Venezuela’da yükselen fiyatlar nedeniyle pazarlara asker konuşlandırıldı

Venezuela hükümeti muhalefete, ülkeyi hedef alan ‘ekonomik savaşta’ fiyatları spekülatif biçimde yükseltme suçlamasında bulundu.

Yetkililer, ülkede tartışmaya neden olan fiyatların kontrol altına alınması için başkent Caracas yakınlarındaki büyük bir pazara yaklaşık 50 asker konuşlandırdı.

Hükümet, ülkenin sosyalist Devlet Başkanı Nicolas Maduro’nun emriyle bu hafta 97 belediye pazarında fiyatları kontrol altına alabilmek için ‘geçici işgale’ başladı.

Sanayi ve Ulusal Üretim Bakanlığı’nın başına atanan Tarık El-İsami katıldığı bir televizyon programında yaptığı açıklamada “Fiyatların manipüle edilmesine yönelik spekülatif operasyon belirtileri tespit ettik” dedi.

Maduro hızla yükselen enflasyonu ‘ekonomik savaş’ olarak nitelerken muhalefetin kendisini devirmek için savaştığını söylüyor.

Gelirinin yüzde 96’sı petrolden oluşan Venezuela, 2014’ten bu yana düşen petrol fiyatları nedeniyle ciddi bir ekonomik krize sürüklenmiş durumda.

Gayri safi yurt içi hasılası son beş yıl içinde yüzde 45 azalan Venezuela’da yüz binlerce kişi ülkeyi terk etmek zorunda kaldı.

Uluslararası Para Fonu’na (IMF) göre ülkeyi 2018’de ek yüzde 15 düşüş ile yüzde 13 bin 800’lük bir enflasyon bekliyor.

(Şarku'l Avsat)