. The Wall Street Journal'da yer alan habere göre, sisteme tabi olan "beyaz listedeki" kişilerin, Facebook denetimleri dışına çıkan paylaşımlar yapabildiği, normal bir kullanıcının hesabının kapanmasına neden olacak içerikleri paylaşabildiği tespit edildi. Buna göre platformda ünlü sayılabilecek 6 milyon kişi ayrıcalıklı.

TRUMP DA DAHİLDİ

Wall Street Journal'ın içeriden elde ettiği bilgilere göre Facebook, takipçisi fazlaysa ve dolayısıyla siteye getirisi de çoksa kullanıcıların davranışlarını tolere ediyor. Haberde örnek olarak, futbolcu Neymar'ın 2019'da kendisini tecavüzle suçlayan bir kadının çıplak fotoğrafını paylaşabilmesi gösterildi. Etkili XCheck kullanıcılarının diğer gönderileri arasında Hillary Clinton, platformdan kovulmadan önce Donald Trump ve aşılar hakkında yanlış bilgiler de yer alıyor.

Facebook CEO'su Zuckerberg, şirketin tüm dünyaya eşit mesafede olduğunu savunmuştu.

İÇ RAPORDA YER ALMIŞTI

Facebook'un 2019'da XCheck sistemi üzerine yaptığı bir iç denetim sonucu yüksek profilli kullanıcılara yönelik "kayırmacılık had safhada ve kamuoyunda savunulamaz halde" olarak belirlenmişti. XCheck programı, ünlüler, politikacılar ve gazeteciler gibi yüksek profilli kullanıcılara karşı yapılan işlemler için bir kalite kontrol mekanizması olarak gündeme geldi ancak zaman içinde VIP'leri Facebook'un normal yaptırım süreçlerinden koruyan bir kalkana dönüştü.