Venezuela'da eski muhalefet liderine tutuklama kararı

Başsavcı, 'kara para aklama, vatana ihanet ve devleti ekonomik zarara uğratma' iddiaları üzerine adım atıldığını söyledi.

Aksam.com.tr

Venezüella Başsavcılığı Perşembe günü geç saatlerde eski muhalif lider Juan Guaido hakkında tutuklama emri çıkarıldığını duyurdu.

Venezuela Başsavcısı Tarek William Saab düzenlediği basın toplantısında, Nisan ayından bu yana ABD'de yaşayan Guaido hakkında "kara para aklama, vatana ihanet ve devlete ekonomik zarar verme" suçlamalarıyla yakalama emri çıkarıldığını söyledi.

Guaido ile ilgili yasal süreci yürütmek üzere üç savcının görevlendirildiğini kaydeden Saab, Guaido'nun tutuklanması için Interpol'e kırmızı bülten talebinde bulunacaklarını söyledi.

Saab'a göre Guaido sahte bir hükümet kurarak devleti 19 milyar dolar zarara uğrattı ve Venezüella devlet petrol şirketi PDVSA, ABD'deki iştiraki Citgo aracılığıyla kendisine finansman sağladı.

Uluslararası işbirliği kanallarının yardımıyla Guaido'nun ülkeye teslim edileceğini umduğunu ifade eden başsavcı, hakkında çok sayıda soruşturma dosyası açıldığını kaydetti.

Venezuela Ulusal Meclisi eski başkanı Guaido, Venezuela konulu bir konferansa katılmak üzere gittiği Kolombiya'da yetkililer tarafından sınır dışı edildikten sonra 25 Nisan'da ABD'nin Florida eyaletindeki Miami kentine ulaşmıştı.

ABD'nin müdahalesiyle sorunsuz bir şekilde çıkış yapmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Kendisini 23 Ocak 2019'da Venezuela'nın "geçici devlet başkanı" ilan etti ve başta ABD olmak üzere birçok Latin Amerika ve Batı ülkesinin desteğini aldı.

Venezuela'da 7 Aralık 2020'de yapılan parlamento seçimlerini Devlet Başkanı Nicolas Maduro liderliğindeki hükümet koalisyonu kazanmış, Guaido liderliğindeki muhalefet ise seçimleri boykot etmişti.